«Τέχνης Οδύσσεια» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

0
1050

– Μια εξαιρετική εικαστική έκθεση του Γιάννη και της Διονυσίας Νάνου
– Γ. Νάνος στα «Χ»: «Στην αρχιτεκτονική υπάρχει εικαστική παρέμβαση, αλλά στη ζωγραφική υπάρχει το μέτρο, ο έλεγχος και η αρμονία»


Μια πολύ αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης Οδύσσεια» του Γιάννη Νάνου διοργανώνεται από τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Η έκθεση που περιλαμβάνει έργα επιλεγμένα από τη μακρά εικαστική του πορεία, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 15 Μαΐου.
Ο κύριος Γιάννης Νάνος είναι γέννημα θρέμμα της Δράμας με καταγωγή από το Δοξάτο και ασχολείται με τη ζωγραφική από την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος καλλιέργησε τις ικανότητές του στη διάρκεια του χρόνου δημιουργώντας ένα πλούσιο και σημαντικό έργο το οποίο αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη έκθεση. Ο ίδιος δημιούργησε τις ισορροπίες του ανάμεσα στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική η οποία αποτέλεσε το επάγγελμα του. Αυτή η ισορροπία αποτυπώνεται και στους πίνακες ζωγραφικής του αφού όπως λέει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Στην αρχιτεκτονική υπάρχει εικαστική παρέμβαση αλλά και στη ζωγραφική υπάρχει το μέτρο, ο έλεγχος και η αρμονία και αυτό είναι το χαρακτηριστικό μου στη ζωγραφική, το οποίο πλέον είναι αναγνωρίσιμο από πολλούς».
Στα έργα ζωγραφικής του Γιάννη Νάνου διαπιστώνει κανείς ότι τα ερεθίσματα του δημιουργού, δεν προέρχονται από μία και μόνο πηγή. Έμπνευση του η φύση αλλά και οι άνθρωποι, τα τοπόσημα και η ιστορία της χώρας μας και της περιοχής μας. «Στα έργα μου υπάρχει φυσικά το προσωπικό στοιχείο και μέσα από αυτά περνά η προσωπική κουλτούρα, η φαντασία και το συναίσθημα» εξηγεί ο δημιουργός, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος από τη δουλειά του, αφορά τη γενέθλια γη, δηλαδή τη Δράμα.
Ωστόσο, ένα ακόμη πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι οι προσωπογραφίες. Η αναζήτηση της ελληνικότητας είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των δημιουργιών του Γιάννη Νάνου. Ο ίδιος δηλώνει στα «Χ», ελεύθερος από επιρροές και καλλιτεχνικά ρεύματα ενώ δηλώνει ότι η έκθεση προέκυψε από την παρότρυνση του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και του ίδιου του Αρχαιολογικού Μουσείου. Άλλωστε ο χώρος του μουσείου δεν είναι πρωτόγνωρος για τον εικαστικό αφού έχει εργαστεί και με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα, για την διαμόρφωση των χώρων του.
Μέσω της έκθεσης, ο Γιάννης Νάνος μας καλεί σε ένα ωραίο ταξίδι στον χώρο της τέχνης, στην προσωπική του βιωματική οδύσσεια που ξεκινάει από το μακρινό 1968 (ως φοιτητής της αρχιτεκτονικής σχολής της Φλωρεντίας) και συνεχίζεται ενεργά ως σήμερα αναζητώντας μέσα από τα έργα του τη «δική του θέση», την «άποψη» για τη ζωή και την τέχνη με ελληνικό ύφος, χρώμα και φως με συχνές αναφορές στην αρχαιότητα και την γενέθλια γη τη Δράμα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.
Στον ίδιο χώρο, σε τμήμα της έκθεσης, εκτίθενται με «ταπεινή ωραιότητα» και τα έργα τέχνης της μούσας του καλλιτέχνη, της συζύγου Διονυσίας Νάνου ζωγραφισμένα με την τεχνική της αυγοτέμπερας εμπνευσμένα από τις τοιχογραφίες της Πομπηίας, της προσωπογραφίες Φαγιούμ, τις νεκρές φύσεις και τις κατανυκτικές αγιογραφίες.
Μιλώντας στα «Χ» για την εικαστική έκθεση, η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Δράμας» κα. Δήμητρα Χατζηδημητρίου είπε ότι «Η εικαστική έκθεση πραγματοποιείται εξ αναβολής. Η έκθεση επρόκειτο να διοργανωθεί με διαφορετικές συνθήκες αλλά προέκυψε η υγειονομική κρίση. Θα είχε έναν επετειακό χαρακτήρα για τα 20 χρόνια του αρχαιολογικού μουσείου. Ο κύριος Νάνος επέστρεψε σε μία στέγη για την οποία εργάστηκε και ο ίδιος ως αρχιτέκτονας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαμόρφωση του μουσείου, συνεργαζόμενος με την τότε διεύθυνση αρχαιοτήτων της Καβάλας. Είναι ένας πολύ αξιόλογος εικαστικός, ο οποίος, όπως είναι γνωστό άλλωστε, επιμελήθηκε και το έργο του λευκώματος με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Δοξάτου. Η αρχιτεκτονική του ιδιότητα “φωνάζει” και δεν υπολανθάνει στα έργα του».

Διάρκεια έκθεσης
Η έκθεση ζωγραφικής είναι επισκέψιμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως στις 8 μ.μ. στο διάστημα από το Σάββατο 7 Μαΐου έως την Κυριακή 15 Μαΐου.

Ποιος είναι ο Γιάννης Νάνος
Ο Γιάννης Νάνος γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας το 1948.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Ζωγραφική (fresco) στο Πολυτεχνείο της Φλωρεντίας, τη διετία 1967-1969. Από το 1970 κι έπειτα, συνεχίζει τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική σχολή ΕΜΠ με δασκάλους τον Νίκο Εγγονόπουλο, Σωτήρη Σόρογκα στη Ζωγραφική, Λάζαρο Λαμέρα στη Γλυπτική. Αποφοίτησε το 1973 με το πτυχίο του Αρχιτέκτονα μηχανικού.
Μέχρι το 1979 ζει και εργάζεται στην Αθήνα εκπονώντας μελέτες ως Αρχιτέκτονας ενώ παράλληλα ζωγραφίζει και συμμετέχει με διακρίσεις σε ομαδικές εκθέσεις στον εικαστικό χώρο.
Το 1980 εγκαθίσταται στη Δράμα και ζωγραφίζει (ενότητα έργων με θέμα: “Όψεις και τοπία της γενέθλιας Γης” αναπλάσεις -αναζητήσεις). Αργότερα και μέχρι το 1999 θα δημιουργήσει τη σειρά έργων “Διαδρομές” (ένα εικαστικό ταξίδι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο). Την περίοδο αυτή συνεργάζεται με την εταιρεία “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη” ως αρχιτέκτων και εικαστικός φιλοτεχνώντας με έργα του τις ετικέτες του “Κτήματος” Το 2000 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα όπου ασκεί την Αρχιτεκτονική σαν Τέχνη, ενώ παράλληλα ζωγραφίζει νέα σειρά έργων τις “εικονογραφίες” ενότητα με θέμα: άνθρωπος και περιβάλλον (γυμνά, εσωτερικούς χώρους, τοπία). Από το 2010 ταξιδεύει συχνά στο γενέθλιο τόπο διατηρώντας στενές σχέσεις, επαγγελματικές, πάντα με την διπλή του ιδιότητα, την Αρχιτεκτονική ως τέχνη της βιωμένης καθημερινής εμπειρίας και τη Ζωγραφική ως ένα παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου, μια ενιαία δραστηριότητα δύο τρόπων έκφρασης.
Είναι παντρεμένος κι έχει δύο αγόρια που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ