Την ενίσχυσή της με υδροφόρο όχημα του Δήμου Δράμας ζητά η Πυροσβεστική

0
1449

Για την κάλυψη αναγκών της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου

Την παραχώρηση υδροφόρου οχήματος της Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2021 ζητά από τον Δήμο Δράμας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας.
Με έγγραφό της η υπηρεσία ζητά την παραχώρηση κατά χρήση, για το χρονικό διάστημα από 1-5-2021 ως 31-10-2021, ενός από τα δύο μικρά υδροφόρα οχήματα με αντλία που διαθέτει ο Δήμος για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Το αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον Δήμο Δράμας
Στο σχετικό έγγραφο αίτημά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4662/2020 λειτουργεί ένας νέος θεσμός, αυτός του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού. Αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων και όχημα για τις μετακινήσεις του. Η Υπηρεσία, αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο υπηρεσιακά τζιπ μεταφοράς προσωπικού (για χρήση από ένα για τους Διοικητές Νομού και Π.Υ.). Παράλληλα, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της υπηρεσίας, προβλέπεται η καθημερινή περιπολία (από δείκτη επικινδυνότητας 2 και πάνω κατά τη θερινή περίοδο) ενός αξιωματικού σε δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης της Π.Υ. Δράμας για προληπτικούς λόγους (επιτήρησης), χωρίς να διατίθεται άλλο κατάλληλο όχημα για αυτόν τον σκοπό.
Την ίδια ώρα υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. (μέσω ΕΣΠΑ) για τον εξοπλισμό της υπηρεσίας, με δύο οχήματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους. Η Πυροσβεστική γνωρίζοντας ότι ο δήμος διαθέτει δύο μικρά υδροφόρα οχήματα με αντλία και δεξαμενή χωρητικότητας 0,5 τόνων νερού, ζητά, να της παραχωρηθεί η χρήση του ενός εκ των δύο κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2021 (όπως έγινε και την περίοδο 2020) και συγκεκριμένα από 1-5-2021 έως 31-10-2021. Θα χρησιμοποιείται από το προσωπικό της Π.Υ. Δράμας σε περιπτώσεις πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Δράμας, καθώς και σε τυχόν άλλα έκτακτα φυσικά φαινόμενα που επιλαμβάνεται η υπηρεσία μας (πλημμύρες, διασώσεις κτλ).
Μάλιστα η ΠΥ Δράμας αναφέρει ότι τα καύσιμα κίνησης καθώς και τυχόν άλλες λειτουργικές δαπάνες του οχήματος, για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης, θα βαρύνουν την υπηρεσία της διευκρινίζοντας ότι σκοπός της είναι η διαφύλαξη του δασικού πλούτου αλλά και της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας από τους κινδύνους των πυρκαγιών την οποία υπηρετούν και οι δύο φορείς (το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Δήμος Δράμας).
Για το θέμα θα λάβει σχετική απόφαση μεθαύριο Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας πάντως, εισηγήθηκαν θετικά ως προς την παραχώρηση ενός από τα δύο μικρά υδροφόρα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας για την περίοδο από 15-6-2021 ως 15-9-2021, λόγω ιδίων αναγκών του δήμου, με τους εξής όρους: Το παραχωρηθέν από τον δήμο όχημα θα χρησιμοποιηθεί από την Π.Υ Δράμας για καθημερινές περιπολίες (από δείκτη επικινδυνότητας 2 και πάνω) ιδιαιτέρως σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχής ευθύνης του δήμου.
Τα καύσιμα κίνησης και τυχόν λειτουργικές δαπάνες του σχήματος που θα παραχωρηθεί για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης βαρύνουν την Π.Υ. Δράμας.
Η Π.Υ Δράμας είναι υπεύθυνη για την ορθή χρήση του παραχωρηθέντος οχήματος και την επιστροφή του στο Δήμο στην κατάσταση που παραδόθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ