Τον Μάιο παραδίδεται το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Προσοτσάνης

0
2968

-Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Στα τέλη Μαρτίου, το παλαιοντολογικό πάρκο»

Παραδίδεται στα τέλη Μαρτίου το παλαιοντολογικό πάρκο Προσοτσάνης, κάτι που θα επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα και την πραγματοποίηση των εγκαινίων του πάρκου, πιθανώς εντός τού Απριλίου. Παράλληλα, τον Μάιο θα παραληφθεί και το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Προσοτσάνης, το οποίο θα είναι κάτι ανάλογο με εκείνο της Ονειρούπολης και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες με ένα μόνο εισιτήριο, για να τους μεταφέρει από το σπήλαιο Αγγίτη στο Παλαιοντολογικό Πάρκο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για περισσότερο χρόνο παραμονής στην περιοχή, σύμφωνα με όσα είπε την Τρίτη στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.

Η παραγγελία του ειδικού τρένου έχει ήδη γίνει μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται, από τον Δήμο Προσοτσάνης. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας υπήρξαν καθυστερήσεις σε αυτό το κομμάτι, όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το παλαιοντολογικό πάρκο μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόσθεσε επίσης ότι, στο παλαιοντολογικό μουσείο, στην περιοχή της κοινότητας Αγγίτη, θα υπάρχει και οπτικοακουστικό κομμάτι, που θα περιλαμβάνει μεγάλες οθόνες, στις οποίες οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το θέμα του πάρκου που τους ενδιαφέρει.

Το πάρκο απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το σπήλαιο Αγγίτη και βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου βρέθηκαν απολιθώματα από την Παλαιολιθική Εποχή. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μεταξύ άλλων προπλάσματα ζώων από καουτσούκ, σε φυσικές διαστάσεις. Όπως έχουν ξαναγράψει τα «Χ», η ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης εντυπωσιάζει πραγματικά, διότι πρόκειται για έναν γεωγραφικό χώρο όπου, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού δήμου, από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οργανώνονται οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί που συνεχίζονται και στα χρόνια της Χαλκοκρατίας (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.). Τα ίχνη τους συναντώνται είτε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη, όπως στις Πηγές και τη Γραμμένη, είτε μακρύτερα από το ποτάμι, όπως στην Πετρούσα.

Το συνολικό έργο που αφορά τη λειτουργία του παλαιοντολογικού πάρκου Αγγίτη, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg. Η πρωτοβουλία της λειτουργίας του παλαιοντολογικού πάρκου έχει στόχο τη διατήρηση αλλά και την προστασία και την ανάπτυξη φυσικής ιστορίας της περιοχής.

Το έργο υλοποιείται από τη συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης με τον Δήμο Τσεπελάρε της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, ενταγμένο στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020, και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σχετικά με τη σημασία της υλοποίησης του παλαιοντολογικού πάρκου, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, τόνισε στα «Χ», ότι «Το έργο θα βοηθήσει την περιοχή του Αγγίτη αλλά και ευρύτερα του Νομού Δράμας, που έτσι κι αλλιώς είναι προικισμένη, να αλλάξει κατηγορία ως τουριστικός προορισμός, αφού οι επισκέπτες θα ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και θα περνούν αρκετά πιο ευχάριστα κατά την επίσκεψή τους στον Αγγίτη, σε συνδυασμό με την επίσκεψή τους στο σπήλαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα μπει πιο δυναμικά στο κομμάτι της ανάδειξης του σπηλαίου και της περιοχής του Αγγίτη, κάτι, που όπως εξήγησε, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. «Κάποιοι δεν ξέρουν ακόμη ότι υπάρχει καν αυτό το σπήλαιο» τόνισε ο κ. Αθανασιάδης, σημειώνοντας επίσης ότι όλα αυτά έχουν σχέση και με τα έργα υποδομής (οδικό δίκτυο κλπ) για τα οποία, δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες του Δήμου Προσοτσάνης, αλλά χρειάζεται και η περαιτέρω στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ