Τέσσερις ακόμα αξιόλογες εκδηλώσεις πολιτισμού στον Δήμο Δοξάτου μέχρι τον Αύγουστο

0
3142

Σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Δοξάτου και της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις «Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2021»

Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Περιφέρεια ΑΜΘ η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου για τις «Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2021». Οι εκδηλώσεις τις οποίες η δημοτική επιχείρηση συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αφορούν μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρείας απήχησης, που στόχο έχουν την ενίσχυση, ανάδειξη και εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις εξής τέσσερις εκδηλώσεις:

Ορεινοί αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού ή «zygakti trail» – 11 Ιουλίου
Οι ορεινοί αγώνες του Ζυγάκτη ποταμού έχουν ως στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη του ορεινού όγκου της περιοχής, καθώς και περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις για την ενίσχυση της οικονομίας. Περαιτέρω δε επιδίωξη αποτελεί, η αξιοποίηση φυσικών και πολιτισμικών πόρων μέσω στοχευμένων δράσεων, ελκυστικών για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, αλλά και μέσω των εμπειριών, εξορμήσεων και αναψυχής. Με εκκίνηση το Κεφαλάρι, έναν ξεχωριστό τόπο με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, ακολουθώντας τον «Δρόμο του Νερού» και περνώντας από την τοποθεσία «Πηγές» και τους «Πέντε Δρόμους», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν ορεινές περιοχές, όπου θα συναντήσουν ορθόδοξα ξωκλήσια και χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, ενώ προς τον τερματισμό της όλης διαδρομής, θα τους δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν τη δροσιά των νερών Κεφαλαρίου.

Πολιτιστικοί και Βυζαντινοί Απόηχοι – 25 και 26 Ιουλίου
Κάθε χρόνο, στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και στην παλαιό ενοριακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνεται σειρά πολιτιστικών δράσεων ευρείας απήχησης, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης. Στο ως άνω πλαίσιο, στοιχεία ηθών και εθίμων, λόγου και ήχου, θα εμπλουτίσουν την όλη εκδήλωση, με κορύφωση στις 26 Ιουλίου. Με τη συμμετοχή πλήθους πολιτιστικών συλλόγων και χορούς του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Κρήτης και των Νήσων, θα ενισχυθεί η όλη προσπάθεια και θα αναδειχθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ακολούθως, στον απόηχο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, έρχονται να προστεθούν βυζαντινοί ήχοι, με τη συμβολή των χορωδιών αγιορειτών πατέρων, καθώς και μουσικοί ήχοι, των χορωδιακών τμημάτων των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

Γιορτή Καλαμποκιού – 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου
Επί δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, πλήθος κόσμου και χιλιάδων επισκεπτών, συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Γιορτής Καλαμποκιού, στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου. Η όλη διοργάνωση εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση του τοπικού πολιτιστικού και του αγροτικού προϊόντος, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των στοιχείων αναφοράς. Το πλήθος των εκδηλώσεων και των δράσεων που αναπτύσσονται, λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία στον κοινό αναπτυξιακό στόχο, συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Η όλη διοργάνωση εκτυλίσσεται ανάμεσα στη σκιά του όρους Παγγαίου και στη δραμινή πεδιάδα, στην περιοχή του Καλαμπακίου, ενώ μουσικά ακούσματα και ήχοι, πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις λόγου και εικόνας, εκθέσεις του παραγωγικού και εμπορικού χώρου, παραδοσιακές γεύσεις, αποτελούν στοιχεία που προσδίδουν μία άλλη διάσταση στην όλη προσπάθεια, αναδεικνύοντας έτσι πτυχές της ελληνικής τοπικής οικονομίας και δημιουργίας. Καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν καλαμπόκι και παραδοσιακή μπομπότα.

Γιορτές Δάσους – 21 και 22 Αυγούστου
Αξιοποιώντας το πευκοδάσος αναψυχής των Κυργίων, διοργανώνονται από το 2012, με μεγάλη επιτυχία, οι «Γιορτές Δάσους», με απώτερο στόχο της όλης προσπάθειας, την επαφή με το περιβάλλον και τον πολιτισμό και ιδιαίτερα από τους νέους. Ειδικότερα, στα Κύργια Δράμας και συγκεκριμένα στο πευκοδάσος του Βαθυχωρίου, διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων και στοχευμένων δραστηριοτήτων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και τοπικών παραγόμενων προϊόντων, κατασκευές για παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά, παραμύθια του δάσους κ.ά. Τις εκδηλώσεις έρχονται να εμπλουτίσουν ψυχαγωγικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλάτου, πέντε διαδρομών και ειδικότερα: 1,5 χιλ. αγώνας δρόμου παιδιών, 5,5 & 12 χιλ. αγώνες ορεινού τρεξίματος, 2,5 χιλ. αγώνας ποδηλάτου και 21 χιλ. αγώνας ορεινού ποδηλάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!