Σε διψήφια νούμερα κινούνται τα κρούσματα στη Δράμα

1
6176

– Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Υπάρχει μια εμβολιαστική κάλυψη, αλλά δεν είναι ικανό το ποσοστό, για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας»
– «Όσο διαρκεί η πανδημία, οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και να είναι εντός θαλάμων»


Σταθερά διψήφια εμφανίζονται και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού, ειδικά τις τελευταίες ημέρες στη Δράμα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, εξ αιτίας των μεταλλάξεων αλλά και της απουσίας πλέον λήψης προστατευτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, καθώς αυτή δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.
Παράλληλα και η μικρή σχετικά ανταπόκριση των πολιτών για την 4η δόση του εμβολίου, όπως είχε γίνει και με την 3η δόση, δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο δίμηνο και πολύ περισσότερο το φθινόπωρο.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι ημερήσιες αναφορές του ΕΟΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με αυτές στην Δράμα, την εβδομάδα που προηγήθηκε, είχαμε 43 ημερήσια κρούσματα την Κυριακή, 56 το Σάββατο, 64 την Παρασκευή, 40 την Πέμπτη, 70 την Τετάρτη, 58 την Τρίτη και 31 την περασμένη Δευτέρα. Βέβαια από την άλλη πλευρά, οι νοσηλείες στο Νοσοκομείο της Δράμας, όπως και οι προσελεύσεις στα εξωτερικά ιατρεία παραμένουν σταθερές και σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον για την ώρα.
Όμως η προοπτική της υγειονομικής κρίσης σε συνάρτηση με τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται και την μικρή ανταπόκριση των πολιτών για την 3η και πολύ περισσότερο για την 4η δόση του εμβολίου, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, υπενθύμισε ότι από πλευράς κυβέρνησης, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό θα γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά. Όμως, όπως τόνισε, οι ιατρικοί σύλλογοι συστήνουν να ακολουθούνται αυστηρά κάποια πρωτόκολλα, όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους. Η ίδια πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια εμβολιαστική κάλυψη σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, αλλά δεν είναι ικανό το ποσοστό, για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, για να μην υπάρχει μετάδοση. Δυστυχώς όμως έχουμε μετάδοση αλλά και μεταλλάξεις και αυτό θα μας οδηγήσει ίσως στη λήψη μέτρων τον Σεπτέμβριο».
Σε ό,τι αφορά την μικρή ανταπόκριση κυρίως για την 4η δόση του εμβολίου, η κα Βασιλείου επεσήμανε ότι υπάρχει μια άρνηση. Όπως διευκρίνισε: «Aυτό το αποδίδουμε στο γεγονός ότι o κόσμος έχει κουραστεί. Είναι και η καλοκαιρινή περίοδος, στην διάρκεια της οποίας πολλοί φεύγουν από τον τόπο διαμονής τους και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Το δεύτερο είναι αυτό το οποίο έχει ακουστεί, ότι δεν καλύπτει τη νέα μετάλλαξη, οπότε και δεν δημιουργείται διάθεση σε κάποιον να κάνει το εμβόλιο. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, περιμένει το μονοδοσικό εμβόλιο που έχουν υποσχεθεί ότι θα βγει, ώστε να υπάρχει κάλυψη και για τις μεταλλάξεις με μία δόση εφάπαξ».
Ειδικότερα για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, επισημαίνει: «Έχουμε λάβει και εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος επιστολές των υγειονομικών που ζητούν να γυρίσουν στις δουλειές τους. Εμείς βέβαια δεν είμαστε αρμόδιοι για να πάρουμε αποφάσεις, ούτε νομοθετούμε. Απλά είμαστε υπεύθυνοι να τηρούμε τις διατάξεις του νόμου. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιτέλους μια απόφαση. Η δική μας θέση είναι ότι όσο διαρκεί η πανδημία, οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και να είναι εντός θαλάμων. Όμως μπορεί η υπηρεσία τους να τους χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς στους οποίους δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Υπάρχουν και στις υγειονομικές δομές τμήματα που δεν έχουν άμεση επαφή με τον ασθενή. Θα πρέπει δηλαδή να βρεθεί μια εναλλακτική λύση μέχρι να περάσει η κρίση, γιατί προτεραιότητα είναι να προστατευτούν οι ασθενείς. Η θέση μας έχει δοθεί και γραπτώς προς τους συναδέρφους μετά από αίτημα που έγινε προς τον ιατρικό σύλλογο. Όπως σεβόμαστε εμείς την επιλογή τους να μην θέλουν να εμβολιαστούν έτσι και αυτοί θα πρέπει α σεβαστούν το δικαίωμα του ασθενή να μπαίνει σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον και να ξέρει ότι αν μη τι άλλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή μαζί του είναι εμβολιασμένο».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!