Με συγκίνηση και ευλάβεια πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θρησκευτικές εκδηλώσεις
Χθες, Κυριακή 23 Αυγούστου, τελέσθηκαν από την ιεραρχία τα εγκαίνια του ιστορικού Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή αντιγράφου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης που έφθασε στη Δράμα από τη Μεγίστη Μονή του Βατοπεδίου και είναι δωρεά στον Ιερό Ναό. Με την εικόνα έγινε και η υποδοχή των αγίων λειψάνων και πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός των εγκαινίων.
Την Κυριακή, υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, τελέσθηκε Όθρος και η έγινε η τελετή των εγκαινίων και η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων από πλευράς εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, Θ. Αθανασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρ. Παπαθεοδώρου, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μ. Τζίμας κ.α.
Σύντομο ιστορικό του ιερού ναού
Σχετικά με τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας έδωσε μερικά σχετικά ιστορικά στοιχεία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται «για κτίσμα των μέσων του 18ου αιώνα που οικοδομήθηκε ως ορθόδοξος ναός, βεβηλώθηκε από την «Βουλγαρική Εξαρχία», καταστράφηκε από τους Τούρκους σε μάχη με τους Κομιτατζήδες και επί σχεδόν έναν αιώνα παρέμεινε σιωπηρή, ώσπου -όπως καταγγέλλει Ι.Μ. Δράμας- βρέθηκε να διεκδικείται από τις τοπικές δημοτικές αρχές ως… οικόπεδο».
Πλέον, ύστερα από πολυετείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου, η καμπάνα ξανακούστηκε, οι εικόνες επέστρεψαν στις θέσεις τους και η Παναγία της Πετρούσας είναι ξανά ναός. Στοιχεία της ιστορίας του μοναδικού αυτού ναού δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Μητρόπολη Δράμας στο αφιέρωμα που ακολουθεί.
«Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική πού ανηγέρθη κατά το διάστημα που αρχιεράτευε ο Μητροπολίτης Δράμας Αθανάσιος Καΐρης, καταγόμενος από τη φημισμένη οικογένεια των Καΐρηδων της Άνδρου. Η ανέγερση έγινε με συνδρομές των ορθοδόξων Χριστιανών της τότε Πλεύνας, σημερινής Πετρούσας. Ο Αθανάσιος Γ΄ Καΐρης εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Δράμας από το 1842 έως το 1852.
Σύμφωνα με τον ερευνητή της τοπικής μας Ιστορίας καθηγητή κ. Γεώργιο Χατζόπουλο, η ανέγερση ενός Ιερού Ναού στα χρόνια εκείνα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, για τούς εξής λόγους: α) Απαιτείτο σχετική άδεια ανέγερσης από την Υψηλή Πύλη, πού δεν εχορηγείτο εύκολα. β) Την δαπάνη της ανέγερσης και λειτουργίας του ιερού ναού αναλάμβαναν οι ορθόδοξοι χριστιανοί με συνδρομές τους, οι οποίες δεν εξασφαλιζόταν εύκολα. γ) Δεν ήταν φυσικό ένας Μητροπολίτης να προβεί στην ανέγερση ιερού ναού αμέσως μετά την έλευσή του στην Μητρόπολη αλλά και αν ακόμη το επιχειρούσε ο χρόνος αποπεράτωσης του δεν θα ήταν μικρότερος από δυο χρόνια. Άρα η ανέγερση του ιερού ναού πρέπει να συντελέστηκε στο διάστημα συντελέστηκε στο διάστημα 1843 – 1851. Στη νότια όψη του ναού επάνω ακριβώς από την είσοδο του διασώθηκε τμήμα κεραμικής επιγραφής στην οποία διαφαίνονται μόνο οι δυο πρώτοι αριθμοί του έτους ανέγερσης του ναού (18….), γεγονός το οποίο δυστυχώς δεν επιτρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το έτος ανέγερσης.
Ο ιερός ναός της Παναγιάς λειτούργησε σχεδόν απρόσκοπτα μέχρι το 1880 επί αρχιερατείας Γερμανού του Γ’ (1979 1986). Ήδη είχε ιδρυθεί η Βουλγαρική Εξαρχία (28-2-1870), με τις ευλογίες της Υψηλής Πύλης και την υποστήριξη της Ρωσίας. Η Υψηλή Πύλη ήθελε να εφαρμόσει το δόγμα «διαίρει (τούς Ορθοδόξους) και βασίλευε», ενώ η ορθόδοξη Ρωσία αγωνιζόταν για την καθιέρωση του πανσλαβισμού στα Βαλκάνια και την έξοδο της δια του Αιγαίου στη Μεσόγειο. Η ίδρυση της βουλγαρικής εξαρχίας εισήγαγε τον εθνοφυλετισμό στους κόλπους της εκκλησίας και σήμανε την έναρξη των διωγμών και των σφαγών του ελληνισμού στην Μακεδονία κυρίως δε των ιερέων διδασκάλων και προκρίτων κατά το Ευαγγελικό «πατάξω τον ποιμένα και διασκορπισθήσονται τα πρόβατα» (Μάρκου 14, 27-28). Ακολούθως υπήρξε η αρπαγή των ιερών ναών με νομιμοφανή μέσα παρεχόμενα αφειδώς από του Οθωμανούς. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο ιερός ναός της Παναγίας στην Πετρούσα του οποίου η ταλαιπωρία συνεχίστηκε για 99 ολόκληρα χρόνια (…).
Μετά την έναρξη των βαλκανικών πολέμων οι συμμαχικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων. Στην περιοχή της Δράμας οι Βούλγαροι έστειλαν την 7η Μεραρχία επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Κοβάτσεφ Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν οι άριστα οργανωμένοι κομιτατζήδες οι οποίοι επιτέθηκαν στον τουρκικό στρατό με σκοπό να βοηθήσουν τα προελαύνοντα βουλγαρικά στρατεύματα. Έτσι ομάδα κομιτατζήδων με αρχηγό τους τον αρχικομιτατζή Πανίτσα, οχυρώθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Πετρούσα από όπου πλαγιοκοπούσε τα διερχόμενα Τουρκικά στρατεύματα.
Τα Τουρκικά στρατεύματα έστρεψαν τα πολυβόλα εναντίον του Ιερού Ναού για να σωθούν, ο οποίος καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ακολούθησε. Άλλη εκδοχή θέλει ο Ναός να πυρπολήθηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χωριό. Έκτοτε ο Ναός έμεινε σε ερειπιώδη κατάσταση μέχρι την πρόσφατη κακής ποιότητας αποκατάστασή του από τον Δήμο Προσοτσάνης με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ…»