Σοβαρότατο πρόβλημα στον δικηγορικό κλάδο

0
2220

Οι δικηγόροι ζητούν εξηγήσεις για την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος δηλώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ.

Σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργείται στον δικηγορικό κλάδο με την εξαίρεση των δικηγόρων από τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ, όπως επεσήμανε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος. «Δυστυχώς οι δικηγόροι δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι η ίδια το είχε αναγγείλει τόσο μέσω του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

Εξηγώντας τι έχει προηγηθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας είπε ότι από πλευράς κυβέρνησης είχε διατυπωθεί η άποψη ότι επειδή τα δικαστήρια δεν θα εργάζονται μέχρι τις 30 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα πρέπει να αποζημιωθούν οι δικηγόροι για αυτό το διάστημα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και κατά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τους κλάδους που εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης, φάνηκε ότι οι δικηγόροι δεν περιλαμβάνονται σε αυτά.
“Το θεωρήσαμε μεγάλο εμπαιγμό διότι δεν μπορεί να λένε άλλα την μια στιγμή και άλλα την επόμενη. Το πρωί της Πέμπτης, άκουσα σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη να ζητά συγνώμη από τους δικηγόρους και να εξηγεί ότι έγινε παρεξήγηση…”
Για το θέμα συνήλθε η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ανακοίνωσε ότι ζητά συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο υπήρξε η εξαίρεση των δικηγορικών συλλόγων.
“Σε κάθε περίπτωση ζητούμε αν δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικηγόροι στα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης να ληφθούν άλλα μέτρα, διότι με δεδομένο ότι θα είμαστε κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις ημέρες του Πάσχα το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Αν δεν έχουμε Δικαστήρια ανοιχτά, εάν δεν έχουμε Υποθηκοφυλακεία ανοιχτά και με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν τότε δεν είναι δυνατόν να δουλέψει κανένας δικηγόρος. Αν δεν μπούμε σε αυτά ή σε κάποια παρόμοια μέτρα στήριξης νομίζω ότι στο τέλος όλης αυτής της περιόδου θα έχουμε θύματα, όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά στον κλάδο των δικηγόρων που δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους. Δεν είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια, που ο κλάδος των δικηγόρων δέχθηκε αρκετά σκληρά μέτρα και συνεισέφερε πολλαπλάσια από εκείνα που του αναλογούσαν στην οικονομική στήριξη του κράτους να μην μπαίνει ούτε στα μέτρα στήριξης. Είναι προφανώς τραγικό. Αν δεν γίνει κάτι, ο κλάδος θα έχει μεγάλες απώλειες”.
Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο υπήρξε αυτή η εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, εκτίμησε ότι υπάρχει ένας ερασιτεχνισμός όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης. “Αντέδρασαν κι άλλοι κλάδοι προκειμένου να μπουν στα μέτρα στήριξης. Προφανώς η κυβέρνηση είδε ότι είναι μεγάλο το κόστος και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ωστόσο οι δικηγόροι είναι ένας κλάδος που σταμάτησε να δουλεύει εντελώς. Υπάρχουν άλλοι κλάδοι που συνεχίζουν να εργάζονται ενδεχομένως με μικρότερη ένταση. Οι δικηγόροι δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας πλέον διότι δεν μπορούν να έχουν και όχι γιατί το επέλεξαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!