Συγκρότημα Αναστασιάδη στην Αγία Βαρβάρα: Άνοιξε το εντυπωσιακό ισόγειο της καπναποθήκης

0
3218
Φωτογραφία: ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

– Φιλοξενεί μια εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
– Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων της ΚΥΚΛΩΨ

Η είσοδος της καπναποθήκης του συγκροτήματος Αναστασιάδη μετά τις εργασίες ανάδειξης που προηγήθηκαν

Με μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση, που κύλησε με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ επιβράβευσε, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, τους καλύτερους διακριθέντες Δραμινούς επαγγελματίες, στις κατηγορίες του καλύτερου επιστήμονα και του καλύτερου αγρότη/κτηνοτρόφου, όπως επίσης και τους νικητές του 3ου και του 4ου φωτογραφικού διαγωνισμού που διοργάνωσε.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της καπναποθήκης του συγκροτήματος Αναστασιάδη. Ο χώρος άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά ως χώρος πολιτισμού. Πρόκειται για την έκθεση της φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου που δραστηριοποιήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής και της διεθνούς ανθρωπιστικής φωτογραφίας.

 

Στην ετήσια εκδήλωση της ΚΥΚΛΩΨ βραβεύτηκαν η επιστήμη, η τέχνη και η καινοτομία

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Κυριάκου Συφιλτζόγλου

Στην εκδήλωση της ΚΥΚΛΩΨ που παρουσίασε επιτυχημένα, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ξανθούλης, έγινε η απονομή των βραβείων του 3ου φωτογραφικού διαγωνισμού του 2020, με θέμα τα νερά της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα. Πρώτος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Νικόλαος Καραμπετάκης, δεύτερος νικητής ο Κυριάκος Μιχαηλίδης και τρίτος νικητής ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Άγγελου Τσιάρα

Επίσης, επιδόθηκαν τα βραβεία του 4ου διαγωνισμού φωτογραφίας της ΚΥΚΛΩΨ, που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, με θέμα τα τρένα και τον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας. Πρώτος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Ελευθέριος Σαλωνίδης, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Βούλκος και τρίτος ο Κωνσταντίνος Κουμπατής.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Γεώργιου Χαραλάμπους

Για τη διάκριση του καλύτερου επιστήμονα βραβεύτηκαν δυο επιστήμονες καθώς, όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή που ανέλαβε να επιλέξει τους βραβευθέντες ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει περισσότερο κάποιον από τους δυο. Πρόκειται για τον πολύ ελπιδοφόρο Δραμινό Αστροφυσικό Άγγελο Τσιάρα και τον Δρ. Γεώργιο Χαραλάμπους, υπεύθυνο του υδροακουστικού δικτύου επιτήρησης ωκεανών στον οργανισμό για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO).
Στην κατηγορία του καλύτερου αγρότη/κτηνοτρόφου, βραβεύτηκε ο καινοτόμος ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

 

Πώς σχολίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης τον θεσμό και την προσπάθεια ανάδειξης του συγκροτήματος Αναστασιάδη

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ξανθούλης

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ξανθούλης, μιλώντας νωρίτερα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι ο ίδιος είναι φίλος της Δράμας και της οικογένειας Θεοδωρίδη. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη ακόμη ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων της ΚΥΚΛΩΨ, ήταν έκπληξη η δυναμική παρουσία του κόσμου, με αφορμή το ενδιαφέρον που υπάρχει για το Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας και την καπναποθήκη Αναστασιάδη, η ανάδειξη των οποίων, όπως εκτίμησε, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Είπε ότι «η ανάδειξη του χώρου είναι μεγάλη έκπληξη για τη χώρα», σημειώνοντας ότι «είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να ανοίξουν το πορτοφόλι και την καρδιά τους και βοηθούν έναν τόπο, ο οποίος έχει ήδη ιστορία που όμως όταν δεν συντηρείται, παρακμάζει». Με αφορμή την ανάδειξη του συγκροτήματος Αναστασιάδη, εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, η Δράμα να αποκτήσει και μια αίθουσα ανάλογη του φεστιβάλ ταινιών που είναι απαραίτητη για έναν θεσμό που σε λίγο θα συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής.

Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ΚΥΚΛΩΨ

Η έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας στο ισόγειο της καπναποθήκης Αναστασιάδη

Η έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου στο συγκρότημα Αναστασιάδη της ΚΥΚΛΩΨ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στην εκδήλωση των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ ήταν και η εγγονή Παύλου Μελά, κυρία Ναταλία Ιωαννίδη, η οποία είχε κάνει πολλές προσπάθειες να διασώσει την οικία του Παύλου Μελά, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε χάρη στον πρόεδρο της ΚΥΚΛΩΨ Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος αποτέλεσε πραγματικά, σανίδα σωτηρίας για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης. Η εγγονή του ήρωα Μακεδονομάχου επισκέφτηκε το Σάββατο την έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου που φιλοξενήθηκε στο ισόγειο της καπναποθήκης του συγκροτήματος Αναστασιάδη μετά τη λήξη της ετήσιας εκδήλωσης των βραβεύσεων. Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώθηκε από την ΚΥΚΛΩΨ και το Μουσείο Μπενάκη, στο αρχείο του οποίου ανήκει η συλλογή φωτογραφιών της Βούλας Παπαϊωάννου. Μάλιστα, παρούσα στην εκδήλωση των ετήσιων βραβεύσεων της ΚΥΚΛΩΨ, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας ήταν και κα Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Μπενάκη, η οποία μίλησε για τη φωτογραφική δουλειά της φωτογράφου, χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα, με εγκάρδιο τρόπο, στην προσφορά του Άρη Θεοδωρίδη, προέδρου της ΚΥΚΛΩΨ.

Πολλοί Δραμινοί και φέτος στην ετήσια εκδήλωση της ΚΥΚΛΩΨ
Την ετήσια έκθεση βραβεύσεων της ΚΥΚΛΩΨ, που έγινε στον αύλειο χώρο του Μαρμάρινου Σπιτιού της Αγίας Βαρβάρας (στο συγκρότημα Αναστασιάδη) παρακολούθησαν πολλοί Δραμινοί και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, επικεφαλής και μέλη δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας, και πολλοί ακόμη.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η παρουσία της κ. Μαριέττας Καραμανλή που είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας- Γαλλίας, βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ