Στο έλεος του καιρού ο κάμπος της Δράμας

0
20746

– Προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού
– Προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις σε Μικρόκαμπο, Σιταγρούς, Αργυρούπολη

Σημαντικό πρόβλημα δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα οι χαλαζοπτώσεις, σε καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού στον Νομό Δράμας. Τα καιρικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται συχνά, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ζημιές στις καλλιέργειες στις περιοχές Μικρόκαμπου, Σιταγρών αλλά και στην κοινότητα Αργυρούπολης, όπως αναφέρουν αγρότες της περιοχής.
Ειδικότερα, στην περιοχή της κοινότητας Σιταγρών και του Μικρόκαμπου προκλήθηκαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού και καλαμποκιού. Ενώ όπως αναφέρουν οι αγρότες στην περιοχή των Σιταγρών, δεν υπήρξαν επισκέψεις από κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Οι χαλαζοπτώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κάτι καινούργιο για τους αγρότες, αφού και σε προηγούμενες χρονιές αντιμετώπισαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Είχαν σημειωθεί, δηλαδή, καθολικές ζημιές στην παραγωγή, τόσο στην περιοχή των Σιταγρών όσο και στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά φέτος, αυτά τα καιρικά φαινόμενα φαίνεται να επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, σχεδόν κάθε μεσημέρι.
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε ολόκληρο τον νομό, τα φυτά καλαμποκιού βρίσκονται λίγο πριν από την άνθησή τους, ενώ τα φυτά βαμβακιού μόλις έχουν αρχίζει να εμφανίζουν τα καρποφόρα όργανα, δηλαδή τα χτένια. Στις περιπτώσεις των καλλιεργειών βαμβακιού, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, οι καταστροφές μπορεί να είναι και ολοκληρωτικές, καθώς το χαλάζι μπορεί να καρατομήσει τα νεαρά φυτά. Ειδικότερα στην περιοχή του Μικροκάμπου, φαίνεται ότι υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις βαμβακιού στις οποίες η ζημιά που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση είναι ολοκληρωτική.
Οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία δήλωσης της ζημιάς μέσω των τοπικών δήμων, προκειμένου να σπεύσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται άμεσα.
Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα από τη χαλαζόπτωση αφορούν και τη γειτονική περιοχή του Νομού Καβάλας, όπου λόγω της ισχυρής εμφάνισης αυτών των καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Το χαλάζι που έπεσε προχθές σε ορισμένες περιοχές του γειτονικού νομού είχε μέγεθος φουντουκιού και η χαλαζόπτωση είχε μικρή διάρκεια, όπως ανέφεραν αγρότες. Τα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα σε καλλιέργειες αμπέλου στην περιοχή του Παγγαίου αλλά και στα Τενάγη των Φιλίππων σε καλλιέργειες σιταριού, καλαμποκιού και ηλιόσπορου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!