Σε αδιέξοδο οι πατατοπαραγωγοί

0
31334

– Αδιάθετο το 30% της πατάτας στο λεκανοπέδιο
– Ένα μήνα πριν από τη νέα καλλιεργητική περίοδο δεν έλαβαν ακόμα αποζημίωση για τις επιπτώσεις της πανδημίας
– Μιλούν στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, κ. Φ. Φιλιππίδης και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου ΙΚΕ, κ. Απ. Βέσμελης

Σημαντικά προβλήματα με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αδιάθετης ποσότητας πατάτας και την εκκρεμότητα των αποζημιώσεων που επρόκειτο να δοθούν στους πατατοπαραγωγούς λόγω covid αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της μονοκαλλιέργειας στο Νευροκόπι ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την αποζημίωση που δρομολογήθηκε από την πολιτεία αλλά βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ακόμα κι αν διατεθεί, δεν θα μπορέσει να καλύψει περισσότερο από το 70-80% του κόστους παραγωγής, όπως λένε οι αγρότες της περιοχής. Το κλείσιμο της εστίασης όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας ήταν ίσως και το μεγαλύτερο πλήγμα στη φετινή διάθεση της παραγωγής, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ένας από τους βασικότερους για την απορρόφηση του προϊόντος.
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Φώτης Φιλιππίδης, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με ποσότητες πατάτας οι οποίες έχουν μείνει αδιάθετες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι προηγούμενες χρονιές κατά την αντίστοιχη περίοδο. Παράλληλα, σημειώνει ότι η τιμή του προϊόντος σήμερα είναι εξευτελιστικά χαμηλή. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ποικιλίες που φεύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία, πωλούνται με τον σάκο από 8 έως 10 λεπτά το κιλό, ενώ οι πατάτες που καθαρίζονται στο διαλογητήριο φθάνουν τα 14 λεπτά το κιλό» εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης και προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος του προϊόντος πωλείται σε αυτές τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Σχετικά με το πρόβλημα των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στο Νευροκόπι, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου εκφράζει την άποψη ότι: «Οι πατάτες θα πρέπει να προωθηθούν εντονότερα στην αγορά. Αν η κατανάλωση επικεντρωθεί στις πατάτες Νευροκοπίου για μία εβδομάδα, τότε θα διατεθούν οι αδιάθετες ποσότητες» υπογραμμίζει. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση. «Στην αγορά υπάρχουν πατάτες αιγυπτιακές, γαλλικές κ.ο.κ. Το θέμα είναι όλες οι πατάτες να διατίθενται με το όνομά τους, κάτι που δεν γίνεται. Θα έκανα έκκληση, επειδή το Νευροκόπι είναι η τελευταία μεγάλη πατατοπαραγωγική σκάλα στην Ελλάδα, να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην πατάτα της περιοχής μας, γιατί αξίζει τον κόπο. Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της πατάτας Νευροκοπίου δεν δόθηκε τυχαία».
Ο κ. Απόστολος Βέσμελης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου ΙΚΕ, αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η αδιάθετη ποσότητα πατάτας πρέπει να αγγίζει αυτή τη στιγμή το 20 έως 30% της παραγωγής. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, λόγω της μειωμένης ζήτησης δεν διαφαίνεται προοπτική απορρόφησης της αδιάθετης ποσότητας του προϊόντος. Δυστυχώς, η εστίαση στην οποία κάθε χρόνο διατίθεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι κλειστή και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για την πτώση της ζήτησης. Σήμερα διατίθενται πατάτες ακόμα και στην πολύ χαμηλή τιμή των 5 λεπτών το κιλό. Πέρσι αυτές οι πατάτες που έφευγαν στο εξωτερικό και ήταν υποδεέστερες, πωλούνταν με 20, 24 ή 25 λεπτά το κιλό.
Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις λόγω covid στους πατατοπαραγωγούς, έναν μήνα πριν αρχίσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους αγρότες του Νευροκοπίου. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί σε έναν μήνα ξεκινούμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν έχουμε ακόμα πληρωθεί την αποζημίωση. Αλλά ακόμα κι αν δοθεί, θα μπορέσουμε να καλύψουμε, στην καλύτερη περίπτωση, το 70-80% του κόστους παραγωγής. Το κόστος καλλιέργειας είναι γύρω στα 800 ευρώ το στρέμμα. Μέχρι στιγμής, έχουμε εξασφαλίσει, με τις πατάτες που διατέθηκαν, τα 300 ή 400 ευρώ από αυτό το κόστος. Αν πάρουμε και την αποζημίωση που εκτιμάται ότι θα είναι 200-250 ευρώ το στρέμμα, πάλι δεν θα μπορούμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής. Εδώ, βέβαια, να πούμε ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι το μοναδικό έξοδο των αγροτών, θα πρέπει να ζήσουν και τις οικογένειές τους, αλλά και να πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς, τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν μείνουν αδιάθετες και οι πατάτες, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!