Θα έχουμε ταρτάν ως το Σεπτέμβριο;

0
693

Σήμερα οι αποφάσεις για τη δεύτερη παράταση που ζητά ο ανάδοχος η οποία αφορά την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα στο πρώην «Εθνικό»


Κρίσιμη για την εξέλιξη του έργου αλλαγής του ταρτάν στο δημοτικό στάδιο “Αλέκος Φρούσιος” (πρώην Εθνικό), είναι η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας. Το όργανο ανάμεσα σε άλλα θέματα καλείται να αποφασίσει για την αποδοχή ή μη της εισήγησης των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, που αφορούν νέα παράταση για την περαίωση του έργου αλλαγής του ταρτάν, διάρκειας περίπου τριών μηνών. Δηλαδή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2022.
Ο ανάδοχος που ζήτησε τη νέα παράταση επικαλούμενος την ακαταλληλότητα των καιρικών συνθηκών για την εγκατάσταση του ταρτάν, φέρεται να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έληγε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, ωστόσο, καθώς το έργο δεν προχώρησε, ζητήθηκε και χορηγήθηκε παράταση της προθεσμία μέχρι τις 6 Ιουνίου του 2022. Τα έργα που έγιναν εντός αυτής της χρονικής παράτασης, πάγωσαν και πάλι από τα μέσα Απριλίου του 2022 περίπου, μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον εφικτή η περάτωση του έργου μέχρι τις 6 Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε και δεύτερη παράταση από τον ανάδοχο.
Η σημερινή λήψη απόφασης για την έγκριση και της νέας τρίμηνης παράτασης, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη, αφού πέραν της 6μηνης παράτασης που αναμένεται να δοθεί για την ολοκλήρωση ευρύτερα των κατασκευαστικών έργων από την πολιτεία, αν τελικά ο δήμος κήρυττε έκπτωτο τον εργολάβο, θα ήταν αναγκασμένος να προχωρήσει σε δεύτερο διαγωνισμό για το ίδιο έργο. Αυτό γιατί πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο δεν προέκυψε δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος, κατά τον αρχικό διαγωνισμό. Ο νέος διαγωνισμός θα σήμαινε και νέα πολύμηνη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμεί κανείς στο Δήμο Δράμας.
Αυτή φαίνεται να είναι και η θέση της Δημοτικής Αρχής (η οποία έχει και την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή), αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκου. Ο δήμαρχος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε ότι θα ήταν πολύ εύκολο να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αλλά σε αυτή την περίπτωση η υλοποίηση του έργου θα καθυστερήσει για άλλα δύο χρόνια, καθώς δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος… Είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι: «Να τον βγάλω έκπτωτο. Η ουσία είναι όμως να γυρίσουμε το έργο πίσω άλλα δύο χρόνια;» προσθέτοντας: «Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, εκεί θα πάμε. Και εγώ θέλω να τελειώσει το ταρτάν και να μπουν κανονικά οι αθλητές για να αθλούνται. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει έκπτωτος. Σημαίνει ότι το έργο θα πάει πίσω άλλα δύο χρόνια. Δεν τον επέλεξα εγώ αυτόν τον εργολάβο. Φυσικά και η Δημοτική Αρχή θέλει να τελειώσει το θέμα. Ή κάνουμε λίγη υπομονή να τελειώσει το έργο ή βγάζουμε τον εργολάβο έκπτωτο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Αξίζει να θυμηθούμε όμως και την δήλωση που είχε κάνει για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επισημαίνοντας: «Στον δήμο περιμένουν, μέχρι που εύχονται, να δοθεί η παράταση που συζητιέται για όλα τα έργα από το Υπουργείο Υποδομών. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς ως παρατάξεις θα πρέπει απλά να επικυρώσουμε αυτό που ορίζει η νομοθεσία. Αν αυτό επιβάλλει η νομοθετική διάταξη, δεν θα μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Επειδή, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβουμε την ισχύ της όποιας νομοθετικής διάταξης, πριν εκπνεύσει η διορία της πρώτης παράτασης, θα πρέπει να δούμε τι επικαλείται ο εργολάβος και για ποιους λόγους θα ζητούσε παράταση. Αυτά που λέγονται σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες είναι αστεία πράγματα. Έχει να βρέξει δύο μήνες. Τώρα, όσον αφορά αυτό που λέει ο δήμαρχος, ότι δεν θέλει να τον βγάλει έκπτωτο, γιατί το έργο θα καθυστερήσει άλλα δύο χρόνια, ναι μεν έχουν βάση, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος στον διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά, μήπως οι διακηρύξεις που βγάζουμε είναι στημένες με τέτοιον τρόπο που αποκλείουν κόσμο και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε δεύτερο; Βέβαια, υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα: Δεν μπορεί ένας εργολάβος να κρατά όμηρο έναν ολόκληρο δήμο και όλους τους δημότες που θέλουν να αθληθούν. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία από την αρχή και να τεθεί προς τον εργολάβο ότι δεν πρόκειται να παίρνει παρατάσεις αν δεν προχωρά το έργο. Ο εργολάβος πατάει στο γεγονός ότι δεν θα τον βγάλουμε έκπτωτο, αλλά αυτό τελικά λειτουργεί αντίθετα με το συμφέρον του δήμου. Αν πέρσι, όταν υπέγραφε τη σύμβαση, ξεκινούσε να κάνει το έργο, δεν θα είχε αυξημένα κοστολόγια. Το έργο θα είχε τελειώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και με τιμές στα υλικά πολύ καλύτερες από αυτές που ισχύουν τώρα. Όλη αυτή η ιστορία έχει ως αποτέλεσμα να είναι όμηροι οι δημότες της Δράμας, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοτικό στάδιο, ούτε φυσικά και κολυμβητήριο, για άλλους λόγους…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ