Το 1o ΕΠΑΛ Δράμας παράγει ενέργεια… ποδηλατώντας

0
296

Τ. Σαλής στα «Χ»: «Οι μαθητές μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό και σε αυτό κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο, ακόμα και ένας υπολογιστής»


 

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος – διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό και σε αυτό κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο- ακόμα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, όπως σημειώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο διευθυντής του σχολείου κ. Αναστάσιος Σαλής, ο οποίος συνεργάστηκε για το συγκεκριμένο έργο με την υποδιευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Κυριακή Φωτιάδου και τους μαθητές του σχολείου: Απόστολο Γεωργουλίδη, Αριστείδη Ιορδανίδη, Στέργιο Κασαπίδη, Παναγιώτα Κιούση, Ηρακλή Μωυσιάδη, Νικόλαο Ουρούμη, Χαράλαμπο Παπατσιλέκα και Δέσποινα Τσοτσονού.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ σημειώνει στα «Χ» ότι τα παραπάνω επιτεύχθηκαν ουσιαστικά από δύο έργα. Το πρώτο αφορούσε την ανακατασκευή του ποδηλάτου το οποίο είναι στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης με 8 μαθητές του σχολείου από όλες τις τάξεις και με τη στήριξη του επιμελητηρίου Δράμας και της κας Φωτεινής Δημίου από το Lab40. Στο πλαίσιο της εικονικής επιχείρησης, ένα παλιό ποδήλατο έχει μετατραπεί σε στατικό και στο οποίο έχει εφαρμοστεί ένα κιτ και επάνω από το τιμόνι έχει προσαρμοστεί ένα γραφείο με πρίζες. Έτσι μπορεί κάποιος να ποδηλατεί και να παράγει ενέργεια, να φορτίζει το κινητό του, το τάμπλετ του ακόμη και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο τίτλος της εικονικής επιχείρησης που στήθηκε ονομάζεται «Bikecology» και προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων “bike”και “ecology”. Το έργο θα παρουσιαστεί στους γονείς των μαθητών του σχολείου στην τελευταία εκδήλωση της χρονιάς που θα γίνει στις 17 Μαΐου.
«Τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία κέρδισαν πάρα πολλές δεξιότητες και γνώσεις. Έχουν ανοίξει οι ορίζοντές τους. Βγήκαν από τη σχολική τάξη και είδαν πως στήνεται μια εικονική επιχείρηση. Έχουν μπει σε ένα παιχνίδι ρόλων. Ο κάθε μαθητής ανέλαβε ένα ρόλο στην εικονική επιχείρηση και φρόντισε να ψάξει πως θα τον διεκπεραιώσει καλύτερα. Οι δεξιότητες αφορούν από την ανακατασκευή μέχρι και την παρουσίαση του ποδηλάτου. Αλλά απέκτησαν και επικοινωνιακές δεξιότητες, συνεργατικότητα, ομαδικότητα και πολλά ακόμη» εξηγεί ο κ. Σαλής.
Tο Junior Achievement Greece (JA Greece) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του Junior Achievement Greece επικεντρώνουν στην ενασχόληση των παιδιών από τη σχολική ηλικία στις έννοιες της επιχειρηματικότητας μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ