Σωματείο Καθαριστριών Δράμας: «Ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών πλήττεται για άλλη μία φορά»

0
1426

Β. Τσακαλίδου στα «Χ»: «Θέλουν να μας μειώσουν στο μισό το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών»


 

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επικείμενη μείωση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών που λαμβάνουν, κάνουν λόγο 31 σωματεία σχολικών καθαριστριών σε όλη τη χώρα, που μάλιστα έστειλαν και σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση προχθές Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στα σωματεία που απέστειλαν την επιστολή είναι και το Σωματείο Καθαριστριών Δράμας.
Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας, κα Βαρβάρα Τσακαλίδου, ανέφερε για το θέμα αυτό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών πλήττεται για άλλη μία φορά. Θέλουν να μας μειώσουν στο μισό το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών των 150 ευρώ μικτά, που παίρνουμε. Οι συναδέλφισσες που απασχολούνται με τρίωρα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα, διότι τα χρήματα που παίρνουν είναι πολύ λιγότερα, οπότε το επίδομα κατεβαίνει αναλογικά με τον μισθό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δουλεύουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, ειδικά τώρα με τον covid-19 την τελευταία διετία. Δουλεύουμε με ανοιχτά παράθυρα και έχουμε επιβαρυνθεί με επιπλέον χημικά για τις απολυμάνσεις στον χώρο του σχολείου, που γίνονται φυσικά σε κάθε διάλειμμα και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την υγεία μας. Έχουμε αυλές, όπου αναγκαζόμαστε να κάνουμε και τους κηπουρούς, μαζεύοντας φύλλα, κλαδιά και ό,τι άλλο επικίνδυνο βρίσκεται εκεί. Τα βράδια μπαίνουν εξωσχολικοί, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πολλά επικίνδυνα πράγματα. Κόβουν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών από τις σχολικές καθαρίστριες που φροντίζουν όχι μόνο για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και για την ασφάλειά τους. Θα πρέπει οι κύριοι όλων των κομμάτων, και ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή μάλλον δεν την έχουν αντιληφθεί, και όχι να βγάζουν νόμους στο πόδι, πρόχειρα και επιπόλαια. Το σχέδιο νόμου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα ισχύσει εφόσον ψηφιστεί. Έχουμε στείλει, άλλωστε, και σχετική επιστολή για το πρόβλημα αυτό στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και στον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη».

Η επιστολή των 31 Σωματείων Καθαριότητας στα σχολεία που εστάλη στις 7 Φεβρουαρίου
«Με την παρούσα, όλες οι κάτωθι συνυπογράφουσες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης, ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, τηλεδιάσκεψης μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε και να εισφέρουμε τις απόψεις μας για το βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα των 11.000 περίπου εργαζομένων του κλάδου.
Εκ των προτέρων σας δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οιαδήποτε συζήτηση μείωσης στο Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα. Το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών. Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των σχολείων δεν περιορίζονται μόνο στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, αλλά καθαρίζουν και χιλιάδες τετραγωνικά αύλειων χώρων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων που έχουν επιφορτίσει τους εργαζόμενους οι διευθυντές και οι σχολικές επιτροπές, το προσωπικό καθαριότητας εκτελεί εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης -πολλές φορές με τη χρήση επικίνδυνων και ελεγμένων χημικών ουσιών- αιθουσών, γραφείων, αποθηκών, γυμναστηρίων, αφοδευτηρίων, υαλοπινάκων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σχολικά αφοδευτήρια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα δημόσιας χρήσης αφοδευτήρια σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους τυγχάνουν μεγαλύτερου σεβασμού από τους ενήλικες απ’ ό,τι από τους ανήλικους μαθητές. Πλέον των ανωτέρω εργασιών, το προσωπικό καθαριότητας επιφορτίζεται με τον καθαρισμό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αύλειων χώρων, εξωτερικών τουαλετών, με καθήκοντα ποτίσματος και κλαδέματος δένδρων, καθαρισμού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων, μεταφοράς επίπλων και αρχείων, διανομής και μεταφοράς εκατοντάδων βιβλίων, αποστράγγισης υδάτων και χώρων που πλημυρίζουν, απόφραξης αποχετεύσεων και υδρορροών, κ.ο.κ.
Προφανώς, όλα τα παραπάνω η Διυπουργική Επιτροπή δεν τα έλαβε υπόψη, διότι απλούστατα δεν έκανε καμία σοβαρή μελέτη γύρω από τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτηρίων. Αρκέστηκε στις απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων άσχετων με το αντικείμενο και γνωμοδότησε την καταδίκη ενός κλάδου. Εύλογη είναι και η απορία μας με βάση ποια στοιχεία και ποιες μελέτες σχημάτισε γνώμη για τα αριθμητικά δεδομένα των αναρρωτικών και των εργατικών ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων στον κλάδο, όταν μέχρι και το 2020 καμία καταγραφή τέτοια δεν υπήρχε, καθώς το Ι.Δ.Ο.Χ προσωπικό απασχολείτο με τις απαράδεκτες συμβάσεις μίσθωσης έργου και όχι μόνο δεν δηλώνονταν τα εργατικά ατυχήματα και οι ασθένειες, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώνουμε από τον μισθό μας την/τον αντικαταστάτρια/τη μας στην εργασία για όσο χρονικό διάστημα ασθενούσαμε; Βλέπετε για την πολιτεία θεωρούμασταν ψευδεπίγραφα ως «εργολάβοι»…
Κύριε Σκυλακάκη, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αναδιανομή που επιχειρείται σε βάρος κάποιων κατηγοριών. Κι αυτό συμβαίνει όχι για λόγους ουσίας, όχι διότι αυτές οι κατηγορίες που περιορίζεται ή εξαφανίζεται το Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα είναι κατηγορίες με λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με κάποιες άλλες, αλλά καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους που οδηγούν σε αναδιανομή των χρημάτων από το ένα πορτοφόλι στο άλλο. Χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε κανένα, σας μεταφέρουμε την άποψη πολλών συναδέλφων μας που θεωρούν υποκριτική τη στάση της πολιτείας. Άνθρωποι που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιικού αγώνα, όπως οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων και που απασχολούνται κατά 50% με την απαράδεκτη τρίωρη απασχόληση και με έναν μισθό όχι πάνω από 320€, και που την περίοδο της πανδημίας είδαν να προσλαμβάνονται στα ίδια πόστα άλλες συμβασιούχες με 8μηνες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση από τα κονδύλια για την πανδημία, δίχως στις πρώτες να γίνεται επέκταση των ωρών απασχόλησης, δεν μπορούν να αποδεχτούν τη δικαιολογία του δημοσιονομικού ισοδύναμου. Διότι, ενώ για τις ίδιες δεν υπήρχε το κονδύλι των 8.000.000€ περίπου για την επέκταση των ωρών απασχόλησης από τρίωρης σε πλήρους απασχόλησης στα σχολεία, την ίδια στιγμή δαπανούνταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έκτακτες προσλήψεις στα ίδια καθήκοντα. Έτσι λοιπόν θεωρούμε άδικη την όποια συζήτηση για περικοπή ενός επιδόματος που για τα υποαμειβόμενα -πλην όμως σκληρά εργαζόμενα μέλη μας- είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας. Και να ξέρετε ότι τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν συναρτώνται μόνο από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται στο χώρο εργασίας, αλλά έχουν να κάνουν σχέση και με την απόσπαση προσοχής. Και η απόσπαση προσοχής έχει να κάνει και με την ψυχολογία των ανθρώπων που επηρεάζεται και από τυχόν οικονομικά προβλήματα.
Κλείνοντας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι ο κλάδος της καθαριότητας σχολικών κτιρίων μετρά πάνω από 1500 εργατικά ατυχήματα τα τελευταία 22 χρόνια, εκ των οποίων τα 27 οδήγησαν στο θάνατο ή τη μόνιμη και ολική αναπηρία συναδέλφισσες και συναδέλφους. Επίσης, για το ίδιο διάστημα έχουμε καταγεγραμμένες στα αρχεία των σωματείων μας περί τους 450 θανάτους από καρκινοπάθειες με βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων. Την δε περίοδο της πανδημίας καταμετρούμε 3.500 περίπου νοσήσεις λόγω Covid-19, ενώ η πολιτεία μας «ανταμείβει» για τον δίχρονο αντιικό αγώνα που δίνουμε στα σχολεία, στερώντας μας τη δωρεάν χορήγηση self-test, τα οποία εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Και βεβαίως, οι δήμοι δεν μας χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα πολύ περισσότερο στους πιο πάνω κινδύνους.
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, η Διυπουργική Επιτροπή που γνωμοδότησε για το Ανθυγιεινό Επίδομα δεν τα έλαβε υπόψη της, αφού περιορίστηκε σε μια καθαρά διεκπεραιωτική διαδικασία.
Με το χέρι, λοιπόν, στην καρδιά, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην άδικη περικοπή του επιδόματός μας. Το δικαιούμαστε, το έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!