Σοβαρές οι ελλείψεις φαρμάκων στη Δράμα

2
5257

– Δεκάδες φάρμακα είτε δεν υπάρχουν στα φαρμακεία είτε διατίθενται σε ελάχιστες ποσότητες
– Δ. Ράγιας στα «Χ»: «Στη συνεταιριστική φαρμακαποθήκη της Δράμας γίνεται ένας καθημερινός αγώνας να καλυφθούν οι ανάγκες»


 

Σοβαρές ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα υπάρχουν στα φαρμακεία της Δράμας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα σε πολλούς ασφαλισμένους, που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αντιισταμινικά, ινσουλίνες, παιδικά σιρόπια, σκευάσματα για το στομάχι, είναι μόνο μερικά από τα είδη που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ όπως είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας φαρμακοποιοί της πόλης, υπάρχουν σκευάσματα που έχουν να εμφανιστούν ένα εξάμηνο. Μάλιστα, υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.
Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις κυρίως στις εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, όπου η τιμή τους είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να αποκομίζεται περισσότερο κέρδος από εταιρείες και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Η αγανάκτηση, πάντως, πολλών ασφαλισμένων είναι πλέον έκδηλη και πολλές φορές εκφράζεται στους φαρμακοποιούς της πόλης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή.
Για το ίδιο πρόβλημα, που δεν είναι καινούργιο αλλά έχει κορυφωθεί το τελευταίο τετράμηνο, μίλησε στα «Χ» ο διευθυντής και υπεύθυνος φαρμακοποιός της Φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας (ΣΥ.ΦΑ.), κ. Δημήτρης Ράγιας, που εξηγεί ότι το πρόβλημα δημιουργείται διότι υπάρχουν χαμηλές τιμές φαρμάκων. Είναι, ενδεχομένως, οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Αυτό ευνοεί την εξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι εξαγωγές είναι πιο συμφέρουσες. Πλέον πολλές (κυρίως ιδιωτικές) φαρμακαποθήκες, ακόμα και μεμονωμένα φαρμακεία συμφέρει περισσότερο να εξάγουν φάρμακα. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων, εξηγεί ο κ. Ράγιας και διευκρινίζει: «Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος, η πανδημία, η οποία δημιούργησε προβλήματα πρώτων υλών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Υπάρχουν προβλήματα πρώτων υλών για την παραγωγή πολλών φαρμάκων, κάτι που οδηγεί σε μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων φαρμάκων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν προβλήματα ακόμα και για τις συσκευασίες από βιομηχανίες που παράγουν φάρμακα. Βέβαια, τον τελευταίο χρόνο έχει προκύψει και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα αυτά είναι μία εξήγηση για τον λόγο που το τελευταίο διάστημα είναι τόσο πολύ αυξημένα τα προβλήματα στην αγορά φαρμάκων».
Σε φαρμακεία της Δράμας διαπιστώθηκε, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ των «Χ», ότι υπάρχουν λίστες με δεκάδες φάρμακα τα οποία είτε δεν υπάρχουν είτε διατίθενται σε ελάχιστες ποσότητες. Αντίστοιχα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της φαρμακαποθήκης του ΣΥ.ΦΑ. Δράμας, σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, γίνεται λόγος για ελλείψεις σε περίπου 300 ή 400 σκευάσματα, στα οποία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας.
«Ορισμένα από τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη είναι και αναντικατάστατα» αναφέρει στα «Χ» ο κ. Ράγιας και προσθέτει: «Υπάρχει, για παράδειγμα, πρόβλημα με ινσουλίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διαβητικός ασθενής δεν μπορεί να βρει εύκολα κάποιο άλλο φάρμακο για να το αντικαταστήσει. Υπάρχουν και περιπτώσεις φαρμάκων για τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα. Ακόμα και φάρμακα που δεν λείπουν για πολύ καιρό, διατίθενται από τις εταιρείες σε μειωμένες ποσότητες που ίσα-ίσα επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά στα όριά της».

Πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και γενικότερα οι ασφαλισμένοι στη Δράμα αυτή την κατάσταση;
Όπως εξηγεί ο κ. Ράγιας: «Από τις συζητήσεις που υπάρχουν μεταξύ των φαρμακοποιών ακούμε ότι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, πολλές φορές, μήπως βρουν απόθεμα στα ράφια κάποιου φαρμακείου για να εξυπηρετηθούν. Υπάρχει αγανάκτηση από τους ασφαλισμένους».

Διαφαίνεται κάποια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων; Μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές;
O κ. Δημήτρης Ράγιας, απαντά: «Kατά καιρούς υπάρχουν απαγορεύσεις των εξαγωγών, αλλά σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη. Για παράδειγμα, εκδίδονται λίστες από τον Ε.Ο.Φ., ο οποίος αναφέρει ότι απαγορεύεται η εξαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων για συγκεκριμένο διάστημα. Για όσα σκευάσματα μπαίνουν σε τέτοιες λίστες, βελτιώνεται κάπως η κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένο διάστημα. Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούνται και πάλι στη συνέχεια με τα ίδια ή άλλα φάρμακα. Η πρόταση που ακούγεται για αύξηση στις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας για να μειωθούν οι εξαγωγές, πιστεύω ότι θα βοηθούσε, ειδικά σήμερα που υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού. Προσωπικά, δεν βλέπω την πολιτεία πρόθυμη να μπει σε αυτή τη λογική, γιατί υπάρχει και το θέμα της κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης, που με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσει περισσότερα και το κράτος».
Στη συνεταιριστική φαρμακαποθήκη της Δράμας γίνεται ένας καθημερινός αγώνας να καλυφθούν οι ανάγκες των φαρμακείων μελών της. Πρωταρχικός της σκοπός είναι να εξυπηρετήσει τους φαρμακοποιούς και όχι να κάνει εξαγωγές, προσθέτει ο διευθυντής της.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!