Σταθμός Άνοιας θα λειτουργήσει σύντομα στο ΚΗΦΗ του Δ. Δράμας

0
2215
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Δράμας σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλεξ. Παναγιωτίδης

Στις 26 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η νέα δομή.

Στο πλαίσιο της έναρξης το πρώτου συμβουλευτικού σταθμού άνοιας που θα λειτουργήσει σε επίπεδο νομού, θα γίνει παρουσίαση της δομής, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου στις 6 μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Στόχος της δομής, όπως είπε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, είναι η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη της Άνοιας και η υποστήριξη των πασχόντων. Επίσης στόχος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους και η εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών των ατόμων με Άνοια.

Οι ώρες λειτουργίας του σταθμού Άνοιας θα είναι αρχικά κάθε Τετάρτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι. Εφόσον διαπιστωθεί ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες θα προστεθούν ώρες και ημέρες λειτουργίας για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Η νέα αυτή δομή του Δήμου Δράμας γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δίκτυο Υγειών Πόλεων και με την Εταιρεία της νόσου Αλτσχάϊμερ και συναφών νοσημάτων, η οποία πρόσφερε εκπαίδευση σε συνεργάτες του Δήμου Δράμας προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η νέα υπηρεσία που θα λειτουργεί στον χώρο του ΚΗΦΗ.
Όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο σταθμός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δημότες ανεξαρτήτου ηλικίας, στους οποίους θα παρέχονται διαγνωστικές υπηρεσίες. Παράλληλα θα υλοποιείται και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των περιστατικών αυτής της μορφής. Σταθμοί της Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών λειτουργούν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια για τους κατοίκους Δήμων άλλων περιοχών κυρίως στην Αττική και αλλού.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, εξειδικευμένοι επιστήμονες όπως ιατρός νευρολόγος, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός αποτελούν την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει την δωρεάν εξέταση βαθμού λειτουργίας της μνήμης και την ένταξη των συμμετεχόντων στις ανάλογες ομάδες πρόληψης και δημιουργικής απασχόλησης.
Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας των Δήμων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.
Σε έναν σταθμό αυτής της μορφής μπορούν να συμμετέχουν: ασθενείς που πάσχουν από άνοια, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης.
Το σημαντικόστους σταθμούς αυτής της μορφής δεν είναι μόνο η βοήθεια που παρέχεται προς τους πάσχοντες αλλά και η παρέμβαση προς το συγγενικό περιβάλλον προκειμένου αυτό να βοηθηθεί στον χειρισμό των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Η Νόσος Alzheimer όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer “είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.
Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.
Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!