Για πρώτη και μοναδική ίσως φορά 100 λυράρηδες από την Δράμα και την ευρύτερη περιοχή συναντήθηκαν μαζί και απέδωσαν ύμνους στην μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας στην πλατεία Ελευθερίας το απόγευμα της Παρασκευής. Η κοινή αυτή, όσο και πρωτότυπη μουσική εμφάνιση, έγινε στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης μνήμης που διοργανώθηκε από τα ποντιακά σωματεία, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές αρχές.
Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δράμας Χρ. Μαμσάκου, η εκδήλωση άρχισε γύρω στις 8μμ με την προγραμματισμένη ομιλία του εκπαιδευτικού – θεολόγου Δημήτρη Νάτσιου που είχε ως θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη. Έπειτα πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Ελευθερίας προς το Διοικητήριο Δράμας στην διάρκεια της οποίας επιδόθηκε ψήφισμα για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στους εκπροσώπους της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και στον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Γεωργιτσόπουλο.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας είπε ότι η Γενοκτονία είναι μια από τις μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναγνωρισθεί απο όλους η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο. Σημείωσε ότι αποτελεί απαίτηση να λάμψει η ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα και να δικαιωθούν ηθικά οι πρόγονοί μας καθώς οι 353.000 καταγεγραμμένοι επίσημα νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και οι αγνοούμενοι αποτελούν κομμάτι της ποντιακής ψυχής. Σημείωσε ότι έχουμε ιερό χρέος στα θύματα και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τον ελληνισμό του Πόντου επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι οι κάτοικοι στη Δράμα είναι φρουροί της μνήμης και της αλήθειας…
Ο κ. Νάτσιος, είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων ότι οι πόντιοι πρόσφυγες του 1922 κουβαλούσαν μαζί τους όχι τις περιουσίες τους και τα υπάρχοντά τους αλλά τα όσια και ιερά τους, τις μνήμες τους και τον ανείπωτο πόνο για τους ανθρώπους τους που άφησαν στην γη του Πόντου. Σε άλλο σημείο μίλησε για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τότε που οι Ρωμιοί του Πόντου, εσφάγησαν από τους Τούρκους. Είπε ότι τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου ήταν Μεγαλομάρτυρες διότι ο θάνατός τους ήταν μαρτυρικός. Πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου οι Τούρκοι έφεραν στα μέτρα τους ακόμη και τον θάνατο επινοώντας τον “Λευκό Θάνατο”, δηλαδή τις εκτοπίσεις ολόκληρων χωριών και τις εξοντωτικές πορείες γυναικόπαιδων και γερόντων μέσα στο χιόνι με τους άνδρες να βρίσκονται στα τάγματα εργασίας, επιδιώκοντας την φυσική τους εξόντωση από τις κακουχίες και τον εξευτελισμό…”δεν υπήρχε στο τέρμα κανένα Άουσβιτς γιατί για τους περισσότερους δεν υπήρχε τέρμα” πρόσθεσε λίγο αργότερα κατά την ομιλία του ο κ. Νάτσιος περιγράφοντας τις συνθήκες της Γενοκτονίας στον Πόντο…
Οι εκδηλώσεις που έγιναν χθες Κυριακή
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Δράμα. Ακολούθησε ομιλία από τον δρ.Ιστορίας Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, με θέμα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και στην συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση θρήνου στο μνημείο των πεσόντων Ποντίων, που βρίσκεται στο πάρκο των Κομνηνών.