Συνάντηση μετά το Πάσχα για την αναμόρφωση του δυτικού μέρους του Χειμάρρου Καλλιφύτου

0
1404

Γρ. Παπαεμμανουήλ στα «Χ»: «Στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει, γιατί θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τον τόπο μας»


Ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες για την αναμόρφωση του χειμάρρου Καλλιφύτου μέχρι την σωληνωτή διάβαση-γέφυρα του Αρκαδικού, ενώ μετά το Πάσχα θα γίνει συνάντηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και με όσους έχουν εκφράσει παρατηρήσεις, με στόχο το έργο να προχωρήσει σε διαγωνισμό, όπως έκανε γνωστό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Ο ίδιος τόνισε: «Για το έργο έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ και αυτό το εγκαταλελειμμένο σημείο στη δυτική πλευρά του Χειμάρρου της Καλλιφύτου θα γίνει ενδεχομένως, μαζί με τις παρεμβάσεις που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα, και ένας χώρος αναψυχής όπως είναι σήμερα η Ανάπλαση. Μέσω του έργου θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, θα γίνουν μονοπάτια με φωτισμό και ο καθαρισμός στην κοίτη και στα πρανή θα δημιουργήσει μια πολύ ωραία εικόνα και αισθητικά. Είμαστε πλέον στο στάδιο να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο αλλά για να μην έχουμε προβλήματα αποφασίσαμε μετά την περίοδο του Πάσχα να γίνει διάλογος με όσους έχουν ενστάσεις για το έργο. Στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει, γιατί θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τον τόπο μας».
Πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο που όμως περιλαμβάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις επί της περιοχής του χειμάρρου Καλλιφύτου, που ξεκινά από τον πλακοσκεπή αγωγό στο ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών και καταλήγει στην σωληνωτή γέφυρα του Αρκαδικού. Η διαδρομή που περνά πίσω από τα θερμοκήπια της Δράμας είναι πανέμορφη. Η αξιοποίηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από την εποχή που Δήμαρχος Δράμας ήταν ο κ. Μ. Τζίμας. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προχώρησε στην εξασφάλιση του ποσού των 4.200.000 ευρώ για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνουν παρεμβάσεις στα πρανή του χειμάρρου με συρματοκιβώτια (σαζανέτ), θα καθαριστεί από τη ρύπανση η κοίτη του χειμάρρου και θα τοποθετηθεί ειδικό πέτρωμα για την επαναφορά της ζωής στον χείμαρρο. Παράλληλα, δεξιά και αριστερά της κοίτης του χειμάρρου θα δημιουργηθούν φωταγωγημένοι πεζόδρομοι προς χρήση των περιπατητών κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στα αντιπλημμυρικά, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κοίτης του χειμάρρου με στόχο να μπορεί να εκτονωθεί η ροή του νερού πολύ γρήγορα σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Όμως μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται και η αξιοποίηση της περιοχής του χειμάρρου, με βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Να σημειωθεί επίσης ότι την άνοιξη του 2021, η Οικολογική Κίνηση Δράμας ζήτησε με επιστολή της να επανασυνταχθεί η μελέτη των έργων στο δυτικό μέρος του χειμάρρου Καλλιφύτου. Όπως ανέφερε στην επιστολή της η Οικολογική Κίνηση Δράμας, «Για μια ακόμη φορά το ανθρωπογενές περιβάλλον απειλεί να καταστρέψει μέρος της Φύσης που το φιλοξενεί. Τα πηγαία νερά του δημοτικού κήπου της πόλης μας εκβάλουν πίσω από το πάρκο Κυπρίων αγωνιστών. Στη συνέχεια ενώνονται με τα νερά της Αγίας Βαρβάρας και μετά την σωληνωτή διάβαση του Αρκαδικού οδεύουν προς τον Αγγίτη ποταμό. Στο αρχικό αυτό τμήμα του ποταμιού, μήκους περίπου 1.3 χμ., που περικλείεται από αγροτικούς δρόμους έχει αναπτυχτεί ένας υγροβιότοπος, ένα γραμμικό οικοσύστημα παρόμοιο μ’ αυτό της Αγίας Βαρβάρας».
Επισήμανε επίσης ότι: «Στο οικοσύστημα αυτό εκβάλλουν και τα νερά του ξεροχειμάρου της Καλλιφύτου. Εξαιτίας του ξεροχειμάρου, δυνητικά και σύμφωνα με διαχειριστική μελέτη υφίσταται κίνδυνος πλημμύρας. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία πρόκειται σύντομα να υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα. Προστατεύοντας τους παραποτάμιους δρόμους οδήγησε τους μελετητές να συντάξουν μελέτη με σαφή περιορισμό εύρους της κοίτης του ποταμού. Έτσι, ακολουθώντας όλες τις υδραυλικές παραδοχές, τους κανόνες της επιστήμης και τους περιβαλλοντικούς όρους, η εκπονηθείσα μελέτη προβλέπει προστασία των πρανών με συρματοκιβώτια με λίθους (σαρζανέτ) και τοιχία σκυροδέματος, εκβάθυνση και λιθόστρωση της κοίτης και δημιουργία πεζοδρόμων.
Τέλος, προβλέπει την εκρίζωση όλων των δέντρων εντός της κοίτης με διαφύλαξη μόνον των μεγάλων στα πρανή. Είναι πασιφανές ότι υγροβιότοπος θα μετατραπεί σε ένα ευρύ «αρδευτικό κανάλι»! Γνωρίζουμε ότι για να φθάσει σε σημείο υλοποίησης το έργο αυτό ξοδεύτηκαν χρήματα και εργάστηκαν ατελείωτες εργατοώρες μελετητές και προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών. Η συνολική αυτή δαπάνη όμως, ούτε σε χιλιοστό δεν μπορεί να φτάσει την ανυπολόγιστη αξία του οικοσυστήματος που θα καταστραφεί.
Πεποίθηση μας είναι ότι το έργο αυτό πρέπει να ακυρωθεί και να επανασυνταχθεί η μελέτη χωρίς τον περιορισμό των παραποτάμιων δρόμων.
Στη θέση τους, μπορούν να δημιουργηθούν αναχώματα που θα προστατεύουν στο μέλλον την περιοχή από ενδεχόμενες πλημύρες, ενώ το οικοσύστημα δεν θα θιγεί καθόλου. Οι παραποτάμιες ιδιοκτησίες έχουν όλες πρόσβαση από κάθετους δρόμους, ενώ ο νότιος αγροτικός δρόμος που εξυπηρετεί την όποια κυκλοφορία, μπορεί να αντικατασταθεί με την σχεδόν παράλληλη του οδό ‘Θεμιστοκλέους’ και την διασύνδεση της με την σωληνωτή διάβαση.
Η δαπάνη υλοποίησης για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλαπλά μικρότερη με αυτήν του προωθούμενου έργου. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να μην επιμείνουν στο λάθος και να ακυρώσουν το έργο επιδεικνύοντας γενναιότητα που θα εκτιμηθεί δεόντως όχι μόνο από την παρούσα αλλά και από τις επόμενες γενεές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ