Τεχνίτες πρόσφυγες του 1922 στη Δράμα

1
1999
Δράμα, «Ταμπάκικα» (περί το 1900) «Ομάδα βυρσοδεψών με τα ξέστρα στα χέρια ποζάρει για μια αναμνηστική φωτογραφία στα νερά της Δράμας, κατάντη του Μύλου Ζώνκε», Αρχείο, Δίοδος 66 100, τ.9, σ.192. (Αρχείο Αικατερίνης Κατσώνη-Σιδηρά)

Αφιέρωμα των «Χ» στην Εκατονταετηρίδα 1922-2022, κάθε Δευτέρα


 

Γεωργία Μπακάλη – Δημήτρης Ι. Σφακιανάκης

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Τεχνίτες δέρματος

 

Δράμα, «Ταμπάκικα» (περί το 1900)
«Ομάδα βυρσοδεψών με τα ξέστρα στα χέρια ποζάρει για μια αναμνηστική φωτογραφία στα νερά της Δράμας, κατάντη του Μύλου Ζώνκε», Αρχείο, Δίοδος 66 100, τ.9, σ.192.
(Αρχείο Αικατερίνης Κατσώνη-Σιδηρά)

 

Σαράντα περίπου χρόνια μετά, (τέλη της δεκαετίας του ’30) στην περιοχή του Αρκαδικού. Ο Συμεών Δοματζόγλου (κάτω αριστερά), από την Κιουτάχεια, με ομότεχνούς του βυρσοδέψες και μαθητευόμενους, στο εργαστήριό του.
Φωτογραφία Νίκης Κοκκινίδου

 

 

 

Ο σανδαλοποιός Χρίστος Δολδούρας (αριστερά) από το Ορτάκιοϊ, με τον κάλφα και τον μαθητευόμενο, μπροστά στον πάγκο εργασίας στο κατάστημά του, στη σημερινή οδό Βεργίνας (1939).
Συλλογή Νίκου Λατσίσταλη

 

Ο υποδηματοποιός Κώστας Νταλτογιάννης (δεξιά), Ανατολικοθρακιώτης από τη Γέννα, στο υποδηματοποιείο του με τη μικρή του κόρη, πλαισιωμένος από πελάτες και μαθητευόμενους που επιδεικνύουν τη δουλειά τους. Αριστερά ο Γιώργος Μεγγανίδης και δίπλα του ο Ανατολικοθρακιώτης Θανάσης Δολαπτσής. Δοξάτο, τέλη της δεκαετίας του΄40.
Συλλογή Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου

 

Ο Μικρασιάτης Σταύρος Παυλίδης από την Κιουτάχεια (στο κέντρο), στο τσαγκάρικό του με τους καλφάδες και τους μαθητευόμενους, επί το έργον (αρχές της δεκαετίας του ’50).
Συλλογή Φώτη Μπέγγα

 

Ομφαλίδης Κλήμης, Μικρασιάτης από την Κιουτάχεια, επιδιορθωτής υποδημάτων, στο μαγαζάκι του, στην Κεντρική Πλατεία (δεκαετία του ’50).
Συλλογή Φώτη Μπέγγα

 


(Μέρος από το υλικό αυτού του άρθρου βασίζεται στο ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα:
Γεωργία Μπακάλη – Δημήτρης Ι. Σφακιανάκης, Η Δράμα των προσφύγων. Αφιέρωμα μνήμης, Δράμα 2019. Το αφιέρωμα στην «Εκατονταετηρίδα» γίνεται σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Πύλη της Δράμας ή pylidramas.gr, με παράλληλη δημοσίευση)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ