Υπουργείο Παιδείας: Δεν μειώνονται οι εισακτέοι των τμημάτων της Δράμας

0
286

Δεν υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για μείωση του αριθμού τους σε 160


 

Στον καθορισμό τού αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2023-2024 προχώρησε με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας. Στα δύο τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Δράμα, ο αριθμός των εισακτέων για τη νέα χρονιά ορίστηκε σε 350. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα θα είναι 150 και στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας οι εισακτέοι θα είναι 200.
Ο αριθμός των 350 εισακτέων που όρισε το Υπουργείο Παιδείας παραμένει ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά αλλά είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε αποφασίσει να προτείνει προς το υπουργείο, η διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε συνεδρίασή της στις 24 Μαρτίου του 2023. Η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε σε εκείνη τη συνεδρίασή να προτείνει προς το υπουργείο τον αριθμό των 160 εισακτέων στο σύνολο των τμημάτων της Δράμας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
Πάντως ο αριθμός των εισακτέων για το ακ. έτος 2023-2024, παρότι τελικά δεν μειώνεται, παραμένει μικρότερος σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 που ο αριθμός των εισακτέων ήταν 415 φοιτητές.
Υπενθυμίζεται πάντως πως σε ό,τι αφορά την πρόταση της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για 160 εισακτέους το ακ. έτος 2023-2024 (η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας), ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, έχει καταθέσει την άποψή του όταν ρωτήθηκε από τα «Χ» λέγοντας ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων δεν θα σήμαινε απαραίτητα κάτι, καθώς, όπως είπε: «Ο αριθμός των εισακτέων που ζητήθηκε από το τμήμα Δασολογίας για να μπορέσει να προσφέρει και ποιότητα στην εκπαίδευση, ήταν 100 άτομα. Ο ίδιος έχει εξηγήσει τη θέση του αυτή διευκρινίζοντας: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ανησυχητικό. Ανησυχητικό είναι η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που επηρεάζει αρνητικά όλα τα τμήματα της περιφέρειας. Τα 100 άτομα είναι αυτά που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά και ποιοτικά με βάση το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις που έχουμε. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 100 άτομα επί 5 (που είναι τα Τμήματα Δασολογίας), μιλούμε για 500 άτομα. Από αυτά τα 500 άτομα που μπαίνουν κάθε χρόνο, αυτοί που παίρνουν πτυχίο σε βάθος πενταετίας ή εξαετίας είναι περίπου οι μισοί. Η χώρα μας δεν χρειάζεται τόσο πολλούς δασολόγους. Πρέπει να σκεφτόμαστε και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας. Οι 415 εισακτέοι που είχαν αποφασιστεί για τα δύο τμήματα το 2021 ήταν υπερβολικός αριθμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ