Θερμό χειροκρότημα για στρατιωτικά και πολιτικά τμήματα στην παρέλαση

1
1037

– Mε πλήθος κόσμου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα
– Παρέλασε για πρώτη φορά και το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «Μιχάλης Τσαρτσίδης» και η ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος Διοικητής Ρούπελ»


Με την παρουσία πλήθους κόσμου στην καθιερωμένη παρέλαση, στην οδό Εθνικής Αμύνης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο καιρός ήταν σχεδόν ιδανικός και έτσι εκατοντάδες Δραμινοί άδραξαν την ευκαιρία για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν, τα πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα. Φέτος παρέλασε για πρώτη φορά και το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «Μιχάλης Τσαρτσίδης» και η ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος Διοικητής Ρούπελ», με την συμμετοχή αναβιωτών με στρατιωτικές ενδυμασίες της εποχής του έπους του ’40 που ενθουσίασαν το κοινό. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης χάθηκε και ένα μικρό παιδί, το οποίο ευτυχώς βρέθηκε πολύ σύντομα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανακοίνωση από τα μεγάφωνα με την οποία κλήθηκαν οι γονείς του να το παραλάβουν.
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας με στρατιωτικό άγημα και τη φιλαρμονική του Δήμου Δράμας, ακολούθησε η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας και στη συνέχεια, γύρω στις 12 το μεσημέρι η προγραμματισμένη παρέλαση. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν μετείχε φέτος στις εκδηλώσεις και έτσι στο ειδικό βάθρο στην διάρκεια της παρέλασης στάθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.

 

Μηνύματα μετά την παρέλαση μετέφεραν αιρετοί και θεσμικοί εκπρόσωποι της Δράμας

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε: «Η Ελλάδα μας, η Δράμα μας, ο Ελληνισμός ολόκληρος, απανταχού της γης, γιορτάζει την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που βροντοφώναξαν ηχηρά το “ΟΧΙ” και με τη θυσία και το αίμα τους πότισαν την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους τους ηρωικούς προγόνους που σμίλεψαν την ελληνική ψυχή. Το “ΟΧΙ” του 1940 ενσαρκώνει τα πιστεύω του ελληνικού λαού για την ελευθερία, τη φιλοπατρία, την εθνική αξιοπρέπεια, την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, χρόνια πολλά στη Δράμα. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 1940».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές. Χρόνια πολλά Δράμα, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου υπογράμμισε: «Συμπληρώνονται σήμερα 82 χρόνια από την εποποιία του 1940. Το μεγάλο “ΟΧΙ” της εποχής εκείνης που σύσσωμος ο ελληνικός λαός διατράνωσε στη φλεγόμενη τότε Ευρώπη, σήμερα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δηλώνουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών ηρώων μας και να σταθούμε άξιοι απόγονοί τους. Χρόνια πολλά».

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος επεσήμανε: «Εθνική επέτειος σήμερα, ημέρα εθνικής μνήμης, αναστοχασμού και περισυλλογής. Στη σημερινή πραγματικότητα με τις προκλήσεις, τη νεοβαρβαρότητα και την εποχή διακινδύνευσης που διανύουμε, εμείς ένα έχουμε να αντιτάξουμε, την τιμή μας, την αξιοπρέπειά μας, την πίστη μας στα υψηλά μας ιδανικά. Ζήτω η Ελλάδα μας, ζήτω η πατρίδα μας, ζήτω η Δράμα».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε: «Η νίκη κατά των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων έδωσε το μήνυμα ότι οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την εθνική τους ανεξαρτησία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Μας εμπνέει και σήμερα και εμπνέει τους λαούς όλου του κόσμου. Ειδικά στις συγκεκριμένες συνθήκες, με τον πόλεμο στη γειτονιά και μια μεγάλη κρίση που σοβεί στην ελληνική κοινωνία, επέτειοι σαν την 28η Οκτωβρίου νοηματοδοτούν ξανά τις προτεραιότητες που έχουμε ως λαός και ως χώρα. Να είμαστε γεροί και του χρόνου υγιείς. Αυτή η ημέρα πάντα εμπνέει και καθοδηγεί τους αγώνες των Ελλήνων. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου».

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώθηκε η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Μια μέρα λαμπρή. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, περήφανοι για τα παιδιά μας, περήφανοι για την Ελλάδα του σήμερα. Έχουμε δυστυχώς έναν προκλητικό γείτονα, την Τουρκία, που διαρκώς δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Εκεί η απάντηση πρέπει να είναι μία: ενότητα εθνική, ομοψυχία, συναίνεση, συνεννόηση και πάνω από όλα ενιαία φωνή και εγρήγορση. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά Δράμα».

Ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης είπε: “Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά σε κάθε πρόκληση απάντησε και απαντά με ένα δυνατό, στεντόρειο “ΟΧΙ”. Στην προκλητική ρητορική της εποχής μας και τις απειλές υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την κυριαρχία και τα δικαιώματα της πατρίδας, ανοίγοντας τις πύλες του διαλόγου αλλά και κλείνοντας κάθε παράθυρο πρόκλησης. Αυτό απαιτεί το παρελθόν και αυτό επιβάλει το παρόν. Αυτό απαιτούν από τη γενιά μας οι νεότεροι που έρχονται…”

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή», πρ. Δήμαρχος και πρ. Βουλευτής, κ. Κυριάκος Χαρακίδης τόνισε: «28η Οκτωβρίου σήμερα, μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, μια μεγάλη ημέρα για το Έθνος μας, μια μέρα η οποία έχει χαρακτηρίσει την ιστορία και την ελευθερία της χώρας μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κα Παρθένα Κιόρτεβε υπογράμμισε: «Το Έπος του 1940 είναι απόδειξη ότι χρειαζόμαστε αρετή και τόλμη για την ελευθερία μας. Τιμή, δόξα και σεβασμός στους ήρωές μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς».

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!