Σωματείο Καθαριστριών Νομού Δράμας: «Αναθεωρήστε, κύριε Υπουργέ, όσο είναι καιρός…»

0
3295

– Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Δράμας στα «Χ»: «Αναμένουμε την αντίδραση του Δήμου Δράμας. Πέρσι ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα αυξηθούν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης»
– Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τον κίνδυνο μισθών πείνας δίωρης ή τρίωρης απασχόλησης από φέτος

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βορίδη και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Δράμας, μαζί με 31 συνολικά σωματεία εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων.
Την ίδια επιστολή απέστειλε και στην ΚΕΔΕ, τα κόμματα, την ΓΣΕΕ την ΟΙΥΕ και τα ΜΜΕ. Στην επιστολή γίνεται λόγος για μισθούς πείνας δίωρης απασχόλησης της τάξης των 180 ευρώ μηνιαίως, την οποία οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, ντροπιαστική και πλήρως ασεβή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή, με το υπ’ αριθμ. 56982/30.7.2021 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλούνται όλοι οι δήμοι της χώρας να προχωρήσουν σε προκηρύξεις των θέσεων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων όλης της χώρας για το διδακτικό έτος 2021-2022, ακριβώς με τον ίδιο αριθμό εγκεκριμένων ανθρωποωρών, αλλά με δυνατότητα 6.008 επιπλέον προσλήψεων -ακόμα και δίωρης ημερήσιας απασχόλησης-, καταδικάζοντας έναν κλάδο των 9.474 εργαζομένων (τώρα πλέον 15.482), σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας.
Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας κα Βαρβάρα Τσακαλίδου είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι με το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «πετιέται» το μπαλάκι στους δημάρχους. «Πέρσι ήμασταν στον Νομό Δράμας 23 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με πλήρη απασχόληση και 43 με μερική απασχόληση. Φέτος μας δίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά, σύμφωνα με τις εργατοώρες που μας διαθέτουν, θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι με δίωρη ή τρίωρη απασχόληση, κάτι που σημαίνει για την περίπτωση της τρίωρης απασχόλησης, αποδοχές 309 ευρώ μηνιαίως». Όπως είπε η κα Τσακαλίδου, χθες, το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Δράμας ενημέρωσε τον Δήμο Δράμας σχετικά με αυτές τις εξελίξεις. Το Σωματείο αναμένει τις αντιδράσεις του Δήμου Δράμας και την ίδια ώρα θυμίζει ότι πέρσι ο Δήμαρχος Δράμας είχε δεσμευτεί ότι οι 23 θέσεις πλήρους απασχόλησης καθαριστριών στα σχολεία της Δράμας θα ξεπερνούσαν φέτος τις 50 θέσεις, καθώς το έργο τους πέρσι δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν καν άτομα να αναπληρώσουν τις άδειες των εργαζομένων, όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Τσακαλίδου.

Τι αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας των σχολικών κτηρίων στην επιστολή τους προς τον κ. Βορίδη, που συνυπογράφεται από 31 σωματεία και συλλόγους από όλη την Ελλάδα, υπογραμμίζουν:
«Η απόφασή σας, σε περίπτωση που δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της αδικίας που διαπράττετε, είναι απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά ανάλγητη και μας κάνει να ντρεπόμαστε για το γεγονός ότι μία ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί όχι με βάση το κράτος δικαίου, αλλά ως μία τριτοκοσμική χώρα δίχως κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά το διδακτικό έτος 2020-2021, εγκρίνατε συνολικά 45.922 ημερήσιες ανθρωποώρες για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων της χώρας, οι οποίες, αν και δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες καθαριότητας, επιμερίστηκαν σε 9.474 προσλήψεις, ήτοι 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής απασχόλησης (3 ωρών ημερησίως). Φέτος, για το διδακτικό έτος 2021-2022, με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες ανθρωποώρες, δίνετε τη δυνατότητα στους Δήμους να προκηρύξουν μέχρι και 15.482 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα σχολικών κτηρίων, ακόμα και με δίωρη απασχόληση.
Καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, ότι με την απόφασή σας αυτή θα μειωθούν οι αποδοχές μας στα 180€ από τα 700€ της πλήρους απασχόλησης και τα 330€ της μερικής; Θεωρείτε ότι μπορεί μια εργαζόμενη μάνα και ένας εργαζόμενος πατέρας να ζήσει την οικογένειά του με 180€; Να πηγαινοέρχεται καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι, πληρώνοντας εισιτήρια και να μπορεί να προσφέρει στον ίδιο και την οικογένεια τα στοιχειώδη για την επιβίωση;
Αναθεωρήστε, κύριε Υπουργέ, όσο είναι καιρός. Είναι ντροπιαστικό και εξευτελιστικό αυτό που μας κάνετε. Δουλεύουμε 20 χρόνια στα σχολεία με απλήρωτη υπερβάλλουσα εργασία καθημερινά, διότι αγαπάμε την εργασία μας, τους δασκάλους και τους μικρούς μαθητές. Έχουμε δώσει τα πάντα και ειδικά τώρα, την περίοδο της πανδημίας, λιώσαμε κυριολεκτικά στη μάχη με τον COVID-19. Εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει, εσείς μόνο μπορείτε με γενναιότητα και ευαισθησία να διορθώσετε άμεσα αυτή την τεράστια αδικία, πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν οι «προκηρύξεις» ή, μάλλον, οι καταδικαστικές μας αποφάσεις.
Και κάτι τελευταίο. Θέλουμε τον Σεπτέμβριο να αντικρίσουμε την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα με υπερηφάνεια και ψηλά το κεφάλι. Θέλουμε να υποδεχθούμε τους γονείς με το πιο πλατύ μας χαμόγελο και να δουν ότι παραδίδουν τα παιδιά τους σε χώρους ασφαλείς και αστραφτερούς από καθαριότητα. Μην μας αναγκάσετε να οδηγηθούμε σε έναν αγώνα επιβίωσης. Τότε θα τους έχουμε όλους στο πλευρό μας!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!