Συνεχίζουν οι ροές Ουκρανών προσφύγων στη Δράμα και σε άλλες πόλεις

0
2602

«Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, θα κάνει ότι είναι δυνατόν, για να νοιώσουν καλύτερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Δράμα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, Ουκρανοί πρόσφυγες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου στην χώρα τους. Φίλοι και συγγενείς που μένουν στην Ελλάδα αλλά και Έλληνες προσπαθούν να τους εξασφαλίσουν κατάλυμα και την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να μείνουν όσο διάστημα χρειαστεί να τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Όλοι τους έχουν όμως το μυαλό στην πατρίδα τους αφού έχουν αφήσει πίσω τη μισή τους οικογένεια και κυρίως τον αντρικό ενήλικο πληθυσμό, κάτω των 60 ετών, που έμεινε να πολεμήσει.

Χθες Τρίτη, για ακόμη μια φορά επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ πρόσφυγες από την περιοχή της Ουκρανίας και συγγενείς τους στην Ελλάδα θέτοντας κάποια ζητήματα που τους απασχολούν και προσβλέποντας στην συμπαράσταση από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Ο Αντιπεριφεριεάρχης Δράμας τους διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να νοιώσουν καλύτερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Μίλησε για την προοπτική ένταξής τους στα σχολεία της Δράμας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαίνεσε και τους Δραμινούς που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους, σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει επικουρικά και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με όποιον τρόπο μπορεί. Οι πρόσφυγες εισπράττουν θετικά τη διάθεση φιλοξενίας που βρήκαν στη χώρα μας και μάλιστα όπως είπαν οι άνθρωποι που τους φιλοξενούν ζητούν να μάθουν και την ελληνική γλώσσα.

Απαντώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, είπαν ότι υπάρχουν ανακοινώσεις κυρίως από την πλευρά του Υπουργείου Μετανάστευσης το οποίο αυτή τη στιγμή προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έχει προσπαθήσει να δώσει λύσεις στον τομέα της φιλοξενίας τους σε επίπεδο καταλυμάτων, εάν το χρειάζονται. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα έξοδα της θέρμανσης των προσφύγων και τα έξοδα της διαβίωσής τους (τρόφιμα κλπ) και ζήτησαν να τους δοθεί οποιαδήποτε δυνατή υλική βοήθεια, σημειώνοντας ότι δεν επαιτούν αλλά προσβλέπουν στη στήριξη της πολιτείας και των αρχών, όσο διάστημα είναι μακριά από την πατρίδα τους, στην οποία και σκοπεύουν να επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία, σε συνέχεια της σχετικής εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία προσωρινής προστασίας ρυθμίζεται με το π.δ. 80/2006 και προβλέπει την παροχή 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας στους δικαιούχους υπηκόους Ουκρανίας που διέμεναν στην Ουκρανία, πριν τις 24/2/2022, δηλαδή αμέσως πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επισημαίνεται ότι ήδη λειτουργεί πύλη πληροφόρησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες που έχουν αφιχθεί στη χώρα μας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (https://migration.gov.gr/ukraine/) για τη λεπτομερή ενημέρωση τους στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ