Σε προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων προχωρά ο Δήμος Προσοτσάνης

0
3457

Ο Δήμος προχωρά στην αντικατάσταση του στόλου οχημάτων αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
Μιλάει στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης

Στην προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών του αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Προσοτσάνης.
«Από τη στιγμή που μας δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τον στόλο των οχημάτων με όφελος την ενεργειακή εξοικονόμηση από τη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, το κάνουμε. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά οχήματα του Δήμου Προσοτσάνης, με πλήρη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα» σημείωσε στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Για την αγορά αυτή ο Δήμος Προσοτσάνης υπέβαλλε αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στον άξονα «Περιβάλλον» με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους».
Ο Δήμος αποφάσισε για τον σκοπό αυτό να προχωρήσει στον ορισμό επιτροπής διερεύνησης τιμών για την υποβολή της σχετικής πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης στην οποία θα υποβάλει πρόταση ένταξης ο Δήμος Προσοτσάνης είναι σε 120.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δικαιούχων.

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την ενεργειακή μετάβαση και στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal), με την οποία τίθεται ο στόχος να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη το 2050 με την ανάληψη δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς.
Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους της κινητικότητας με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής των δημοτικών οχημάτων. Επίσης στοχεύει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων που συνδέονται με την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη μείωση της ηχορύπανσης σε τοπική κλίμακα και μέσω όλων αυτών και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπεται η χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου, και πιο συγκεκριμένα τύπου:
-Επιβατηγών οχημάτων (συμβατικών, διθέσιων, SUV κτλ.).
-Δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση).
-Μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη κτλ.). Μικρών λεωφορείων (με προδιαγραφές για ΑμΕΑ)
-καθώς και μεγαλύτερων οχημάτων, δηλαδή μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια κτλ. με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) και οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κτλ.) όπως και οχημάτων έργου ή μεταφορών (φορτηγά κτλ.).
Επίσης χρηματοδοτείται και η κατασκευή ή προμήθεια των απαραίτητων Σταθμών Φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης, κανονικής ή υψηλής ισχύος) και του συνοδοδευτικού αναγκαίου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των οχημάτων.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης δίνεται δυνατότητα και για την κάλυψη του εναλλακτικού καυσίμου των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίστηκε η 31η Μαρτίου του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ