Σωτήριες οι εργασίες στο καφέ «Ελευθερία»

1
2076

– Αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου
– Η δραμινή ΚΥΚΛΩΨ θα παραδώσει εξωραϊσμένο ακόμα ένα ιστορικό κτήριο της πόλης


Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι εργασίες αποκατάστασης στο μπροστινό τμήμα του καφέ Ελευθερία, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου, και θα αποσυρθούν οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν, τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη πλευρά, προκειμένου να παύσει και η όχληση που παρουσιάστηκε στις μετακινήσεις των πεζών.
Το σύνολο του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Οι εργασίες παρουσίασαν μία μικρή καθυστέρηση λόγω των καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν, εξήγησε ο κ. Δεμερτζής, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές καθυστέρησαν λίγο τις τεχνικές εργασίες, τις βαφές κλπ. Παράλληλα, προέκυψαν και νέες ανάγκες που αφορούν εργασίες αποκατάστασης στη σκεπή του κτηρίου, κάτι που έγινε έντονα αντιληπτό με τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Οι εργασίες στη σκεπή του ιστορικού κτηρίου, όπως και όλες οι υπόλοιπες που είχαν προγραμματιστεί, πραγματοποιούνται από τα τεχνικά συνεργεία που διέθεσε η Δραμινή Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ και ο κ. Άρης Θεοδωρίδης.
Οι εργασίες άρχισαν με την προοπτική αποκατάστασης των προβλημάτων, καταρχάς στον 1ο όροφο του κτηρίου, που ανήκει στον Δήμο Δράμας και όπου τα προηγούμενα χρόνια φιλοξένησε πλήθος εκδηλώσεων πολιτισμού.
Το 2021 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας άρχισε να υλοποιεί εργασίες αποκατάστασης και εξωραϊσμού του ισογείου στο κτήριο, για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή, καθώς με τη βοήθεια της ΚΥΚΛΩΨ πλέον αποκαθίσταται το σύνολο του κτηρίου.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και αποκατάσταση του εξώστη, στον οποίο έχουν διαβρωθεί τα δομικά υλικά. Η αποκατάσταση του καφέ Ελευθερία γίνεται από έμπειρους τεχνικούς, οι οποίοι υλοποιούν το έργο με βάση τους όρους που έχει θέσει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Ξάνθης, η οποία έχει καθημερινή εικόνα για την πρόοδο των εργασιών, όπως και ο Δήμος Δράμας.
Το στοίχημα των παρεμβάσεων αποκατάστασης δεν είναι τόσο τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης του έργου, που έτσι και αλλιώς επαρκούν, όσο το ότι θα πρέπει οι εργασίες να προχωρήσουν με τρόπο που να αποδίδει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μελέτη των εργασιών υλοποιήθηκε και αναθεωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Η ΚΥΚΛΩΨ και ο κ. Θεοδωρίδης αποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα είχε κάνει για την αποκατάσταση του χώρου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, κ. Γιώργος Δεμερτζής. Τα δε συνεργεία που χρησιμοποιεί η ΚΥΚΛΩΨ είναι τα ίδια με αυτά που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει και την αναπαλαίωση του συγκροτήματος Αναστασιάδη στην Αγία Βαρβάρα.
Οι συμπολίτες μας δικαιολογημένα αναμένουν την απόδοση του ιστορικού καφέ Ελευθερία και πάλι σε χρήση, μετά το πέρας των εργασιών, προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο τον οποίο υπηρέτησε με επιτυχία για αρκετά χρόνια, ως χώρος τέχνης και πολιτισμού, αλλά και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!