Ξεκινά σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα

0
533

Είναι τετραετούς διάρκειας και σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει 1000 φοιτητές, σύμφωνα με τον Δήμο Δράμας


Την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών από 1 Μαρτίου ανακοίνωσαν από την Δράμα την οποία επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης και ο Καθηγητής του ΕΑΠ κ. Στέλιος Ζερεφός, από κοινού με τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου κ. Γιώργο Δεμερτζή.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε για το θέμα αυτό: «Μια προσπάθεια αρκετού καιρού, παίρνει σάρκα και οστά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα σπουδών του Κινηματογράφου, όπου η Δράμα θα είναι η πόλη που θα υποδέχεται τους φοιτητές για διά ζώσης μαθήματα. Βρισκόμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ήδη οι έγγραφες των φοιτητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι εξαιρετικές, έχουμε περάσει τα 100 άτομα και μάλιστα από τον Μάρτιο θα έχουμε τους πρώτους φοιτητές στη Δράμα, που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα διά ζώσης για αυτό το πρόγραμμα σπουδών. Θέλω να μείνω στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και με τον κ. Ζώρα. Ευελπιστώ και πιστεύω και από την επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καλαβρουζιώτη, ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ακράδαντα ότι οι φοιτητές που θα έρθουν, πρώτα από όλα, εκτός από τις σπουδές τους, θα διαφημίσουν την πανέμορφη πόλη μας γιατί γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι η Δράμα είναι η πόλη του κινηματογράφου”. Παράλληλα ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη της ΑΜΘ όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, διότι από την πρώτη στιγμή στήριξαν αυτή την προσπάθεια και μάλιστα διατέθηκε ένα σημαντικό ποσό στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης σημείωσε: «Εκ μέρους του ΕΑΠ είμαστε εδώ σήμερα στην όμορφη πόλη της Δράμας, την τόσο φιλόξενη μαζί με τον καθηγητή κ. Ζερεφό της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών διότι πράγματι στην πόλη της Δράμας θα διεξαχθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που είναι οι κινηματογραφικές σπουδές. Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε μια λίγο μακρόχρονη συνεργασία, η οποία τελικά κατέληξε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα σπουδών, το τόσο πρωτοποριακό, καινοτόμο θα έλεγα, ειδικότερα για τις σπουδές αυτές. Ένα πρόγραμμα, στο οποίο ήδη η συμμετοχή έχει ξεπεράσει την προσδοκία και τα νούμερα τα οποία θέλει το ΕΑΠ.
Από την άλλη πλευρά, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι το ακαδημαϊκό αυτό πρόγραμμα, το οποίο λίγο πολύ έλειπε επακριβώς από τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη, με την έννοια αυτή της συνέργειας με το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας. Ένας θεσμός ο οποίος έχει κρατήσει περίπου 46 ολόκληρα χρόνια. Ένας θεσμός ο οποίος όχι μόνο έχει διατηρηθεί, αλλά συνεχώς μπαίνει στο διεθνές προσκήνιο. Με αυτή την έννοια, θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από αυτή τη συνέργεια που αναπτύσσεται να βγουν από το πρόγραμμα αυτό πτυχιούχοι τελικά, μετά από 4 χρόνια, όσοι το παρακολουθήσουν, οι οποίοι φαίνεται, από τις δηλώσεις που έχουν κάνει για την παρακολούθηση του προγράμματος, ότι έχουν άμεση σχέση με τον κινηματογράφο. Και όχι μόνο με τον κινηματογράφο, αλλά τεχνικοί οι οποίοι στηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία των κινηματογραφικών σπουδών. Επίσης, θα ήθελα ως Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να πω ότι είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία η οποία γίνεται με την πόλη της Δράμας, θα δημιουργήσει και ασφαλώς καινούργιες συνέργειες και σε άλλα ενδεχόμενα προγράμματα σπουδών, δεδομένου ότι κοντά υπάρχει σε εμάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που έχετε κι εδώ τμήματα, αλλά και το Δ.Π.Θ., το οποίο επεκτείνεται σε όλη τη Θράκη και σε όλη την Περιφέρεια. Άρα λοιπόν θα δημιουργηθούν όλες αυτές οι ακαδημαϊκές προστιθέμενες αξίες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία σε αυτά τα αντικείμενα.
Τέλος, θα ήθελα να ξέρετε ότι το ΕΑΠ, το οποίο είναι το τρίτο σε αριθμό φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, έχει 42.000 φοιτητές αυτή τη στιγμή, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, και με την προηγούμενη διοίκηση ασφαλώς -αναφερθήκατε κι εσείς στον καθηγητή κ. Ζώρα, που είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση- και προχωρά σε νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, είτε είναι σε προπτυχιακό επίπεδο, είτε είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα καινούργιοι κλάδοι να αναπτύσσονται και οπωσδήποτε επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να εγγραφούν σε αυτά τα προγράμματα. Άλλωστε, οι φοιτητές τους οποίους εμείς παίρνουμε στα προπτυχιακά μας προγράμματα σπουδών, αλλά και στα υπόλοιπα, είναι φοιτητές οι οποίοι εισέρχονται μετά το 23ο έτος της ηλικίας τους. Επομένως είναι προγράμματα μη ανταγωνιστικά με άλλα πανεπιστήμια και πραγματικά στέκονται μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής. Θέλουμε τη συνεργασία, όπως την είχαμε μέχρι σήμερα. Έτσι θέλουμε να τη συνεχίσουμε και μας δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι πράγματι την 1η του μηνός θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα εδώ με συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα πλέον και με συγκεκριμένη παρουσία όχι μόνο των διδασκόντων, αλλά και των φοιτητών οι οποίοι θα το παρακολουθήσουν».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-ΦΤΜΜ Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής ανέφερε:
«Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής για αυτήν την πολύ σημαντική εξέλιξη. Σήμερα επισφραγίζουμε στην πράξη όσα έχουμε πει στο παρελθόν. Επισκεφτήκαμε τους χώρους όπου θα γίνεται η διδασκαλία, συζητήσαμε τεχνικές λεπτομέρειες για την λειτουργία της Σχολής και σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τα επισιτιστικά σωματεία, θα δοθεί η όποια δυνατή βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν όλα με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ κ. Στέλιος Ζερεφός υπογράμμισε:
«Είναι υβριδικό πρόγραμμα και τα εργαστήρια θα γίνονται δια ζώσης στη Δράμα, με την συνδρομή και των ηλεκτρονικών μέσων. Έχουν εξασφαλιστεί υπέροχες αίθουσες που εξασφαλίζουν την άριστη διδασκαλία των μαθημάτων. Είναι τετραετούς διάρκειας, ανοικτό και μετά το δεύτερο έτος ανοίγεται μια βεντάλια θεματικών ενοτήτων για πάρα πολλά θέματα σχετικά με τον Κινηματογράφο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα γίνονται στις δυο αίθουσες του Ωδείου και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου. Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα θα έχει 1000 φοιτητές, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Δήμο Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!