Τέλος τα τεστ από χθες στα ιδιωτικά εργαστήρια της Δράμας

0
11213

Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες γιατρούς»

Σταμάτησαν από χθες, Δευτέρα, να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της Δράμας, έπειτα από την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου για επιβολή πλαφόν στις τιμές, επεσήμανε χθες στα «Χ» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και πυρηνικός ιατρός κα Όλγα Βασιλείου που διευκρίνισε ότι η απόφαση των ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων στη Δράμα αφορά τα rapid test αντιγόνου και τα μοριακά τεστ.
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας δήλωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου κοστολόγησε 10 ευρώ την αγορά του rapid test και 10 ευρώ τη δειγματοληψία. Αντίστοιχα για τα μοριακά τεστ, 40 ευρώ την αγορά του και 20 ευρώ τη δειγματοληψία. «Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να εισπράξει περισσότερα από τις τιμές αυτές. Εμείς έχουμε καταθέσει τα τιμολόγιά μας στον Βουλευτή κ. Μπλούχο. Φαντάζομαι ότι έχουν φθάσει και στην Κυβέρνηση. Βάσει των τιμολογίων η τιμή που προκύπτει από το πλαφόν είναι ασύμφορη. Η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ιδιώτη γιατρό».
Η κ. Βασιλείου επεσήμανε επίσης: «Δεν είμαστε έμποροι για να μπει πλαφόν. Είμαστε γιατροί που παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να μπει πλαφόν στις υπηρεσίες που παρέχει ο δικηγόρος, ο μηχανικός, ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός κτλ. Την πρόταση να καλυφθεί το πραγματικό κόστος των τεστ από το ΕΣΠΑ την είχαμε καταθέσει από τον Μάιο τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς τους δήμους. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Δράμας και με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η πρόταση ήταν να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση προληπτικής ιατρικής, ώστε τα τεστ να τα πληρώνει το κράτος και ο ασθενής να μην επιβαρύνεται. Μέσω της διαδικασίας αυτής ο εργαστηριακός ιατρός θα πληρωνόταν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σε τιμές στις οποίες θα συνέφεραν ένα εργαστήριο, δηλαδή 30 ευρώ το rapid τεστ και 100 ευρώ το μοριακό τεστ. Μάλιστα είχαμε πει να κάνουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας με αφορμή την πανδημία, έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμη και εθελοντές ιατροί στους δήμους και στην Περιφέρεια και να είναι πλήρως καλυμμένοι. Το ίδιο ακριβώς που έκανε ο κ. Πατούλης στην Αθήνα. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε τότε».
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας τόνισε ότι τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στη Δράμα από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ένα τεράστιο αριθμό ασθενών στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης αλλά και του προεγχειρητικού ελέγχου και του ελέγχου υπαλλήλων μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή μας και οι οποίες για να λειτουργήσουν έπρεπε να ελέγξουν το προσωπικό τους. Πλέον, όλες αυτές οι περιπτώσεις παραπέμπονται από τους ιδιώτες ιατρούς στα ΚΟΜΥ, στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας και το Νοσοκομείο.
«Εκτός όλων αυτών οι ιδιώτες ιατροί από το 2012 μέχρι σήμερα πληρώνουμε rebate και clawback δηλαδή, επιστρέφουμε χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο. Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσει που κρατάμε όρθια την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ουσιαστικά ενισχύουμε οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, βγήκε ο Υπουργός Εμπορίου ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης σε όλα τα κανάλια και μας κατηγόρησε για αισχροκέρδεια, ότι αρνούμαστε να πολεμήσουμε εν καιρώ πολέμου. Μάλιστα, είπε και το εξής τραγελαφικό, ότι από τη στιγμή που έχουμε ορκιστεί στον Ιπποκράτη, είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε υπηρεσίες. Ξεχνά ότι ο όρκος στον Ιπποκράτη δεν έχει να κάνει με τις υπηρεσίες μας στα ιδιωτικά μας ιατρεία. Αλλά με το να είμαστε σωστοί απέναντι στον ασθενή μας».
Σχετικά με παρεμφερείς κατηγορίες που δέχονται οι ιατροί του ιδιωτικού τομέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας επεσήμανε: «Όλοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες γιατρούς μικροβιολόγους του νομού μας που είχαν ανοικτά τα ιατρεία τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και για τους ασθενείς τους και έκαναν ιχνηλατήσεις όταν η παρουσία του Δημοσίου στην περιοχή μας ήταν ανύπαρκτη. Αν μη τι άλλο, σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε ένα ευχαριστώ».
«Θεωρώ -συνέχισε η κα Βασιλείου- ότι όλο αυτό είναι στοχευμένο από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Στην περιοχή μας θρηνούμε πάνω από 100 συμπολίτες μας που έφυγαν από τη ζωή λόγω covid. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Καλά θα κάνουν το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εμπορίου να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι και να αφήσουν τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά του σωστά και αξιόπιστα, όπως την έκανε τόσο καιρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ