Σοκ και δέος από την κακοκαιρία

Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων σε ΙΧ και καθιζήσεις του οδοστρώματος στην Δράμα

0
3305

Mε επιθετικό κύμα κακοκαιρίας που χαρακτηριζόταν από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδη βροχή βρέθηκε αντιμέτωπη η πόλη της Δράμας το απόγευμα του Σαββάτου. Μεταξύ 5:30 και 6:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα καιρικά φαινόμενα με ένταση ασυνήθιστη για την περιοχή προκάλεσαν πολλά προβλήματα με πτώσεις δέντρων στο οδικό δίκτυο και πλημμύρες σε πολλά υπόγεια.

Την ίδια ώρα καταγράφηκε σημαντική άνοδος της στάθμης των υδάτων εντός της πόλης και δρόμοι όπως η οδός Αγίας Βαρβάρας, η οποία περνά εμπρός από τον ομώνυμο Ιερό Ναό μετατράπηκε σε ποτάμι. Η στάθμη των νερών της μικρής λίμνης που βρίσκεται δίπλα, ανήλθε αρκετά εξαιτίας της πολύ έντονης βροχής, με αποτέλεσμα η άσφαλτος να πλημμυρίσει και να χαθεί στα νερά για αρκετή ώρα. Κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων η προσπελασιμότητα από τα ΙΧ ήταν σχεδόν αδύνατη ή γινόταν με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία.
Κατά το ίδιο διάστημα που η πόλη και οι γύρω κοινότητες δοκιμάστηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό από την κακοκαιρία, συνεργεία του Δήμου, της Πυροσβεστικής όπως και δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποιούσαν τεράστια προσπάθεια ώστε να λυθούν το γρηγορότερο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία και να διασφαλιστεί καταρχάς η ασφάλεια των πολιτών.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ένταση της κακοκαιρίας, ενείχε στοιχεία υψηλού κινδύνου καθώς σε πολλές περιπτώσεις δέντρα έπεσαν εντός του οδικού δικτύου και σε άλλα σημεία εξαιτίας της πτώσης τους προκλήθηκαν ζημιές σε ΙΧ αλλά ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.
Κατά το διάστημα των έντονων καιρικών φαινομένων η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας ειδοποιήθηκε για 11 περιστατικά που αφορούσαν κοπές δέντρων. Από αυτές πραγματοποιήθηκε επέμβαση στις 10 περιπτώσεις ενώ στην μια εξ αυτών που αφορούσε πτώση δέντρου σε ιδιόκτητο χώρο η υπηρεσία δεν παρενέβη καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Πτώσεις δέντρων υπήρξαν σε αρκετά σημεία, όπως δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου πρόσφατα έγινε η γνωστή διαπλάτυνση του πεζοδρομίου. Στον δρόμο του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το πάρκο των Κομνηνών. Στην έξοδο της Δράμας προς Ξηροπόταμο και συγκεκριμένα στην περιφερειακή οδό που συνδέει την πόλη με την κοινότητα. Στο ίδιο σημείο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων υπήρξε και υποχώρηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό ένα διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο. Ευτυχώς και κατά το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές. Πτώσεις δέντρων υπήρξαν και στις περιοχές του Αρκαδικού, την Νέας Αμισού, των Κουδουνίων και της Μαυρολεύκης…
Την ίδια ώρα υπήρξαν στην υπηρεσία κλήσεις για τέσσερις περιπτώσεις άντλησης υδάτων από υπόγεια. Από αυτές υπήρξε ανάγκη άντλησης νερού μόνο σε μία περίπτωση καθώς στις υπόλοιπες η στάθμη του υγρού στοιχείου ήταν αρκετά χαμηλή.
Η ένταση των καιρικών φαινομένων πάντως και τα προβλήματα που δημιούργησαν ευτυχώς περιορίστηκαν λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας τους. Ωστόσο προκύπτουν εύλογες σκέψεις για το κατά πόσο η πόλη και οι κοινότητές της θα πρέπει να ενισχύσουν τις άμυνες τους σε επίπεδο κυρίως ενίσχυσης των υποδομών και ειδικότερα των δικτύων παροχέτευσης όμβριων και επιφανειακών υδάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!