Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκε στον Γρανίτη ο Στάθης Τσιτλακίδης

0
137

Ράγισαν καρδιές από συγγενείς, φίλους και άλλους πολίτες που του είπαν το τελευταίο αντίο ψιθυρίζοντας «Αθάνατος»


Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όπως και πολλών ακόμα εκπροσώπων πολιτικών και πολιτειακών αρχών αλλά και την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στον Γρανίτη την περασμένη Παρασκευή η Εξόδιος Ακολουθία του Στάθη Τσιτλακίδη που μαζί με τον Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση του μοιραίου Phantom το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς Δράμας κ. Δωρόθεο και Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Γρανίτη του Δήμου Νευροκοπίου.
Στην πομπή της σορού του σμηναγού μέχρι την εκκλησία των Ταξιαρχών προπορευόταν αξιωματικός που επρόκειτο να γίνει και κουμπάρος στο γάμο του Στάθη Τσιτλακίδη κρατώντας το ξίφος και το πηλίκιό του.
Φίλοι, συγγενείς, αρχές και αρκετοί ακόμη πολίτες στη γενέτειρά του, είπαν το τελευταίο αντίο στο νεαρό σμηναγό χειροκροτώντας τον με δάκρυα και φωνάζοντας “Αθάνατος”. Η οικογένεια προχώρησε στην απόφαση να μοιράσει στην κηδεία μπομπονιέρες με κουφέτα αφού καθώς ο νεαρός πιλότος ετοιμαζόταν να παντρευτεί πριν συμβεί το μοιραίο.
Ο πόνος ήταν αβάσταχτος για τους γονείς και τους συγγενείς του Δραμινού πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας αλλά και της συντρόφου του που κατέρρευσε κατά την διάρκεια της ταφής και δέχτηκε άμεσα τις πρώτες βοήθειες από τον Βουλευτή και γιατρό Κωνσταντίνο Μπλούχο. Τεράστια η οδύνη και για τη μητέρα του πιλότου, που κοίταζε τον ουρανό φθάνοντας στην εκκλησία.

Ο αδερφός του σμηναγού ανέφερε με συγκίνηση: «Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες πότε μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την προσπάθεια να καταφέρει ένας άνθρωπος αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι».Τόσο στον Στάθη Τσιτλακίδη όσο και ο Μάριο – Μιχαήλ Τορούτσικα απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιπτεράρχου. Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ ανέφερε: «Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβρ. 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο: α. Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342). β. Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (69113)».

Πλήθος ήταν και οι δηλώσεις οδύνης, σεβασμού και τιμής για τους δυο νεαρούς πιλότους που χάθηκαν μετά την πτώση του μοιραίου Phantom αλλά παραμένουν αθάνατοι στη μνήμη μας. Ανάμεσα σε άλλους ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος δήλωσε: «Με αισθήματα οδύνης αποχαιρετήσαμε σήμερα στον Γρανίτη Δράμας τον σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη, τον κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ. Μαζί με τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, η Πατρίδα μας έχασε δύο άξια παλικάρια. Θα τους θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και θα τους τιμάμε όπως αρμόζει στους πραγματικούς ήρωες. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους τους».
Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ επεσήμανε: «Αθάνατος. Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης προπέμψαμε στην αιώνια κατοικία του τον Αντιπτέραρχο πλέον με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, Ευστάθιο Τσιτλακίδη του Αναστασίου. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς Δράμας κ. Δωρόθεο και Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Γρανίτη του Δήμου Νευροκοπίου. Παρόντες στο τελευταίο αντίο του ήρωά μας, του Στάθη μας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακκελαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και χιλιάδες κόσμου, που έψαλλαν όλοι μαζί με ένα στόμα τον Εθνικό μας Ύμνο, γράφοντας τον επίλογο στην ανείπωτη τραγωδία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ