«Στο 20% της δυναμικότητάς τους λειτουργούν τα δικαστήρια»

0
2945

O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Α. Πούλιος στα «Χ»: «H ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω»

Στο 20% της δυναμικότητας τους λειτουργούν αυτή την περίοδο τα δικαστήρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.
Οι διαδικασίες που γίνονται είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο αυτές που διεξάγονται εγγράφως, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, που ισχύει η ίδια κατάσταση, οι δικηγόροι ουσιαστικά να μην εργάζονται, όπως είχε συμβεί και κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Αυτή η κατάσταση θα ισχύσει καταρχάς μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα δούμε εάν θα υπάρξει περαιτέρω συνέχεια» σημειώνει ο κ. Πούλιος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφορετικοί χειρισμοί για την λειτουργία της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «Εμείς είχαμε προτείνει, και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών στον χώρο της δικαιοσύνης. Εάν αυτό είχε γίνει εγκαίρως, όπως είχαμε προτείνει οι δικηγορικοί σύλλογοι εδώ και πολλά χρόνια, νομίζω ότι θα είχαμε αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα το lockdown. Θα μπορούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία διαδικασίες οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να γίνουν».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας εξέφρασε τη διαπίστωση ότι η ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο με αποτέλεσμα σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, η δικαιοσύνη να μην μπορεί να λειτουργήσει στον βαθμό που θα μπορούσε εάν αξιοποιούσε τα ψηφιακά μέσα και τις σύγχρονες διαδικασίες.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει σε κάποιον βαθμό στο άμεσο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες αλλά κινούνται με τόσο βραδείς ρυθμούς που η προοπτική ολοκλήρωσής τους αναμένεται από το 2024 και μετά, ιδίως για την περιφέρεια. Τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη είναι πιο μπροστά από εμάς. Έχουν προχωρήσει σε κάποιο είδος αξιοποίησης των νέων δυνατοτήτων του διαδικτύου. Αντίστοιχα, στην περιφέρεια είμαστε σε αναμονή προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες καθώς έχουν ξεκινήσει μόνο σε πολύ μικρό βαθμό» σημειώνει ο κ. Πούλιος.
Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρεί, φαίνεται ότι έστω και καθυστερημένα υπάρχει από την πολιτεία η θέληση για την αξιοποίηση αυτών των διαδικασιών, αλλά δεν είναι γνωστό κατά πόσο μπορεί να στηρίξει οικονομικά μια άμεση τέτοια μετάβαση.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ίσως αυτή η μετάβαση να γίνει συντομότερη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, με επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας διαβεβαιώνει τους πολίτες του Νομού Δράμας ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι εργάζονται με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών ακόμα και σε καθεστώς μερικής αναστολής, επισημαίνοντας επίσης, ότι πολλοί συνάδελφοί τους έχουν νοσήσει.
Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απευθυνόμαστε στους πολίτες του Νομού Δράμας και τους διαβεβαιώνουμε ότι εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών σε καθεστώς μερικής αναστολής των εργασιών, χωρίς να αληθεύει η όποια δημοσιογραφική καταγραφή ότι «τα δικαστήρια είναι κλειστά».
Για δεύτερο συνεχή μήνα δίνουμε τον δικό μας αγώνα, ώστε από τη μία να κρατηθούμε υγιείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας και από την άλλη να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που νόσησαν, οι υπηρεσίες μας, όμως, συνέχισαν με αίσθημα ευθύνης την προβλεπόμενη λειτουργία τους. Από αυτό το βήμα, στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας σε όλους για υγεία, ευτυχία και ευημερία».
Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Βαΐα- Αλεξάνδρα Μίκικη, η αντιπρόεδρος, κ. Άννα Γκαϊτατζή, η γραμματέας, κ. Σοφία Θεοφανίδου, η ταμίας, κ. Παναγιώτα Τσαλαπάτη και το μέλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου, κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ