Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, αγνοεί τους εκπροσώπους της, εκδικείται τους Δικηγόρους

0
2354

Κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ως εισηγητής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
-Για την Αριστερά η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και η θωράκισή τους αποτελούν μείζον ζητούμενο, αενάως τιθέμενο και γι’ αυτό δεκτικό ερμηνειών, προσεγγίσεων και επομένως, πολιτικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.
-Οι απόψεις της κυβέρνησης συνιστούν μια απλή ανακύκλωση παλιών, ελιτίστικων ιδεών για μια δικαιοσύνη των λίγων και ισχυρών, δηλ. προκαταλήψεις της συντηρητικής παράταξης, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, που έχουν ήδη προκαλέσει –και δικαίως- ισχυρές αντιδράσεις από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας.
– Είναι αδιανόητο ο Υπουργός Δικαιοσύνης να σχεδιάζει χωρίς τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Να μην λαμβάνει υπόψη του την ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την οποία ρητά εκφράζεται κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την ίδρυση στατιστικής αρχής στο Υπ. Δικαιοσύνης, στη συγκρότηση ειδικών τμημάτων στα διοικητικά δικαστήρια, στην απόσπαση εφέτη στη Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων.
-Είναι, δε, αδιανόητη η αδιαφορία για την κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη ειδικά αυτή την εποχή. Μια δικαιοσύνη η οποία βρίσκεται να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς κανένα σχέδιο και προετοιμασία σε επίπεδο χωροταξικών και υλικοτεχνικών διευθετήσεων και σε επίπεδο προστασίας των εργαζομένων σε αυτή, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων. Θα φτάσουμε μετά τα μέσα Ιουνίου για να μπορέσει να πει κάποιος ότι θα ανοίξουν ουσιαστικά τα δικαστήρια. Μετά από διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους που θα έχει διαρκέσει για περισσότερο από 4 μήνες.
-Ολο το παραπάνω χρονικό διάστημα, βρήκε τους δικηγόρους, σημαντικούς λειτουργούς της δικαιοσύνης, πολλαπλώς διαψευσμένους και εξακολουθητικά εξαπατώμενους από την κυβέρνηση, που συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί τη μεγάλη ανάγκη οικονομικής στήριξής τους μετά την πανδημία. Μια κυβέρνηση που φαίνεται να τους εκδικείται επειδή ανέδειξαν το σκάνδαλο των «voucher», αφού μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί ακόμη δεν υλοποιείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής την 02/04/2020 ότι θα λάβουν όλοι το ειδικό επίδομα των 800€ για το μήνα Μάϊο. Ενώ, δεν υπάρχει εν γένει από ό,τι φαίνεται πρόνοια να ενταχθούν και στα άλλα σχήματα χρηματοδότησης και στήριξης, όπως για τις μικροπιστώσεις, κάτι που αντίθετα επιζητούμε, απαιτούμε και επιδιώκουμε εμείς ως αντιπολίτευση να συμβεί. Θα πρέπει δε, να βρεθούν και άλλοι τρόποι στήριξης, όπως με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το 2020, την πρόβλεψη μειωμένου ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες ή έστω την πρόβλεψη απαλλαγής από το ΦΠΑ υψηλότερων εισοδημάτων από ό,τι σήμερα (αντί 10.000€ στις 25.000€), όπως και οι ίδιοι, δια της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ζητάνε.
Ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε επίσης ότι υπήρξε παραβίαση των αρχών της καλής νομοθέτησης καθόσον ένα τέτοιο νομοθέτημα, τόσης έκτασης, 364 άρθρων, μάς παραδόθηκε μόλις προ ελαχίστων ημερών για να εκφράσουμε γνώμη. Το δε επιχείρημα της 15μερής διαβούλευσης δεν ισχύει διότι η διαβούλευση ισχύει για την Κοινωνίας, ενώ εδώ σημασία έχει η κοινοβουλευτική συζήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ