«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση

0
2309

Πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός ύψους 35 εκ. ευρώ του Δήμου Δράμας

Πέρασε κατά πλειοψηφία η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ και του Πίνακα Στοχοθεσίας του οικ. έτους 2019 που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Άγγελος Σολάκης στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου.
Κατά την εισήγησή του ο κ. Σολάκης είπε ότι η κεντρική διοίκηση κάνει το παν για να μειώσει τα έσοδα των Δήμων και να υποχρηματοδοτήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο. Είπε επίσης ότι επιχειρείται με τον Νόμο 4412/2006 περιορισμός των δαπανών των Δήμων. Από το 2014 και έπειτα πρόσθεσε ο κ. Σολάκης, θεσμοθετήθηκε η φορολογία εισοδήματος σε ορισμένα έσοδα των ΟΤΑ. Μέχρι το 2014, εξήγησε, οι Δήμοι είχαν μηδενικό ΕΝΦΙΑ και μηδενικό φόρο εισοδήματος. Από το έτος αυτό και έπειτα λόγω των νέων υποχρεώσεών του, ο Δήμος της Δράμας καταβάλει σε ετήσια βάση περίπου 250.000 ευρώ ως φόρο εισοδήματος. Ο Δήμος υποχρεούται πλέον να πληρώσει φόρους ακόμη και για ακίνητά του από τα οποία δεν εισπράττει έσοδα ή μισθώματα. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζονται άμεσα οι δαπάνες του Δήμου και κατα συνέπεια ενώ θα μπορούσε ο Δήμος αυτό το ποσό που υπερβαίνει τα 1,2 εκ. ευρώ να το χρησιμοποιήσει ως έργο. Πλέον αυτό είναι αδύνατο. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί δυο κλειστά γυμναστήρια και δέκα αθλητικοί χώροι στον Δήμο Δράμας.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι ο κ. Σολάκης προσπάθησε να βαφτίσει την νύχτα – μέρα. Είπε ότι ο κόσμος της Δράμας δεν πρόκειται να υιοθετήσει αυτό το “παραμύθι” διότι βλέπει ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε (από την σημερινή Δημοτική Αρχή). Πρόσθεσε ότι οι προϋπολογισμοί που κατατίθενται είναι περίπου ίδιοι κάθε χρόνο. Μάλιστα αναφερόμενος στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο Δήμος της Δράμας (όπως κατέθεσε ο κ. Σολάκης) είπε “Αν βρείτε τρόπο κ. Σολάκη με 280.000 ευρώ τον χρόνο να κάνετε ένα κλειστό γυμναστήριο να μας το πείτε και σε εμάς να το γνωρίζουμε…”.
Ο κ. Τσιαμπούσης είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Δράμας σε σχέση με άλλους Δήμους του δικού του μεγέθους, υστερεί σε έργα. Χαρακτήρισε δικαιολογία τον ισχυρισμό του κ. Σολάκη ότι ο περιορισμός των έργων οφείλεται και στην ισχύ του Νόμου 4412. “Το πρόβλημά σας ξεκάθαρα δεν είναι ότι δεν έχετε χρήματα”, είπε ο κ. Τσιαμπούσης για να προσθέσει, “στον προϋπολογισμό του 2018 είχατε βάλει 8 εκ. ευρώ για έργα και από αυτά έχετε εκτελέσει μόλις 650.000 ευρώ. Το πρόβλημά σας είναι ότι δεν ξέρετε πως να διαχειριστείτε τα χρήματα. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο από το να δίνετε χρήματα σε φόρους στο κράτος. Για ακόμη μια φορά έχουμε έναν ακόμη προϋπολογισμό που διαχειρίζεται και μεταφέρει ποσά για πληρωμές… Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει την επιλογή να μεταφέρει έργα στο τέλος της θητείας της ώστε αν ξεκινήσει κάτι να ζητήσει επιπλέον θητεία για να το ολοκληρώσει. Το ίδιο έγινε με το ΒΑΑ. Φοβηθήκατε να ξεκινήσετε τα έργα στην ώρα τους γιατί πιστέψατε ότι θα έχετε γκρίνια από την πλευρά των επιχειρηματιών. Είστε μία Δημοτική Αρχή η οποία το μόνο που έχει να επιδείξει είναι υποσχέσεις για το μέλλον. Αλλά αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν αντίκρισμα διότι η Δημοτική σας Αρχή δεν έχει μέλλον μετά τον Σεπτέμβριο του 2019”.
Ο Μιχάλης Μλεκάνης επικεφαλής της παράταξης “Πόλη και Ζωή” ανέφερε ανάμεσα σε άλλα για τον προϋπολογισμό του 2019 ότι αυτός δείχνει σταθερά την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να μπορέσει να κάνει αυτά που θέλει για την Δράμα και τους δραμινούς. “Οι δραμινοί λένε καθημερινά ότι πρόκειται για την χειρότερη δημοτική αρχή γιατί δεν έχει κάνει τίποτε. Πως να κάνει με το 1,8% που δαπανά για επενδύσεις(;) ή με το 7,4% που δαπανά για τεχνικά έργα; Μεγαλύτερη υπανάπτυξη δεν θα μπορούσε να γίνει προσέθεσε ο κ.Μλεκάνης”.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Γιάννης Στεφανίδης είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα του αστικού πολιτικού συστήματος. Έβαλε ερωτηματικά για την σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων του Δήμου Δράμας και είπε ότι ο Κλεισθένης θα φέρει επιπρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία τους. Προέβλεψε ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους, παρατηρώντας ότι πάνω από το 50% των εσόδων το Δήμου προέρχονται ήδη από την άμεση ή την έμμεση φορολογία. Η εισήγηση του κ. Σολάκη, είπε ο κ. Στεφανίδης, έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε η Δημοτική Αρχή πριν από 4 χρόνια όταν έταζε χρήματα στις τοπικές κοινότητες. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης, να γίνει γενναία χρηματοδότηση των Δήμων και αυτό θα πρέπει να το παλέψουν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοινώνοντας παράλληλα και επίσημα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο).
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Εποχή – Νέα Δράμα” είπε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί τελικά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση συντασσόμενος με την άποψη των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ