Σπεύδουν και στη Δράμα για χάπια ιωδίου

1
5895

-Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Αγγελική Ιωαννίδου μιλάει στα «Χ»: «Ο κόσμος δεν γνωρίζει. Τα σκευάσματα ιωδίου, δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα»

-Η Γρ. Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου: «Είναι παρακινδυνευμένο να παίρνουμε χάπια χωρίς ιατρική γνωμάτευση»

-Σε κινήσεις πανικού οδηγεί ο φόβος για πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία

 

Αναστάτωση και άσκοπη κινητικότητα έχουν δημιουργήσει δημοσιεύματα σχετικά με την προστασία που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χάπια ιωδίου φαρμακευτικών σκευασμάτων σε περίπτωση που συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα. Τα σενάρια αυτά πυροδοτήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και από τον φόβο ότι στην στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ή να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας σε κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής.

Ο φόβος αυτός οδήγησε σε έντονη ζήτηση χαπιών ιωδίου από τα φαρμακεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα φαρμακεία της Δράμας υπήρξε επίσης μεγάλη ζήτηση από πολίτες διαφόρων  ηλικιών, που θεώρησαν ότι με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να προστατευτούν.

«Υπάρχει ζήτηση και στη Δράμα, αλλά πρέπει να πω ότι αυτά τα σκευάσματα ιωδίου είναι εξειδικευμένα και δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά» αποσαφηνίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Δράμας κ. Αγγελική Ιωαννίδου, προσθέτοντας ότι οι αναφορές που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες δεν αφορούσαν τα απλά βιταμινούχα σκευάσματα με ιώδιο που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς εκείνα έχουν πολύ μικρές ποσότητες ιωδίου που δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει. Νομίζει ότι αρκεί η απλή βιταμίνη με το ιώδιο. Τα σκευάσματα ιωδίου δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί θα χορηγηθούν με ακριβή δοσολογία, γιατί είναι επικίνδυνη η χρήση τους. Αυτά τα σκευάσματα ιωδίου δεν μπορεί να τα πάρει ο καθένας. Μπορεί να του κάνει ζημιά. Ο κόσμος τρομοκρατείται από αυτά που ακούει με αποτέλεσμα να ζητά τέτοιου είδους σκευάσματα. Εμείς ενημερώνουμε τους πολίτες που έρχεται στα φαρμακεία και ζητούν τέτοια σκευάσματα».

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τέτοια σκευάσματα»

Πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με το πρόβλημα της αυξημένης ζήτησης σε σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο, την Τρίτη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από τη ραδιενέργεια, ξεκαθάρισε ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτή την ένδειξη.

Διευκρίνισε δε ότι: «Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πως πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος, και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».

Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Είναι παρακινδυνευμένο να παίρνουμε χάπια χωρίς ιατρική γνωμάτευση»

Μιλώντας στα «Χ» για το φαινόμενο αυξημένης ζήτησης χαπιών ιωδίου, η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου επισημαίνει ότι είναι παρακινδυνευμένο το να παίρνουμε χάπια, χωρίς ιατρική γνωμάτευση ή συμβουλή από γιατρό και συμπληρώνει  ότι: «Κάψουλες ιωδίου υπάρχουν, είναι συμπληρωματικά σκευάσματα μιας διατροφής. Οι δόσεις που είναι αναγραφόμενες σε αυτά τα σκευάσματα είναι 150 mg. Είναι η ελάχιστη δόση που χρειάζεται ένας οργανισμός, όσον αφορά τη διατροφή του. Τώρα, εφόσον γίνει ένα πυρηνικό ατύχημα, υπάρχουν δυο τρόποι για να υπάρξει διασπορά της ραδιενέργειας. Ο πρώτος είναι με ένα ραδιενεργό νέφος, δηλαδή μέσω της ατμόσφαιρας και ο δεύτερος είναι από το υπέδαφος, μέσω της τροφικής αλυσίδας. Ο πρώτος τρόπος είναι περισσότερο ταχείας διασποράς. Το ραδιενεργό νέφος, θα φθάσει γρήγορα σε περιοχές που είναι σε κοντινή απόσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κατά τόπους Οργανισμός Υγείας, δίνει οδηγίες και δίνει προληπτικά λήψη ιωδίου, σε πάρα πολύ μεγάλες δόσεις, ώστε να μπλοκάρει ο θυρεοειδής και να μην προσλάβει το ραδιενεργό ιώδιο. Γιατί σε αυτή την περίπτωση ο θυρεοειδής ακτινοβολείται εκ των έσω και δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό όμως γίνεται όταν και εφόσον υπάρξει διασπορά. Προληπτικά η λήψη τέτοιων φαρμάκων δεν συνίσταται.  Είναι και λίγο επικίνδυνο να λάβει κανείς τέτοια φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή. Ακούω και περιπτώσεις που μου λένε να πίνουν βάμματα ιωδίου κλπ. Ούτε αυτό συνίσταται. Αυτές είναι μέθοδοι που θυμίζουν πρακτικές του τύπου “πιείτε χλωρίνη για να σωθείτε από τον κορωνοιό”. Όλο αυτό που γίνεται είναι επικίνδυνο και αξίζει να σημειωθεί ότι για την εμφάνιση του φαινομένου παίζει ρόλο και η παραπληροφόρηση όπως και η πληροφόρηση μέσω internet».

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!