Σύντομο ιστορικό μιας αργής & βασανιστικής ιστορίας

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ΔικηγόρουΥποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

0
816

Ερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση εκτός από τα μείζονα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει (Μνημόνια, Δανειστές, Κοινωνική Πραγματικότητα) έπρεπε να ασχοληθεί και με τα περιφερειακά, που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και επηρεάζουν και αυτά τη ζωή των πολιτών.
Η ιστορία των φυλακών Νικηφόρου αποτελεί επαρκές δείγμα για να αντιληφθεί κανείς προχειρότητα, αδιαφορία και κακοδιοίκηση σε ένα δημόσιο έργο. Το έργο αυτό θεμελιώθηκε το 2002 από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ Πετσάλνικο ενώ την κατασκευή του ανέλαβε η εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. που υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ελλιπής χρηματοδότηση, αφερέγγυοι υπεργολάβοι & πολιτική αδιαφορία για την εξέλιξη του έργου συνήργησαν από κοινού με αποτέλεσμα την στασιμότητα του έργου μέχρι το 2015. Με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ την άνω εταιρεία διαδέχθηκε σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις η νέα εταιρεία ΚΤΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών & Δικτύων. Το 2016 για την ολοκλήρωση των εργασιών το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) με 2.572.391 € με το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το έργο.
Πριν φτάσουμε όμως στην ολοκλήρωση έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν οι παραλείψεις που βαρύνουν τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και δείχνουν τον τρόπο που σχεδίαζαν, επέβλεπαν και υλοποιούσαν την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού και για το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και για την Τοπική Κοινωνία έργου. Σημειωτέον ότι οι φυλακές, ένα δημόσιο έργο που απορροφούσε κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν είχαν αποκτήσει νόμιμη υπόσταση ως Κατάστημα Κράτησης. Αυτό δηλ. που είναι πρωταρχική προϋπόθεση για να υπάρξει ως έργο έλειπε από τον σχεδιασμό!!!!! Επίσης, ενώ οι φυλακές κτίζονταν επί τόσα χρόνια, δεν είχε προβλεφθεί η υδροδότησή τους καθώς και η σύνδεσή τους με τον βιολογικό καθαρισμό. Τέλος, ουδέποτε κατασκευάστηκε το κτίριο επιμόρφωσης & επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων, το οποίο προβλεπόταν στη μελέτη και χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η λειτουργία της φυλακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα πολλαπλών διαστάσεων που χρόνιζε αδικαιολόγητα. Είναι σχεδόν σοκαριστικό το ότι οι φυλακές Νιγρίτας & Μαλανδρίνου, οι οποίος ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τις φυλακές Νικηφόρου, ολοκληρώθηκαν ήδη από το έτος 2008. Η τυπική λοιπόν συγκρότηση των φυλακών έγινε την 21.12.2017 ενώ συστήθηκαν 258 οργανικές θέσεις στο κατάστημα και φυσικά χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Παρανεστίου με 85.000 € για την υδροδότηση ενώ έγινε και η σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού.
Στη συνέχεια προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για τη φύλαξη του κτιρίου, την 10.10.2018 διεξήχθη ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των φυλακών ενώ την 30/8/2018 έγινε η δημοπράτηση του κτιρίου, που «απουσίασε» κατά το διάστημα της κατασκευής ενώ μόλις προ ημερών υπογράφηκε η σύμβαση ανέγερσης με προϋπολογισμό 761.000,01!!!!! και ανάδοχο την εταιρεία Energy Projects. Τέλος, υπογράφτηκε η ΚΥΑ & η ΠΥΣ για την πρόσληψη των 258 εργαζομένων, ενώ το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τον διαγωνισμό πρόσληψης του προσωπικού, οπότε βασίμως υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2020, εφόσον πλέον έχουν αρθεί όλα τα κωλύματα, οι φυλακές θα λειτουργήσουν (επιτέλους!!!!)
Η σύγκριση πλέον μιλά από μόνη της….. ενώ στην προηγούμενη φάση συνήργησαν ελλιπής χρηματοδότηση, αφερέγγυοι υπεργολάβοι & πολιτική αδιαφορία, η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας με επικεφαλής τον βουλευτή σ. Χρ. Καραγιαννίδη σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών & Δικτύων καθώς και με το Υπουργείο Δικ/νης επανεκκίνησε το έργο, το οποίο και ολοκληρώνεται με αυτονόητα για την περιοχή αλλά και για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πλεονεκτήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ