Τέσσερις πολύ αξιόλογες δράσεις πολιτισμού έρχονται προσεχώς στον Δήμο Δράμας

1
1145

Θα διεξαχθούν στο διάστημα από τις 22 Αυγούστου έως τις 9 Οκτωβρίου


Τέσσερις ενδιαφέρουσες δράσεις πολιτισμού θα διοργανώσει ο Δήμος Δράμας, πέραν των άλλων που έχουν προγραμματιστεί, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Dramaica Youth Festival 2022
Η διοργάνωση Dramaica, θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου 2022 και στις ώρες 20:30 έως 23:30 με σκοπό την μη διατάραξη του ωραρίου κοινής ησυχίας της θερινής περιόδου. Το πρόγραμμα καταρτίζεται σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Δράμας και θα εκδοθεί μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι συμμετοχές των συγκροτημάτων ή φορέων που επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά. Η συμμετοχή του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Δράμας, στη διοργάνωση θα έχει ως σκοπό την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που φιλοξενούνται με απώτερο σκοπό την συμμετοχή τους στη δράση ως ένα βήμα στην ευκολότερη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μέσα από τη συνεργασία και τον εθελοντισμό στα πλαίσια μιας Δράσης που απευθύνεται σε άτομα της ηλικίας τους.
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» θα συμμετέχει στο Dramaica Youth Festival 2022 με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου για την ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα της νεολαίας στο μεγάλο ζήτημα των εξαρτήσεων. Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς με κοινωφελής σκοπούς ή σκοπούς ανάδειξης της περιοχής μας και για την διάδοση του έργου τους εφόσον το αιτηθούν πριν την έκδοση του οριστικού προγράμματος και εφόσον δεν προκύπτει δαπάνη για τον Δήμο Δράμας. Το Dramaica με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να γίνει ένας γνωστός πολιτιστικός θεσμός σε όλη την Ελλάδα και να το αναζητούν οι νέοι μας με επιμονή, καθώς αφενός ήταν η ευκαιρία να φιλοξενήσει η πόλη γνωστούς καλλιτέχνες και αφετέρου δίνει το βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής μας να συμμετέχουν και να αναδείξουν το έργο τους και το ταλέντο τους. Επίσης κατάφερε να γίνει και ένας πόλος έλξης για επισκέπτες από όμορους Δήμους και όμορους νομούς για το λόγο αυτό προτείνεται η ενίσχυση της διαφήμισης της εκδήλωσης μέσα από σύγχρονα μέσα και τρόπους που απευθύνονται στους νέους ανθρώπους.

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ» που περιλαμβάνει εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας θα παρουσιάσει την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 09/09/2022 έως 09/10/2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας (Μουσείο Μπενάκη, Αρχείο της ΕΡΤ, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ κ.ά.), καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 9/9/2022 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9/10/2022. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καθώς και επίτιμοι καλεσμένοι. Βασικοί άξονες έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία), η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα, ο τρόπος με τον οποίο οι δικές μας γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά.

«ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ 2022»
Ο Δήμος Δράμας θα συνδιοργανώσει με τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας – Σμύρνης της Ι.Μ. Δράμας διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο: «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ 2022». Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης το διήμερο Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ήτοι την 10η Σεπτεμβρίου ο Ιερός Ναός διοργανώνει αθλητικούς αγώνες στίβου και άρσης βαρών στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από τη Δράμα και τους όμορους νομούς, βράβευση των αθλητών και μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή τοπικών παραδοσιακών συλλόγων. Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ήτοι την 11η Σεπτεμβρίου προτείνεται να διοργανωθεί η ακόλουθη πολιτιστική εκδήλωση-συναυλία με τίτλο: Σμύρνη 100 χρόνια. Η συναυλία θα αναφέρεται στην επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Την συναυλία θα πλαισιώσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ασπασία Στρατηγού και η εννιαμελή ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας η οποία αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την μουσική παράδοση της περιοχής της Μικράς Ασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και ορχηστρικά θέματα από την πλούσια παράδοση της Σμύρνης και των σπουδαίων συνθετών της ,που είτε γράφτηκαν στην Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, είτε αργότερα από Σμυρνιούς συνθέτες στην Ελλάδα.

«Η μουσική κάνει βόλτες στις γειτονιές της Δράμας»
Ο Δήμος Δράμας θα συνδιοργανώσει την πολιτιστική εκδήλωση-δράση: Μουσικές Δράσεις «Η μουσική κάνει βόλτες στις γειτονιές της Δράμας» σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας, που έχει σχεδιάσει η παραπάνω πολιτιστική εκδήλωση προκειμένου να λάβει χώρα σε τρία διαφορετικά πάρκα της Πόλης: Στην Πλατεία Στενήμαχου, στο Πάρκο Αμπελοκήπων, στο Πάρκο Κορώδου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τρεις διαφορετικές μουσικές βραδιές οι οποίες θα παρακολουθούνται δωρεάν από το κοινό στις ημερομηνίες: 21 Σεπτεμβρίου, 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!