Συνέντευξη με την Νικολέτα Κυνατίδου

0
1671

Είναι μόλις 20 χρονών και έχει καταφέρει πολλά στον κλασικό αθλητισμό παρά το νεαρό της ηλικία της, ο λόγος για την Νικολέτα Κυνατίδου.
Η Νικολέτα είναι μια αθλήτρια η οποία μας κάνει περήφανους πανελλαδικά με τις επιδόσεις της, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα είναι αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Γλυφάδας, καθώς απουσιάζει από την πόλη μας λόγω σπουδών.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ μίλησε για την καθημερινότητα μιας αθλήτριας του δικού της επιπέδου. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, την πρώτη της Προπονήτρια την Σταυρούλα Κωνσταντινίδου και για τους επόμενους στόχους.

Πως ξεκίνησες το στίβο και τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τις μεσαίες αποστάσεις;                                                                                                                   Από τη μικρή ηλικία είχα την τάση προς τον αθλητισμό δοκιμάζοντας πολλά αθλήματα ώσπου να καταλήξω στο τρέξιμο έπειτα από την παρότρυνση του γυμναστή μου στο δημοτικό να συμμετάσχω στους σχολικούς αγώνες όπου η πρώην μου προπονήτρια κυρία Σταυρούλα με προσέγγισε προκειμένου να ασχοληθώ με το τρέξιμο. Το κλίση μου στην αντοχή σε συνδυασμό με την ταχύτητα με ώθησαν προς την κατεύθυνση των μεσαίων αποστάσεων αλλά και η ειδίκευση της κυρίας Σταυρούλας στο κομμάτι αυτό. απόφαση την οποία δεν μετανιώνω.

Πες μας δυο λόγια για την πρώην σου προπονήτρια την Κωνσταντινίδου Σταυρούλα
Η Κυρία Σταυρούλα είναι η προπονήτρια που με ανέδειξε. Με αυτήν έκανα τα πρώτα μου βήματα και με μύησε στον κλασσικό αθλητισμό. Με βάση την προπόνηση τόσων χρόνων μαζί της έφτασα σε ένα υψηλό επίπεδο και της είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που μου έμαθε και μου έδωσε! Ωστόσο, η μετάβασή μου στην Αθήνα για τις σπουδές μου έληξε την συνεργασία μας σε προπονητικό επίπεδο όχι όμως και σε προσωπικό καθώς διατηρούμε ακόμα καλές προσωπικές σχέσεις όπως και με τα υπόλοιπα παιδία του γκρουπ.

Ποια επιτυχία σου είναι μέχρι στιγμής που σου έχει μείνει στη μνήμη και γιατί;
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες από τις επιτυχίες μου αυτές θα ήταν δύο. Η πρώτη θέση στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα του 2016 στην Τραπεζούντα, καθώς ήταν μία νίκη την οποία δεν περίμενα ερχόμενη με την 6η καλύτερη επίδοση, ωστόσο η τακτική του αγώνα με βοήθησε να κερδίσω. Έπειτα η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλειστού Α/Γ πέρυσι διότι παρότι μικρότερη ηλικιακά αναδείχθηκα πρωταθλήτρια Ελλάδος στην μεγάλη κατηγορία.

Πέρα από το στίβο με τι άλλο ασχολείσαι;
Η καθημερινότητα στην Αθήνα είναι κουραστική και λόγω σχολής και προπονήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια δυστυχώς, ωστόσο όταν βρίσκω περιθώριο μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με δικά μου άτομα να πηγαίνουμε κάποια βόλτα και για σινεμά. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες και οι σειρές όπως επίσης και να διαβάζω βιβλία. Μέσα από τη σχολή έχω ανακαλύψει και άλλα ενδιαφέροντα πάνω στο κομμάτι αυτό και συχνά συμμετέχω σε σεμινάρια και ημερίδες εξειδικευμένες στο στοιχείο της εργοθεραπείας.

Σκέφτεσαι στο μέλλον να επιστρέψεις στη Δράμα στο σύλλογο που σε ανέδειξε;
Τα χρόνια που ήμουν στο σύλλογο οι άνθρωποι εκεί μου φέρθηκαν σωστά και δεν έχω παράπονο από κανέναν ωστόσο όπως ανέφερα και νωρίτερα λόγω των σπουδών μου στην Αθήνα έπρεπε να κάνω αυτή την αλλαγή. Τώρα βρίσκομαι στον Γυμναστικό Σύλλογο Γλυφάδας όπου όλοι οι προπονητές με δέχτηκαν σαν δικό τους παιδί και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και προς το παρόν δεν σκέφτομαι να αλλάξω κάτι, ούτε όμως και στο άμεσο μέλλον. Οι προπονητές μου κύριοι Μανώλης Χάντζος και Γιάννης Περήφανος καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να επιτύχω τους στόχους μου και να είμαι όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγνιστικά και τους οφείλω πολλά ευχαριστώ για αυτό. Αν σκεφτώ να αλλάξω σύλλογο και να επιστρέψω στη Δράμα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο μακρινό μέλλον έπειτα από το πέρας των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών υποχρεώσεων αν αναγκαζόμουν να φύγω από την Αθήνα.

Ποια είναι η καθημερινότητα των προπονήσεων σου;
Το μοτίβο των προπονήσεών μου διαφέρει από περίοδο σε περίοδο. Τώρα είμαστε στην αρχή της χρονιάς όπου χτίζουμε γερές βάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις μας για τη φετινή χρονιά επομένως δίνουμε περισσότερη έμφαση στα χιλιόμετρα και την ενδυνάμωση με μονές προπονήσεις καθώς είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της σεζόν. Αργότερα μέσα στη χρονιά και σε περιόδους προετοιμασίας βάζουμε περισσότερες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα και με διπλές πιο απαιτητικά κομμάτια ανάλογα με τον αγώνα που στοχεύουμε, ενώ σε περιόδους αγώνα το μοτίβο των προπονήσεων αλλάζει προκειμένου να είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα ξεκούρασης την μέρα του αγώνα. Αν μπορούσα να συνοψίσω μία τυπική εβδομάδα μέσα στην χρονιά θα ήταν με διπλές προπονήσεις, γυμναστήριο, ελεύθερα τρεξίματα και αγωνιστικά προγράμματα.

Πιστεύεις ότι λείπει από τη συλλογή σου μία διεθνής διάκριση με μετάλλιο;
Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι έχω 2 βαλκανικά μετάλλια στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες καθώς και το χρυσό μετάλλιο της Γυμνασιάδας θα ήθελα μία επιπλέον διεθνή διάκριση με την Εθνική Ομάδα σε μια μεγαλύτερη διοργάνωση στο μέλλον και αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μου στον αθλητισμό και ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή.

Έχεις κάποια αθλήτρια πρότυπο;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο στον αθλητισμό πιστεύω πως σκοπός μας πρέπει να είναι να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια αθλήτρια η οποία μου αρέσει θα ήταν η βρετανίδα Λαουρα Μουιρ η οποία έχει καταφέρει να ανταγωνιστεί ακόμη και τις αφρικανές αθλήτριες στην ημιαντοχή ενώ οι επιδόσεις της και οι διακρίσεις της είναι αξιοσημείωτες.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σου στόχοι;
Το βασικότερο όλων είναι να είμαι υγιής και χωρίς τραυματισμούς προκειμένου να βγει ο προγραμματισμός της προπόνησης που έχουμε στο μυαλό μας με τους προπονητές μου και αν όλα πάνε καλά αρχικά θα ήθελα να υπερασπιστώ τον τίτλο μου στο κλειστό στίβο και με ένα ατομικό ρεκόρ. Επιπλέον ο ανώμαλος δρόμος αποτελεί ένα καλό crush τεστ της χρονιάς που υποδεικνύει πολλά, για αυτό μία καλή εμφάνιση εκεί θα με άφηνε πάρα πολύ ικανοποιημένη διότι πέρυσι δεν κατάφερα να συμμετάσχω λόγω ασθένειας. Τέλος, στον ανοιχτό στίβο που αποτελεί και το αποκορύφωμα της χρονιάς ελπίζω σε ένα ατομικό ρεκόρ και σε ένα μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών.

Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το στίβο και τις μεσαίες αποστάσεις;
Γενικά τα παιδιά στις μικρές ηλικίες αποφεύγουν τον κλασσικό αθλητισμό ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο στίβος έχει αναπτυχθεί πολύ σε όλα του τα αγωνίσματα. Κάποιος ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τις μεσαίες αποστάσεις πρέπει να έχει αρκετή υπομονή και επιμονή καθώς χρονιά με τη χρονιά έρχεται ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Οι προπονήσεις μπορεί να είναι αρκετά επίπονες όπως και σε κάθε άλλο άθλημα ωστόσο το τρέξιμο από την φύση του είναι ένα πιο μοναχικό αγώνισμα στο οποίο οφείλεις να τα έχεις καλά και με τον ίδιο σου τον εαυτό προκειμένου να τα καταφέρεις.

Δημήτρης Μπουτζέκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ