Σχέδια και για θεατρική σκηνή στο Ανδρικάκη

0
337

– Υπάρχει φως στο τούνελ για ένα πολυετές αίτημα των θεατρικών ομάδων της πόλης;
– Γ. Δεμερτζής: Στον σχεδιασμό θα υπάρχει και κινηματογραφική αίθουσα η οποία θα έχει και χρήση θεατρικής σκηνής


Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η έγκριση του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ τού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Δράμας, του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο υποβολής πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο για την αναβάθμιση των πολιτικών υποδομών του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα του Δημοτικού Ωδείο Δράμας και του Κινηματογράφου Ολύμπια, προϋπολογισμού 1.461.107,81 €, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Πέρα από την σημασία του ίδιου του έργου από την συζήτηση προέκυψαν ενδιαφέροντα νέα και για την προοπτική δημιουργίας θεατρικής στέγης στη Δράμα, αφού όπως είπε ο εισηγητής τού θέματος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, στον σχεδιασμό που προβλέπεται για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη θα υπάρχει και κινηματογραφική αίθουσα η οποία θα έχει και χρήση θεατρικής σκηνής.
Η ανάγκη ύπαρξης θεατρικής στέγης στη Δράμα, μια πόλη που έδειξε ότι αγαπά το θέατρο, και στην οποία υπήρξαν και υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Επισήμως αίτημα για την δημιουργία θεατρικής στέγης και συγκεκριμένα δημοτικού θεάτρου στη Δράμα, κατέθεσε εγγράφως προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ήδη από το 2019 ομάδα πολιτών από τον Δήμο Δράμας με τίτλο «Δημοτικό Θέατρο Δράμας – Ένα πανδραμινό αίτημα». Επρόκειτο στην ουσία για ένα ψήφισμα των μελών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της Δράμας και των γύρω περιοχών που τέθηκε και προφορικά ως πρόταση προς τους δημοτικούς συμβούλους. Το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν καταρχάς θετικό στην πρόταση, αλλά δεν υπήρξε κάποια συνέχεια μέχρι και το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, στην διάρκεια του οποίου διαφάνηκε η πρόθεση του Δήμου Δράμας να προχωρήσει στην δημιουργία αίθουσας κινηματογράφου που θα έχει και θεατρική χρήση στο πλαίσιο της αξιοποίησης που σχεδιάζεται για το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη.
Σε ό,τι αφορά το έργο της αναβάθμισης των πολιτικών υποδομών του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα του Δημοτικού Ωδείο Δράμας και του Κινηματογράφου Ολύμπια, προϋπολογισμού 1.461.107,81 ευρώ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, είπε ότι οι δυο αυτοί χώροι έχουν ταλαιπωρημένο εξοπλισμό που παρουσιάζει σε πολλές φάσεις και προβλήματα. Είπε ότι η ηλικία του εξοπλισμού ξεπερνά τα 20 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το αίτημα υποβολής πρότασης από τον Δήμο Δράμας για την χρηματοδότηση του έργου με φορέα ευθύνης το Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή εντός του 2023. Ο κ. Δεμερτζής ανέφερε επίσης ότι: «Έχουν γίνει μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες που απαιτούνται. Θα ήθελα να συγχαρώ για αυτό και την προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου. Δουλέψαμε ατελείωτες ώρες και αρκετούς μήνες προκειμένου να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και όλους τους άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Δράμας που φθάσαμε σε αυτό το επίπεδο. Αφού έχουμε υποβάλλει το τεχνικό δελτίο στο ταμείο Ανάκαμψης, υπογεγραμμένο από την Υπουργό και τον Δήμαρχο Δράμας και περιμένοντας την ένταξή του προχωράμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης η οποία είναι τετραμερής. Συμμετέχει σε αυτήν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το έργο με το οποίο θα αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό σε αυτούς τους δυο χώρους έχει προϋπολογισμό συνολικά 1.470.000 ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Δράμας με προϋπολογισμό 739.815 ευρώ, που περιλαμβάνει την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού αντικατάστασης των υφιστάμενων ηχητικών και φωτιστικών συστημάτων, των εγκαταστάσεων κλιματισμού-αερισμού των δαπέδων και των καθισμάτων, την προμήθεια μουσικών οργάνων και την υποστήριξη για τη διοίκηση του έργου. Όπως προβλέπεται και η προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης του Κινηματογράφου «Ολύμπια» προϋπολογισμού 739.752 ευρώ που περιλαμβάνει τον απαιτούμενο εξοπλισμό αντικατάστασης των σημερινών ηχητικών και φωτιστικών συστημάτων όπως και των εγκαταστάσεων κλιματισμού-αερισμού, και παρεμβάσεις σε δάπεδα και καθίσματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν όπως είπε ο κ. Δεμερτζής η υλοποίηση των δυο αυτών έργων θα γίνει ως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ