Σύμπραξη Μαμσάκου – Καλλινικίδη

Ανακοινώθηκε επίσημα χθες - Οι πρώτες αντιδράσεις

0
2178

Σε επίσημη ανακοίνωση της σύμπραξης των δυο δημοτικών παρατάξεων “Ενώνουμε τη Δράμα” με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με επικεφαλής τον Λευτέρη Καλλινικίδη προχώρησε χθες ο Δήμαρχος Δράμας.

Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του συνόλου σχεδόν των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων των δύο παρατάξεων ενώ ο Δήμαρχος της Δράμας τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες συμπράξεις πανελλαδικά που στέλνει μήνυμα ενότητας. “Αυτό που προβλέπει ο Κλεισθένης είναι η συνεργασία. Σήμερα κάνουμε πράξη αυτήν την συνεργασία” είπε κ. Χρ. Μαμσάκος για να προσθέσει “Καλωσορίζω στις τάξεις της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα” τον επικεφαλής της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” κ. Λευτέρη Καλλινικίδη και τον κ. Ιωακείμ Ευθυμιάδη.
Στο πρακτικό σύμπραξης των δυο δημοτικών παρατάξεων αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του νόμου 3852/2010 οι δυο πλευρές συνομολογούν τα ακόλουθα: Τιμώντας τον όρκο μας παραμερίζουμε το εγώ και εστιάζουμε στις προγραμματικές μας συγκλίσεις και κατόπιν διεξοδικού προγραμματικού διαλόγου με γνώμονα την σύνθεση και όχι την διαίρεση αποφασίζουμε ομόφωνα δια του παρόντος την σύμπραξη των παρατάξεών μας. Στόχος δεν είναι η απόκτηση πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η καταβολή συντονισμένου και κοινού αγώνα για την περαιτέρω πρόοδο του Δήμου Δράμας και των Νομικών Προσώπων του προς όφελος των δραμινών πολιτών. Ο Δήμαρχος Δράμας και η Δημοτική του παράταξη σεβόμενος τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” και αναγνωρίζοντας την διακεκριμένη και πολύχρονη πορεία του επικεφαλής της σε επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, καλωσορίζει στους κόλπους της τα μέλη της παράταξης. Ο κ. Καλλινικίδης και η παράταξή του αναγνωρίζοντας την επιλογή των δραμινών να εμπιστευτούν εκ νέου την ηγεσία του Δήμου Δράμας στον κ. Χρ. Μαμσάκο, ως επιβράβευση του ιδίου και της παράταξής του δεσμεύονται να τιμήσουν τις προγραμματικές θέσεις της αντισυμβαλλόμενης παράταξης και να προσφέρουν την έμπρακτη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Οι συμπράττοντες το εξής θα αποτελούν μια ενιαία δημοτική παράταξη με την ονομασία “Ενώνουμε τη Δράμα” υπό την ηγεσία του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου και όλα τα μέλη της παράταξης θα συμπορεύονται επί ίσης όροις σε πνεύμα ομόνοιας αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Η διάρκεια της σύμπραξης ορίζεται από την υπογραφή και επικύρωση του πρακτικού έως και την ολοκλήρωση της δημοτικής περιόδου”.
Σε δήλωσή του ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης επεσήμανε τα εξής: “Στην χώρα την οποία ζούμε έχουμε μάθει να λέμε πολλά στην πολιτική και να μην εφαρμόζεται σχεδόν τίποτε. Συνεπείς στον λόγο μας και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπου μιλήσαμε για συνεργασίες απαραίτητες για το καλό του τόπου δείχνουμε πρώτοι και με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο ότι εφαρμόζουμε στην πράξη αυτά που λέγαμε προεκλογικά ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Βάζουμε πάνω από όλα την πόλη μας και την ανάπτυξή της. Στο πλαίσιο αυτό και με τα δεδομένα που δίνει ο Νόμος του Κλεισθένη πετύχαμε μια συνεργασία της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με την παράταξη του κυρίου Χριστόδουλου Μαμσάκου, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον τόπο ο καθένας από όπου κληθεί να τον υπηρετήσει. Σημασία έχει ότι προχωρούμε στην πράξη στην υλοποίηση μιας δέσμευσης. Αυτό το αποφάσισε η “Δράμα Πρωταγωνίστρια” ακόμη και στερούμενη προνόμια που της έδινε ο Νόμος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι θα λειτουργούμε πλέον ως ενιαία παράταξη. Ως εκ τούτου θα ήθελα να συμφωνήσω και να συνυπογράψω όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Δράμας. Θα εφαρμοστεί κατά γράμμα ότι συμφωνήσαμε μέχρι το τέλος της τετραετίας και τα αποτελέσματα θα είναι μόνον θετικά”.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την σύμπραξη των δυο παρατάξεων
Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι για την σύμπραξη των δυο παρατάξεων ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “… Πριν από λίγο καιρό υπήρχε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των επικεφαλής των δυο δημοτικών παρατάξεων μάλιστα με θερμό λεξιλόγιο εκατέρωθεν. Είναι δυστυχώς ένα από τα βήματα της κυβέρνησης που έχει δώσει το δικαίωμα να γίνονται αυτές οι συμπράξεις. Ενώ με την προηγούμενη νομοθεσία του Κλεισθένη θα μπορούσαν να υπάρχουν συμπράξεις βάση των θεμάτων που θα υπήρχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει και το κακό εφόσον υπάρχει αυτή η σύμπραξη δεν μπορεί να αλλάξει δηλαδή δεν μπορεί να διαγραφεί. Η παράταξη του Δημάρχου θα έχει 13 άτομα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι διαγράφεται ένα διαφορετικό εκλογικό μέτρο για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Είναι μια παραχάραξη της ψήφου των πολιτών που δόθηκε τον Μάιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα. Εμείς συνεχίζουμε με τον τρόπο που είπαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτοντας τις προτάσεις μας και όπου υπάρχει θετικό θα το ψηφίζουμε ενώ όπου υπάρχει αρνητικό θα το καταψηφίζουμε. Ας ερωτηθούν όμως και οι πολίτες που ψήφισαν τις δυο παρατάξεις εάν θεωρούν σωστή αυτή την εκ των υστέρων σύμπραξη”…

Επίσης με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη ptoject Δράμα 2020 αναφέρει:
«Είναι πολλά τα προικιά, Χριστόδουλε
Ο κύριος Μαμσάκος μάς ενημερώνει ότι η σύμπραξη της παράταξης του κυρίου Καλλινικίδη (δηλαδή η πλήρης ενσωμάτωση και αφομοίωσή της από την παράταξη του δημάρχου, αφού πλέον θεωρούνται μια παράταξη) είναι η πρώτη πανελλαδικά.
Ξέχασε να μας πει ότι την σύμπραξη την είχε εφαρμόσει πριν καν υπάρξει ως νομοθέτημα, από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Τότε, συνέπραξε με μια παράταξη, που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, απλά υπήρξε ως διαρροή για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του επίδοξου –τότε- υποψηφίου δημάρχου. Η προίκα της προεκλογικής «νύφης» είναι, όπως θα αποδειχθεί σε λίγες μέρες από σήμερα, η τετραετής θέση αντιδημάρχου και η θέση του αναπληρωτή δημάρχου.
Προίκα της σημερινής σύμπραξης είναι η προεδρία της πολύπαθης, αλλά και αμαρτωλής Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ). Ο κύριος Καλλινικίδης, ας το θυμίσουμε, είναι αυτός που έλεγε και δημόσια ότι το Project είναι ο λαγός του Μαμσάκου και όποιος ψηφίζει Project ψηφίζει στην ουσία Μαμσάκο. Σήμερα, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ποιος ήταν ο αδιαμφισβήτητος λαγός των περασμένων εκλογών και ποιος αψηφά την ψήφο όσων των επέλεξαν στις εκλογές του Μαΐου.
Η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και ο σεβασμός του πνεύματος του Κλεισθένη επιτάσσουν ανοιχτά χαρτιά από όλους μας. Ο κύριος Μαμσάκος προτίμησε αντί να παρουσιάσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και αντί να απευθυνθεί θεσμικά στις δημοτικές παρατάξεις μέσω των επικεφαλής τους, να κάνει παρασκηνιακές συναντήσεις με μεμονωμένους συμβούλους των μεγάλων σε πλήθος συμβούλων παρατάξεων και με τον μόνιμα πρόθυμο, αρκεί να υπάρχει θέση, κύριο Καλλινικίδη. Τελικά, δεν του βγήκαν άλλοι πρόθυμοι και έμεινε με τον-έως πολύ πρόσφατα- υβριστή του.
Όπως έστρωσε ο κύριος Μαμσάκος, έτσι θα κοιμηθεί. Το κακό είναι ότι μέσω των επιλογών του να αρνηθεί την ευρύτερη διαπαραταξιακή συνεργασία, βάσει προγραμματικών συμφωνιών και όχι βάσει συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, όπως δυστυχώς έχει μάθει να κάνει, καταδικάζει τη Δράμα να χάσει άλλη μια τετραετία. Εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα του ιδίου και των συνεργατών του για την επόμενη δημοτική περίοδο και την ανάγκη των δελφίνων να πάρουν καλύτερη θέση στον αγώνα για τη διαδοχή του σημερινού δημάρχου, ως υποψηφίου δημάρχου με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».
Το Project Δράμα 2020, αντιλαμβανόμενο την τεράστια ευθύνη, που του έδωσε το 25,27% των Δραμινών δημοτών, αλλά και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια κατ’ ελάχιστον συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα σχέδιο παρεμβάσεων και προτάσεων για αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης, ευελπιστώντας ότι οι υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις των επόμενων τεσσάρων ετών, όπου ο κύριος Μαμσάκος δεν θα έχει, κατά τα φαινόμενα, την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!