Στο Τελωνείο Εξοχής οι πατατοπαραγωγοί

0
19114

– Οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις πυροδοτούνται από τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων που επρόκειτο να λάβουν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας
– «Στον δρόμο βγαίνει η αγανάκτηση» των αγροτών του Νευροκοπίου

Όπως είχαν γράψει έγκαιρα τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» την προηγούμενη εβδομάδα, οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου μπαίνουν σε κύκλο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας αφού μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην παραγωγή της περσινής χρονιάς.
Ο Αγροτικός Σύλλογος του Κάτω Νευροκοπίου, τελικώς οδηγήθηκε σε αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Νευροκοπίου, κ. Απόστολος Βέσμελης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», μετά από συνάντηση των μελών του, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αποφάσισε, το Σάββατο, η κινητοποίηση να γίνει σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί, αρχικά με συγκέντρωση των αγροτών με τα τρακτέρ στον αύλειο χώρο του συσκευαστηρίου της ΕΑΣ και ακολούθως με μετάβαση στο Τελωνείο Εξοχής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης από την καθυστέρηση της καταβολής της αποζημίωσης της πατάτας λόγω covid, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία των αγροτών στις κινητοποιήσεις «κρίνεται απαραίτητη». Ο κ. Απόστολος Βέσμελης, είπε επίσης ότι η κινητοποίηση θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται τελικά να κλείσει ούτε συμβολικά το Τελωνείο της Εξοχής. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί διαμηνύουν ότι εάν δεν έχουν απάντηση για το γνωστό πρόβλημα σε διάστημα μιας εβδομάδας, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο στην επόμενη κινητοποίηση να υπάρξει και κλείσιμο του Τελωνείου Εξοχής.
Οι αγρότες της περιοχής έχουν πλέον απηυδήσει από τις υποσχέσεις και τις συνεχείς αναβολές στην καταβολή των αποζημιώσεων. Πρόκειται για κονδύλια, και μάλιστα ευρωπαϊκά, τα οποία θα έμπαιναν στους λογαριασμούς τους ως αποζημίωση για τα προβλήματα που δημιούργησε στην περσινή παραγωγή η κρίση της πανδημίας.
Μέσα από συνεχείς πιέσεις και με τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και με την υποβολή ερωτήσεων στη Βουλή και οχλήσεων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου, επιχείρησαν να παρουσιάσουν το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παραγωγή τους, λόγω της πανδημίας κατά την περσινή χρονιά. Μετά από πολλές επαφές και συναντήσεις με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιασκέψεων, τελικώς η πολιτεία ενέκρινε αποζημιώσεις 3,9 εκ. ευρώ για τους παραγωγούς πατάτας του λεκανοπεδίου. Πεντακόσιοι τριάντα τρεις -533- πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου αποφασίστηκε να ενισχυθούν με το ποσό των 3.920.000 ευρώ το οποίο θα ελάμβαναν ως αποζημίωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και οι ζημιές που υπέστησαν, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις που είχε κάνει στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης. Το ποσό αφορά ενίσχυση για 19.100 στρέμματα πατάτας που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου πρέπει να λάβουν ενίσχυση 205 ευρώ ανά στρέμμα,
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος της πατάτας στην περιοχή, τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί. Προηγήθηκαν συνεχείς αναβολές με διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Την ίδια ώρα βέβαια, αγρότες άλλων περιοχών εισέπραξαν τις αποζημιώσεις παρότι επλήγησαν αργότερα. Η τελευταία αυτή εξέλιξη έχει κάνει τους αγρότες της περιοχής να νοιώθουν και αδικημένοι.

Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου: «Η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας των πατατοπαραγωγών ΙΚΕ, κ. Απόστολος Βέσμελης, μιλώντας στα «Χ» την προηγούμενη εβδομάδα για τα προβλήματα αυτά, είχε αναφέρει ότι οι πατατοπαραγωγοί εξετάζουν κινητοποιήσεις προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κάνοντας σαφές ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους.
Σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευριοκοπίου, η τελευταία επικοινωνία που έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των αποζημιώσεων, πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο, πριν από μερικές ημέρες Η διαβεβαίωση που υπήρξε από την πλευρά του οργανισμού ήταν ότι την προηγούμενη εβδομάδα, θα πληρωθούν οι παραγωγοί που δεν έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή. Ενώ, σύμφωνα με την ίδια διαβεβαίωση, οι υπόλοιποι, που έλαβαν την επιστρεπτέα, επρόκειτο να πληρωθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Τελικώς η δέσμευση δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει για ακόμη μια φορά αγανάκτηση στους παραγωγούς και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου να δηλώνει στα «Χ»: «Δυστυχώς τα γυρίσανε πάλι. Καταβολή των αποζημιώσεων δεν είδαμε. Μας κοροϊδεύουν. Η δέσμευση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πραγματοποιήθηκε. Το θέμα αυτό εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες. Μας είχαν πει ότι θα μας πληρώσουν τον Ιούνιο. Είμαστε στον Αύγουστο και κανείς δεν μπορεί να μας πει πότε θα πληρωθούμε. Η νέα παραγωγή που θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο και μετά, προχώρησε με πολλά προβλήματα. Με επιταγές, με εγγυητικές και υποσχέσεις προς τους γεωπόνους και τους προμηθευτές ότι μόλις καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν και αυτοί. Δυστυχώς όμως έμειναν ξεκρέμαστοι και οι αγρότες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!