Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στην πόλη μας η φράση του Υπουργού Υγείας: «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό»
Σωρεία αντιδράσεων από τον Σύλλογο Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων, το Σωματείο Νοσηλευτών, όπως και από τους Βουλευτές Θ. Ξανθόπουλο και Χ. Κεφαλίδου αλλά και από την ΤΕ του ΚΚΕ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια την Παρασκευή το πρωί που μεταξύ άλλων έλεγαν ότι: «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό».
Ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας
Σκληρή απάντηση προς τον Υπουργό Υγεία στέλνουν τα σωματεία εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας με ανακοίνωση που υπογράφει η Παρθένα Κιόρτεβε – Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και ο Ιάκωβος Σιρλαντζής, Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Μετά την ατυχέστατη και προκλητικότατη δήλωση του Υπουργού Υγείας στην οποία ανέφερε ότι «Το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα , η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα» με την οποία προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες , ζητάμε δημόσια την άμεση ανάκληση αυτής της προσβλητικής δήλωσης από τον κ.Υπουργό», αναφέρουν τα τρία σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου και προσθέτουν «Είναι τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που η Δράμα πλήγηκε τόσο βαριά από την πανδημία χάνοντας μέχρι στιγμής 70 συνανθρώπους μας στο νοσοκομείο Δράμας ( και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία) ο υπουργός Υγείας να μεταθέτει στις ευθύνες της πολιτείας στους πολίτες και να απαξιώνει την υπερπροσπάθεια, που κάνει το λιγοστό προσωπικό που έχει παραμείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δραμινό λαό.
Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγνώμης προς τους Δραμινούς ζητάμε:
-Nα προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας
-Nα μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς
-Nα μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας
-Nα προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορονοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού.
κ. Κικίλια, δείτε επιτέλους την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας και το νοσοκομείο Δράμας και δώστε επείγουσες λύσεις ΤΩΡΑ. Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, είναι τα θύματα της τραγικής ανεπάρκειας όλων όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Οι εργαζόμενοι δεν ψεύδονται , είναι οι μόνοι που με κραυγές αγωνίας λένε την αλήθεια. Αν θέλετε να δείτε ποιος ψεύδεται, κοιταχτείτε απλά στον καθρέφτη σας.»
Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Η πόλη της Δράμας έχει πράγματι πρόβλημα. Αλλά από την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
Τις έντονες αντιδράσεις του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας το πρωί της Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία επισκέφτηκε την πόλη μας λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών και ειδικά το νοσοκομείο της Δράμας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Ξανθόπουλος σε απάντηση του Υπουργού έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μετά την ατομική ευθύνη των πολιτών ανακάλυψε και την .. συλλογική ευθύνη. Μέχρι τώρα για την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας έφταιγαν ατομικά οι πολίτες. Από σήμερα, φταίνε και συλλογικά οι πόλεις!
Τη στιγμή που γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Δράμας δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να βοηθήσουν τους ασθενείς από τον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας επιλέγει να αρνηθεί την πραγματικότητα και τις ευθύνες του, προσβάλλοντας συλλήβδην τους Δραμινούς πολίτες και τη κοινή λογική.
Την ώρα που έχουν αρχίσει αεροκομιδές ασθενών προς τη Ν. Ελλάδα, οι θέσεις νοσηλείας σε κλινικές και τη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις, περισσότεροι από 100 γιατροί και εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός μάχης, ο κ. Υπουργός αποφαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο αλλά η πόλη της Δράμας, κουνώντας μάλιστα το δάκτυλο στους πολίτες για το αν τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα. Αυτή όμως είναι η μόνιμη τακτική της κυβέρνησης. Όταν η κατάσταση γίνει εκτός ελέγχου, υπεύθυνοι είναι απλώς οι ..άλλοι.
Ο κ. Κικίλιας, με όσα είπε, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους πολίτες της Δράμας αλλά και όλης της χώρας. Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και την επικοινωνία, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας. Έδειξε ότι αδυνατεί να δώσει λύσεις σε ζωτικά προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης και να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Η πόλη της Δράμας έχει πράγματι πρόβλημα. Αλλά από την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.»
Χαρά Κεφαλίδου: «Ατυχής η δήλωση του κ. Υπουργού»
Όπως ήταν αναμενόμενο αντίδραση υπήρξε και από την κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτή Δράμας με το Κίνημα Αλλαγής για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας που έχουν να κάνουν με την τραγική υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στον Νομό αλλά και στο Νοσοκομείο Δράμας. Η κ. Κεφαλίδου δήλωσε στα «Χ»:
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το Νοσοκομείο Δράμας ανέδειξαν κάποια ζητήματα που προβληματίζουν:
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι τελείως διαφορετικό από το πρώτο. Κι αν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου πετύχαμε όλοι μαζί να αποφύγουμε τα χειρότερα, τώρα αντιλαμβανόμαστε στην πράξη, τι πραγματικά σημαίνει εκδήλωση μιας πανδημίας σε πλήρη κλίμακα. Ένα από τα πράγματα που κερδίσαμε ήταν ο χρόνος. Και αυτό το πλεονέκτημα οφείλαμε να το αξιοποιήσουμε σε προετοιμασία και σχεδιασμό για το επόμενο, αναμενόμενο, σφοδρό και πιο επιθετικό δεύτερο κύμα.
Να δεχτούμε ότι όποιο σχεδιασμό κι αν κάναμε, η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Δεν χρειαζόταν όμως να φτάσουμε στην σημερινή τραγική εικόνα και στη δεινή κατάσταση του Νοσοκομείου Δράμας για να διαπιστώσουμε τώρα, αυτά που έπρεπε να έχουμε ήδη κάνει και που τα ξέραμε. Γιατί εμείς που ζούμε στη Β. Ελλάδα και βλέπαμε τι γινόταν, ιδίως από το Σεπτέμβριο και μετά, είχαμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Ειδικά μετά τα μέσα Οκτωβρίου η κατάσταση δεν άφηνε κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει τα πάντα; Φυσικά και όχι. Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε περιορίσει την κλίμακα των όσων ζούμε σήμερα. Πρωτίστως για το Νοσοκομείο, τις υποδομές και το προσωπικό του (γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ), αλλά και για την πόλη και το Νομό της Δράμας.
Είπε ο κ. Υπουργός: «Πρώτα από όλα όταν διοικείς είσαι ψύχραιμος, αντιλαμβάνεσαι και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις μια-μια όπως έρχονται»
Θα μπορούσα συμφωνήσω – με την προϋπόθεση όμως ότι το να διοικείς με ψυχραιμία σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης αλλά και της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, οργάνωση των κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό. Αλλά και συναίσθηση του ρόλου του Νοσοκομείου ως κρίκου στο εθνικό σύστημα διαχείρισης της πανδημίας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία (συνεργασία και κινητοποίηση φορέων, καταγραφές, ενημερώσεις πολιτών, δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες κ.τ.λ.).
Ατυχής λοιπόν η δήλωση του κ. Υπουργού: «Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και έχει πρόβλημα όλος ο Νομός, πιέζεται λόγω της διασποράς του κορωνοϊού». Πώς είναι δυνατόν να έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας και αυτό να μην περιλαμβάνει και το Νοσοκομείο της; Ακριβώς δε για το λόγο αυτό, έπρεπε έγκαιρα να έχει οργανωθεί το μοναδικό νοσοκομείο του νομού για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ώστε να μην πληρώνουμε σήμερα τόσο βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κινητοποιηθούμε όλοι, επικέντρωσα την δική μου προσπάθεια στο να ενημερωθώ και να ενημερώσω. Με συνεχείς αναφορές και ερωτήσεις ήδη από την αρχή του χρόνου, που όμως ξέμειναν στα υπουργικά συρτάρια. Επιπλέον, στις επικοινωνίες που είχα με την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας, διαπίστωσα ότι η εικόνα που είχαν για τη Δράμα απείχε από την πραγματικότητα. Ειδοποίησα και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, που κινητοποιήθηκε και ενεργοποίησε και άλλους. Χρειάστηκε τελικά να ανέβει στη Δράμα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να γίνει γνωστή η τραγική κατάσταση που ζούμε.
Εξίσου ατυχής και η επόμενη δήλωση του κ. Υπουργού: «Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μαζί […]». Αν όντως ευσταθεί αυτό που δηλώνει ο κ. Υπουργός, αυτόματα σημαίνει ότι δεν υπήρξε έγκαιρος σχεδιασμός αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ενεργώντας σπασμωδικά και υπό το κράτος πανικού, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, 3 κλινικές του ήδη υποστελεχωμένου Νοσοκομείου μετατράπηκαν σε κλινικές covid-19, χωρίς να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία τους.
Είναι παρανοϊκοί οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που καταγγέλλουν εδώ και καιρό την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, την έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων, την μία (αριθμός: 1!!!) Πνευμονολόγο, τους 105 από τους 500 περίπου συναδέλφους τους που σήμερα νοσούν, την ανεπάρκεια σε οξυγόνο; Δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά αλλού ευθύνη για την κατάσταση, παρά μόνον σε όσους αρρώστησαν;
Χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση –γιατί δεν είναι η ώρα– και χωρίς περιττή φασαρία, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Όχι όμως χωρίς σχεδιασμό. Κατάλληλες ειδικότητες και ανθρώπους αξιολογημένα ικανούς, που μπορούν να πέσουν στην φωτιά.
Ας προσπαθήσουμε όλοι –η Πολιτεία, το σύστημα υγείας, οι πολίτες– να μάθουμε από τα λάθη μας και να κινηθούμε συντεταγμένα. Το να χάνονται συμπολίτες μας στην κορύφωση της πανδημίας είναι από μόνο του τραγικό. Το να χάνονται όμως επειδή οι αρμόδιοι δεν μιλούν μεταξύ τους, λένε μισές αλήθειες και κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, στοιχίζει. Η σιωπή και η απραξία στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».
ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ του ΚΚΕ: «Ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, ούτε είδε πρόβλημα στο Νοσοκομείο της Δράμας ούτε άκουσε το σύνολο των εργαζομένων»
Τη δική τους ανακοίνωση δημοσιοποίησαν τα στελέχη της Τοπική ς Επιτροπής του ΚΚΕ στη Δράμα ως απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δράμα. Αναλυτικά αναφέρουν:
«Για τη δήλωση Κικίλια και το…ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, ούτε είδε πρόβλημα στο Νοσοκομείο της Δράμας ούτε άκουσε τα όσα με αγωνία έχουν πει όλο αυτό το διάστημα οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το σύνολο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της πόλης. Με έπαρση δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο προκαλώντας οργή στον καθένα και κύρια σ’ αυτούς τους ανθρώπους – εργαζόμενους του Νοσοκομείου – που παλεύουν με το θεριό, στις σημερινές συνθήκες, της χρόνιας υποστελέχωσης και των ελλείψεων προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με υπευθυνότητα, που αγγίζει τα όρια της αυτοθυσίας.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως η πόλη και ο νομός στο σύνολό του έχουν πρόβλημα το οποίο, βέβαια, συνέδεσε, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησής του, με την ατομική ευθύνη της τήρησης των μέτρων το προηγούμενο διάστημα.
Πράγματι έχουν πρόβλημα η πόλη και ο νομός, γιατί δεκάδες είναι οι οικογένειες που θρηνούν συγγενείς, φίλους, συναδέλφους τον τελευταίο μήνα. Πράγματι έχουν πρόβλημα, γιατί αγωνιούν γνωρίζοντας την κατάσταση του Νοσοκομείου, αν θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες τους ακόμα και την επόμενη μέρα.
Πράγματι έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του μαρμάρου, στα σούπερ μάρκετ , σε επιχειρήσεις ‘καινοτόμες” κι “εξωστρεφείς” , που τόσο θαυμάζει ο κ. Υπουργός και η κυβέρνησή του, μιας και κανένας έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί για την εφαρμογή ή μη των μέτρων που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα. Μήπως οι χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, ενοικιαζόμενοι, με σύμβαση ενός μήνα, με την απειλή της απόλυσης, θ’ απαιτήσουν την τήρηση των μέτρων με ατομική τους ευθύνη μέσα σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις;
Πράγματι έχει πρόβλημα κάθε οικογένεια που αγωνιώντας για την έλλειψη αναγκαίων μέτρων – λιγότεροι μαθητές στην τάξη, καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων – έστελνε τα παιδιά της στο σχολείο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν οι σχεδόν 20 σχολικές μονάδες που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, πριν την καθολική αναστολή, σε καμιά από τις οποίες δεν έγιναν μαζικά τεστ, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για τη διασπορά.
Πράγματι έχει πρόβλημα… κι αν πάμε και πιο πίσω στο χρόνο θα αναφέρουμε πολλά ακόμα διαχρονικά προβλήματα της πόλης και του νομού της Δράμας – τα τραγικά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα μάρμαρα, την ανεργία, την εγκατάλειψη των χωριών της, το νέο κύμα μετανάστευσης στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, την “αποψίλωση” του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής, το κλείσιμο σχολείων, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου κ.ά. – όλα απόρροια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που σταθερά και προσηλωμένα δουλεύουν για να ξελασπώνουν τράπεζες και να στηρίζουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τσαλαπατώντας ότι έχει μείνει από εργασιακά δικαιώματα κι απογυμνώνοντας κάθε κοινωνική δομή, Υγείας, Παιδείας ,Πρόνοιας.
Στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου της Δράμας καθώς και στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Επαναλαμβάνουμε τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία του Νοσοκομείου μας, αναφερόμενοι στη δήλωση του κ. Κικίλια:
«Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγνώμης προς τους Δραμινούς ζητάμε να προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας, να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς, να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας, να προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορονοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού».
Αναγνωρίζοντας πως κάθε εργαζόμενος κάθε λαϊκή οικογένεια σ’ όλη τη χώρα βιώνει την ίδια κατάσταση, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και το χτίσιμο της κοινωνίας που θα ‘χει επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας, τη σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτός είναι αγώνας για το σήμερα και το αύριο. Αγώνας που δεν αναβάλλεται για να “λογαριαστούμε μετά”. Αγώνας αναγκαίος για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού μας κόντρα στα όποια μέτρα αυταρχικών απαγορεύσεων και καταστολής».