Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Άκρα του τάφου σιωπή για την οδική σύνδεση»

1
1774

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης του Δραμινού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου με την ιδιότητα του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Ο Δραμινός Βουλευτής επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η ανάθεση αυτών των καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλ. Τσίπρα και υπογράμμισε ότι τα καθήκοντα που ανέλαβε αποτελούν ευθύνη καθώς η Δικαιοσύνη είναι μια λειτουργία στην οποία οφείλει να στηρίζεται κάθε πολίτης στη σύγχρονη κοινωνία.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρυθμίζει τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις τόσο μεταξύ της πολιτείας και των πολιτών όσο και μεταξύ των πολιτών. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η εύρυθμη λειτουργία της πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει, στο μέτρο των δυνάμεών του, να ανταποκριθεί σε αυτή την πολύ βαριά ευθύνη, γιατί όπως είπε έχει επίγνωση ότι χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία κοινωνία.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστό ότι αφού ολοκληρώσει τις επαφές του με τους θεσμικούς φορείς, τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, τις ενώσεις των δικαστικών υπαλλήλων και του σωφρονιστικού συστήματος, θα έχει κλείσει ένας πρώτος κύκλος προκειμένου να χαραχθεί η πολιτική στο κομμάτι της δικαιοσύνης, τέτοια που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της κοινωνίας αλλά κυρίως των ανθρώπων που εργάζονται εκεί αλλά και εκείνων που την απονέμουν.

Για τα εθνικά θέματα και την σχέση με την Τουρκία
Αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα σημείωσε ότι: «Βλέπουμε στο θέμα με την Τουρκία ότι πάμε από υποχώρηση σε υποχώρηση. Ή λάθος είναι τα μηνύματα που δίνουμε ή κάτι δεν κάνουμε σωστά. Ο Ερντογάν ορίζει την ατζέντα εδώ και αρκετό καιρό και η επιθετικότητά του δεν αποκρούεται από την ελληνική κυβέρνηση. Οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη αναβάλουν συνεχώς τη λήψη μέτρων και την επιβολή των κυρώσεων και η κυβέρνηση αμήχανη παρακολουθεί τα αποτελέσματα της έλλειψης μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Το θέμα αφορά στα εθνικά δίκαια της χώρας και όσο νωρίτερα αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει πορεία και να οικοδομήσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και να προχωρήσει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να χαράξουμε κοινή γραμμή και να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.
Η πρόταση που κάναμε για την επέκταση των ορίων μας στα 12 μίλια, νοτίως της Κρήτης και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ένα δείγμα επιθετικής διπλωματίας, δίνει ένα στήριγμα στην κυβέρνηση και «αναγκάζει» τους συμμάχους μας να τοποθετηθούν επί του πρακτέου. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω την θεσμικά σωστή σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, άψογη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Στα κρίσιμα εθνικά θέματα παρεμβαίνει με κριτική, υποδείξεις και προτάσεις σε αντίθεση με την ΝΔ όταν αυτή ήταν αντιπολίτευση που είχε ανεβεί στα κεραμίδια με την συμφωνία των Πρεσπών και δίχασε την κοινωνία, βγάζοντας ακροδεξιές και βαθιά συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις με μόνο στόχο το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα, όχι απλώς θα τηρήσει αλλά θα τιμήσει και τη συμφωνία η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική στο κοινό ανακοινωθέν, αλλά τεχνηέντως ο χαρακτηρισμός απαλείφθηκε. Οι πολίτες δεν έχουν κοντή μνήμη και τα πράγματα πρέπει να τα βάζουμε στη σωστή τους διάσταση.

Για την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας: «Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν μια απόφαση ελπιδοφόρα που δημιούργησε μια δημοκρατική ανάταση. Αντί λοιπόν να νοιώσουμε όλοι μέρος αυτής της δίκης, την επόμενη κιόλας στιγμή άρχισαν οι μεμψιμοιρίες, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επανήλθε στον δημόσιο διάλογο, ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019 ακριβώς πριν τις εκλογές. Διακινήθηκε ένα σενάριο ότι δήθεν «με πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε ο Ποινικός Κώδικας και ότι οι ποινές είναι χαμηλότερες και θα πέσουν στα μαλακά και ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας δοσοληψίας που είχαμε με την ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Οι ποινικοί κώδικες όπως έχει πει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επιστημονική κοινότητα, είναι ένα σπουδαίο νομοθέτημα, απαύγασμα και καρπός πολυετούς προσπάθειας του αφρού των ποινικολόγων της χώρας που ξεκίνησε από το 2011. Δημιουργήθηκε ένα σώμα δικαίου το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή. Η πολιτική ευθύνη σε ότι αφορά τη μείωση των ανωτάτων ποινών για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η επιστημονική ευθύνη δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει στους επιστήμονες που τον στήριξαν διαχρονικά από το 2011 έως την ψήφισή του, το 2019. Επίσης θεωρήθηκε, και πολύ σωστά, ότι οι παρεπόμενες ποινές της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων δεν έχουν θέση στον Ποινικό Κώδικα. Δεν αποτελούν στοιχείο του ποινικού δικαίου αλλά είναι μια παρεπόμενη ποινή η οποία έχει σχέση με την εκλογική νομοθεσία και εκεί πρέπει να ενταχθεί. Κάναμε και τροπολογία για την εκλογική νομοθεσία κατά την συζήτηση στη Βουλή, την οποία απέρριψε ο κ. Υπουργός. Για αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Διακινήθηκε μια ολόκληρη συζήτηση και σεναριολογία με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» με τους δυο Πρωθυπουργούς (Μητσοτάκη και Σαμαρά) με τη λεζάντα «δεν είναι αθώοι». Αυτό (το πρωτοσέλιδο) έχει σχέση με μια πολιτική κριτική για τις πολιτικές που διόγκωσαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και της επέτρεψαν να βγει από τα λαγούμια της ιστορίας. Προφανώς και δεν εννοούμε ότι οι δυο Πρωθυπουργοί είναι ναζιστές. Αλλά βλέπετε στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα επινοούν fake news».

Για τις εξελίξεις στο κολυμβητήριο Δράμας
Σχετικά με τις εξελίξεις στο κολυμβητήριο της Δράμας υπογράμμισε ότι: «μας ήρθε κεραυνός εν αιθρία το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Νομίζω είναι μια παταγώδης αποτυχία όλων μας. Δεν μπορεί ένας εμβληματικός αθλητικός χώρος με παράδοση δεκαετιών όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά, όπως έκανα και εγώ στα νιάτα μου, να είναι στον αέρα. Ειλικρινά δεν έχω διαβάσει μια πειστική απάντηση από όσους διοίκησαν τον Δήμο για το πως φθάσαμε εδώ. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε μια συζήτηση να δούμε ποιος φταίει και τι φταίει αλλά κυρίως να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα, γιατί το πρόβλημα ήταν γνωστό και πετούσαμε την μπάλα στην εξέδρα».

Για τη Σχολή Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Δράμας
Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στα τοπικά τεκταινόμενα επισημαίνοντας «Με πολύ μεγάλη ανησυχία ως ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, παρατηρούμε μια εκκωφαντική στασιμότητα σε όλα τα ζητήματα. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιήθηκε υπό τις συνθήκες του κορωνοϊού και κρίθηκε πετυχημένο. Ανακοινώθηκε εκ νέου η σχολή κινηματογράφου και δεν ξέρω αυτή η ανακοίνωση τι καινούργιο λέει σε σχέση με ό,τι έχουμε πει ως ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν χρόνο τώρα. Θεωρώ όμως, ότι ως κοινωνία, τώρα που υπάρχει κενό χρόνου, θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του φεστιβάλ. Να μην αρκούμαστε σε μια διαχειριστικού τύπου λογική, της μιας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ είναι σε ένα οριακό σημείο. Είχα την ευκαιρία να θέσω το θέμα στον κύριο Δήμαρχο όταν τον επισκεφθήκαμε πριν από λίγο καιρό. Εάν δεν εξελιχθεί όπως του αρμόζει μετά από 43 χρόνια, η στασιμότητα αυτή θα το καταστρέψει. Είναι πια ο καιρός να πάρουμε ουσιαστικές αποφάσεις και πρέπει να αρχίσει άμεσα η συζήτηση τώρα που έχουμε χρόνο και μπορούμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας».

Για τις Φυλακές Νικηφόρου
Τέλος, σε ότι αφορά τις φυλακές Νικηφόρου, τόνισε ότι: «Βλέπουμε μια στασιμότητα. Υπενθυμίζω στους πολίτες ότι εμείς τον Ιούλιο του 2019, παραδίδοντας την κυβέρνηση είχαμε ετοιμάσει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είχαμε αυτονομήσει τον διαγωνισμό από την υπόλοιπη Ελλάδα και είχαμε προετοιμάσει διαγωνισμό αποκλειστικά για τις φυλακές της Δράμας. Δεκαεπτά ή δεκαοκτώ μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει καθόλου αυτή η ιστορία. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός. Παρ’ όλες τις κοινοβουλευτικές μου προσπάθειες δεν υπάρχει μια σαφής δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης. Η ΝΔ έχει ευθύνες και πανελλαδικά. Κυρίως όμως, έχει τοπικά για αυτή την μεγάλη καθυστέρηση που πηγαίνει από μήνα σε μήνα και ακόμη δεν έχουμε απτά αποτελέσματα».

Για την οδική σύνδεση Δράμας – Αμφίπολης
«Ανάλογα είναι τα συναισθήματα που με κατακλύζουν και για τον δρόμο Δράμας – Αμφίπολης. Ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι τα έργα σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται μεθαύριο αλλά δεν φαίνεται κανενός είδους εξέλιξη. Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Δεν ξέρω τι συζητούν και τι απεργάζονται στην ΝΔ αλλά ξέρω ότι είναι ένα πανδραμινό αίτημα και ότι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ το ξεκολλήσαμε και το φέραμε στο «παρά πέντε» αφού είχε απομείνει εκκρεμής μόνο χρηματοδότηση της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ, για τη μελέτη της οδοσήμανσης και το έργο ήταν έτοιμο. Τώρα έχει «κολλήσει» το έργο και για αυτό κάποιοι έχουν ευθύνες» πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Για την αλλαγή χάραξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας
Σε σχέση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία δήλωσε ότι η αλλαγή της χάραξης θα πρέπει να περιλάβει τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, Δράμα και Σέρρες. «Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως στην κοινωνία. Έγινε μια πολύ σοβαρή εκδήλωση στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας από την παράταξη που υποστηρίξαμε στην περιφέρεια ΑΜΘ. Με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο τέθηκε η αναγκαιότητα αλλαγής της χάραξης. Ο κ. Καραμανλής ως αρμόδιος Υπουργός είπε κάτι που αγγίζει τα όρια του «ανέκδοτου». Είπε ότι θα γίνει μια ξεχωριστή σύνδεση της Δράμας με το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος της Καβάλας. Νομίζω ότι δεν αντέχει σε καμία κριτική αυτή η συζήτηση και είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών. Έχω στο μυαλό μου μια διαδικασία που θα λάβει χώρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει απόφαση για την αλλαγή της όδευσης. Η ευθύνη είναι όμως πρωτίστως στην κυβερνητική πλειοψηφία και στους τοπικούς παράγοντες της Ανατολικής Μακεδονίας, γιατί δεν είναι θέμα ούτε μόνο της Δράμας, ούτε μόνο των Σερρών. Αφορά όλη την ΠΑΜΘ και τη δυναμική που θα αναπτύξει το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας εάν συνδέετε σιδηροδρομικά και μέσω Σερρών – Δράμας».

Για το αποτέλεσμα της Κυριακής στις εκλογές στην Κύπρο
Η χώρα από την Κυριακή εισήλθε σε έναν άλλο κύκλο. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο εκλεχτός της Τουρκικής δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με οριακή πλειοψηφία. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έδωσαν επανειλημμένες μάχες για μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ αναγκάστηκαν τώρα να επιλέξουν τον εκλεκτό της Άγκυρας και να αποχαιρετίσουν το όραμα του ενιαίου νησιού με δυο κοινότητες, όπως αυτό προδιαγραφόταν στις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και στην πολιτική που ασκήσαμε ως χώρα από το 1974 και μετά. Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες. Υπάρχει εμφαντική ατολμία και μειωτική αντιμετώπιση των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα. Νομίζω ότι πολύ σύντομα στην ελληνική κοινωνία θα ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του Κυπριακού ζητήματος. Είναι κάτι που οφείλουμε να το κάνουμε και θα δημιουργήσει δυναμική στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!