Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με τα έργα στη Βενιζέλου

0
233

– Στο σημείο πριν το ναό των Ταξιαρχών έχουν φθάσει οι εργασίες του αερίου
– «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε πιο πέρα. Στο σημείο εκείνο βρίσκεται και ο υστερορωμαϊκός τάφος» δηλώνει στα «Χ» η πρ. της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας


 

Τώρα φαίνεται πως αρχίζουν τα δύσκολα, στην εξέλιξη των έργων του φυσικού αερίου της οδού Βενιζέλου που σταμάτησαν λίγο πριν από τον Ναό των Ταξιαρχών για να συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες προς την πλατεία Ελευθερίας. Στην περιοχή της οδού Βενιζέλου υπάρχει όλη η ιστορία της πόλης.
Αυτό φάνηκε και από τα ιστορικά ευρήματα που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια των έργων σε δυο διαφορετικά σημεία της οδού. Το πρώτο στο ύψος του σούπερ μάρκετ Γουντσίδη, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν κατεστραμμένα ίχνη της συνέχειας του Βυζαντινού τοίχους της πόλης και το δεύτερο σημείο, στο ύψος περίπου του παλιού Μητροπολιτικού Ναού. Στο σημείο μεταξύ των ευρημάτων ήταν ένα τοιχίο, ένα λιθόστρωτο, ένα κιονόκρανο, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Τα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν είδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν με την μέθοδο της επίχωσης, σύμφωνα με όσα είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” το Σάββατο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη. Για τα ευρήματα αυτά γίνεται τεχνική έκθεση και τοπογραφική αποτύπωση και θα τα σκεπάσουμε. Θα μπει από επάνω ένα λεπτό ύφασμα που προστατεύει τα αρχαία αλλά θα βοηθήσει και να τα ξεσκεπάσουμε όπως τα αφήνουμε. Τα φορητά ευρήματα, το κυονόκρανο, τα μικροαντικείμενα, τα τμήματα αγγείων και νομίσματα που βρέθηκαν έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πάντως είναι ασαφές τι θα προκύψει στη συνέχεια των εκσκαφικών εργασιών επί της οδού Βενιζέλου, όσο τα έργα προχωρούν προς την πλατεία. Η κα Πουλιούδη ανέφερε χαρακτηριστικά για το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα οι εκσκαφές ότι: «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε πιο πέρα. Στο σημείο εκείνο βρίσκεται και ο υστερορωμαϊκός τάφος κάτω από το σημερινό «Χάνι». Σε αυτό το κομμάτι σίγουρα θα συναντήσουμε πρόβλημα. Είναι το σημείο που βρίσκεται εκτός των τειχών. Πιθανότατα να υπάρχουν ταφικά μνημεία. Να μην ξεχνάμε ότι η Βενιζέλου είναι η ιστορία της πόλης, πάντοτε εκεί υπήρχαν ιστορικά αντικείμενα, όπως αναφέρουν ακόμη και παλιοί κάτοικοι της περιοχής».
Από την άλλη πλευρά τα έργα του φυσικού αερίου στη Βενιζέλου είναι γνωστό ότι δημιουργούν ζητήματα και στην ομαλή πρόσβαση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Τα έργα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό τουλάχιστον είναι το χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς αυτό εξαρτάται και από τα ευρήματα που θα έρθουν στην επιφάνεια με τις εκσκαφές. Αλλά και από τις αποκαταστάσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά, γιατί ο δρόμος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Υπάρχει περίπτωση να γίνει τροποποίηση της μελέτης του δικτύου, εάν βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα και απαγορεύουν την διέλευση. Όλα αυτά μπορεί να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των έργων και είναι θέματα που θα προκύψουν περισσότερο τις προσεχείς ημέρες όταν οι εκσκαφές φθάσουν μπροστά από το παλιό ναό των Ταξιαρχών. Βέβαια ακόμη και οι αλλαγές όδευσης του νέου δικτύου φυσικού αερίου που πιθανόν θα χρειαστούν, θα αντιμετωπίσουν εγγενή προβλήματα καθώς στο υπέδαφος της Βενιζέλου υπάρχουν πέραν των άλλων και παλιοί αγωγοί ύδρευσης και αγωγοί τάσης της ΔΕΗ, που περιορίζουν το χώρο των εργασιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ