Σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησης του Αρχοντικού

0
306

Σε συγκρότηση επιτροπής παράδοσης του αυτοτελούς ακινήτου προχώρησε ο ΕΦΚΑ


 

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παραχώρησης του Αρχοντικού της οδού Περδίκα από τον ΕΦΚΑ έναντι τιμήματος, στην εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Με απόφαση του ΕΦΚΑ συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή παράδοσης του αυτοτελούς ακινήτου, από στελέχη του οργανισμού που υπηρετούν στην Τοπική Δ/νση ΕΦΚΑ Δράμας.
Για το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περδίκα 10 και Παπαϊωακείμ στη Δράμα, αποφασίστηκε από τον οργανισμό μακροχρόνια παραχώρηση 50 ετών, με δυνατότητα παράτασης 10 ετών, η οποία θα συμβάλει στη διάσωσή του, καθώς λόγω της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης είναι πλέον εμφανές ότι απειλείται.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας έχουν γράψει ήδη ότι στο κτήριο θα γίνουν παρεμβάσεις υψηλού κόστους για την αποκατάστασή του από τη δραμινή ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το κτήριο που τα τελευταία χρόνια ανήκει στον ΕΦΚΑ.
Τη σχετική απόφαση παραχώρησης είχε λάβει ο ΕΦΚΑ στην συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της ΚΥΚΛΩΨ που είχε κατατεθεί ήδη από το 2021. Την συγκεκριμένη χρονιά, ο ΕΦΚΑ είχε αποφασίσει να παραχωρήσει το κτήριο αλλά για περίοδο 30 ετών. Το χρονικό διάστημα της παραχώρησης δεν είχε βρει σύμφωνη την ΚΥΚΛΩΨ, με αποτέλεσμα η συμφωνία να παγώσει τότε.
Όπως έχουν ξαναγράψει τα «Χ», ακολούθησε σειρά επαφών με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ τόσο από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο όσο και από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία λύση στο θέμα της μίσθωσης του Αρχοντικού, με την παρέμβαση και της κυβέρνησης. Μάλιστα, και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εντός του 2021 ενέκρινε ψήφισμα σχετικό με την παραχώρηση του κτηρίου με μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών και όχι 30, όπως όριζε η αρχική απόφαση του ΕΦΚΑ.
Τον Σεπτέμβριο του ’22, πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα η καθοριστική και γόνιμη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Raycap Α.Ε., ως εκπροσώπου του κου Θεοδωρίδη.
Τελικά ο ΕΦΚΑ συναίνεσε στην παραχώρηση του Αρχοντικού για 50 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης 10 ετών στην ΚΥΚΛΩΨ, που έχει ζητήσει τον χώρο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Παράλληλα, σκοπεύει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες των «Χ», να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής.
Σημειώνεται ότι το Αρχοντικό, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι στη Δράμα, ήταν οικία ιδιοκτησίας του καπνέμπορου Παμπούκα. Είναι ένα ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. O σχεδιαστής του κτηρίου, Χρήστος Δημόπουλος, ήταν βοηθός του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, έργο του οποίου είναι και η εντυπωσιακή πολυώροφη καπναποθήκη της οδού Περδίκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ