Το ΙΜΑΒ τίμησε την Δήμητρα Συμεωνίδου

Η κορυφαία δραμινή επιστήμονας μιλά στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το Ινστιτούτο Ψηφιακού Μέλλοντος και την δουλειά της στα οπτικά δίκτυα και τις έξυπνες πόλεις

0
3876

Με την παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η τελετή βράβευσης της δραμινής καθηγήτριας της σχολής μηχανικών στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών του πανεπιστημίου Bristol της Αγγλίας, Δήμητρας Συμεωνίδου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας.

Η κα Δήμητρα Συμεωνίδου που συνοδευόταν σε αυτή την ιδιαίτερη βραδιά από το συγγενικό της περιβάλλον, επιλέχθηκε εύστοχα ως φετινό τιμώμενο πρόσωπο καθώς διαπρέπει στο εξωτερικό με τα επιστημονικά της επιτεύγματα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των οπτικών ινών όντας πρωτοπόρα στα πρώτα υποθαλάσσια οπτικά δίτυα που ήταν ουσιαστικά και η υποδομή για το παγκόσμιο ίντερνετ.
Την εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, συνόδευσε με χορευτικό της η Θρακική Εστία Δράμας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την δραμινή επιστήμονα καθώς η κα Συμεωνίδου έχει θρακιώτικη καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της και ο προπάππους της υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Θρακικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως και Περιχώρων, ενός συλλόγου πρόδρομου της Θρακικής Εστίας Δράμας. Λίγο νωρίτερα στο πλαίσιο της εκδήλωσης και λόγω του χαρακτήρα της ημέρας η Δημοτική Χορωδία Δράμας απέδωσε ύμνους στο κλίμα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Μιλώντας για την κα Συμεωνίδου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου και Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος είπε μεταξύ άλλων ότι όταν μια πόλη γεννά επιστήμονες με όραμα που διαπρέπουν παγκοσμίως τότε η πόλη αυτή οχυρώνεται φυσικά και αβίαστα και μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον της με αισιοδοξία και ελπίδα. “Η Δράμα γίνεται σήμερα πιο φωτεινή τιμώντας την Δήμητρα Συμεωνίδου που διαπρέπει στο εξωτερικό με τις επιστημονικές της κατακτήσεις και κοσμώντας την επιστημονική κοινότητα κοσμεί και την πόλη μας. Η παρουσία της μας γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και αποτελεί για εμάς αλλά κυρίως για την νέα γενιά έναν ζωντανό φάρο…” συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δράμας.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης της κας Συμεωνίδου είπε μεταξύ άλλων ότι βρέθηκε στην τελετή βράβευσης όχι μόνο ως ένδειξη τιμής στην δραμινή επσιτήμονα αλλά και διότι επιδίωξή του είναι να αξιοποιήσει, τις γνώσεις, την προσωπικότητα και την εμπειρία της κας Συμεωνίδου ακριβώς επειδή αυτά που στο εξωτερικό είναι δεδομένα και αυτονόητα στην Ελλάδα είναι ζητούμενα. Το θέμα αφορά όπως είπε και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς η Ελλάδα είναι 26η μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στον τομέα της άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο Υφυπουργός επίσης δήλωσε τυχερός που παραβρέθηκε στην απονομή του βραβείου στην κα Συμεωνίδου καθώς η ίδια μπορεί να βοηθήσει και την χώρα. Μιλώντας για την δραμινή επιστήμονα την χαρακτήρισε προσωπικότητα παγκόσμιας προβολής, η οποία αποδεικνύει ότι τελικά ο Έλληνας ή η Ελληνίδα διαθέτουν την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να επιτυγχάνουν όταν χρειάζεται. Δυστυχώς όμως αυτό το καταφέρνουν πολύ πιο εύκολα στο εξωτερικό. Το ότι αυτό δεν συμβαίνει και μέσα στην χώρα πρέπει επιτέλους να ξεπεραστεί όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς.
Ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ με την ιδιότητα και του εκπροσώπου του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Κ. Μπλούχος χαιρέτησε την τελετή βράβευσης σημειώνοντας την σημασία του θεσμού του Μακεδονικού Βραβείου και μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην δραμινή επσιτήμονα είπε “Κα Συμεωνίδου σας εύχομαι ολόψυχα να γίνεται εκείνο το ποτάμι που θα συναντηθεί με τα υπόλοιπα της Δράμας και όλης της Ελλάδας για να γευτεί καρπούς η έρημος που συχνά μας κατακλύζει και μας καταρρακώνει…”.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος απευθυνόμενος στην κα Συμμεωνίδου εξέφρασε την χαρά του διότι στο πρόσωπό της τιμώνται οι δραμινοί της διασποράς και εξέφρασε την επιθυμία αυτή η βράβευση να είναι μια ευκαιρία για όλους προκειμένου να ανασυντεθούν οι δυνάμεις των δραμινών απανταχού της υφηλίου προκειμένου να γίνουν η δύναμη που θα μπολιάσει την καθημερινότητα και την δημιουργικότητα της Δράμας, όπως είπε, θυμίζοντας παράλληλα ότι η κα Συμεωνίδου τελείωσε ένα δημόσιο σχολείο (το 1ο Λύκειο Δράμας) και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας, διότι η δημόσια παιδεία είναι δικό μας δημιούργημα και δικαίωμα…
Χαιρετισμό απέστειλε στην εκδήλωση βράβευσης και η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων. Η Βουλευτής στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που γίνεται από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου ενώ ανάμεσα σε άλλα μιλώντας, για την φίλη και συμμαθήτρια, όπως σημείωσε, Δήμητρα Συμεωνίδου, είπε ότι είναι ανεκτίμητη η προσφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ιδιαίτερα στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε…
Παράλληλα για την κα Δήμητρα Συμεωνίδου και τις ικανότητες που φάνηκε να έχει από τα μαθητικά χρόνια, μίλησε ο καθηγητής της στο 1ο Λύκειο Δράμας και πρώην Νομάρχης Ξάνθης κ. Λάζαρος Ζουρνατζής, σημειώνοντας πέραν των άλλων ότι επιστήμονες όπως η κα Συμεωνίδου θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική εξουσία προς όφελος του τόπου. Επίσης για το βιογραφικό της κας Συμεωνίδου μίλησε ο γραμματέας του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας Γιώργος Δεμερτζής.
Η τιμώμενη επιστήμονας μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ σημείωσε μεταξύ άλλων “Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών εργάζομαι τριάντα χρόνια ξεκινώντας από τις οπτικές ίνες και τα οπτικά δίκτυα στην Alcatel Submarine Networks και σχεδίασα τα πρώτα υποθαλάσσια οπτικά δίκτυα τα οποία ήταν η υποδομή για το παγκόσμιο ίντερνετ. Δίκτυα από την Αγγλία προς την Αμερική και το τελευταίο δίκτυο που σχεδίασα κατευθυνόταν από την νοτιοανατολική Ασία μέχρι την Μεσόγειο και την Αγγλία. Στην συνέχεια δημιούργησα το δικό μου γκρουπ στο πανεπιστήμιο του Essex όπου έμεινα 15 χρόνια και έκανα έρευνα για οπτικά δίκτυα και cloud computing. Το γκρουπ μου σχεδίασε το accelerator στο CERN και το σύστημα με το οποίο επικοινωνούν. Αυτή την στιγμή είμαι στο πανεπιστήμιο του Bristol και έχω ένα τεράστιο γκρουπ (Smart Internet Lab) στο οποίο συμμετέχουν 200 Ακαδημαϊκοί και ερευνητές. Στο Bristol έκανα έρευνα και πέρα από τα οπτικά δίκτυα. Δηλαδή για τις έξυπνες πόλεις (smart cities) και δημιούργησα την έξυπνη πόλη του Bristol (Bristol is open). Τα τελευταία χρόνια δούλεψα στα 5G στα οποία είμαστε πρωτοπόροι. Κάναμε την πρώτη ανάπτυξη του 5G σε πόλη (στην πόλη του Bristol to 2018) προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες στον κόσμο. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη για να ολοκληρώσουμε το 5G που είναι πολύ σημαντικό για να υλοποιήσουμε Smart Cities. Yπάρχει ακόμη ερευνητικό υλικό για το οποίο δουλεύουμε αλλά δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι σε δυο χρόνια θα δουλεύουμε σε 6G. Oι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν όλες τις επιστήμες (όπως συνέβη και στην περίπτωση του CERN). Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός νέου Ινστιτούτου Ψηφιακού Μέλλοντος για το οποίο έχω επιχορηγηθεί με 100.000.000 λίρες από την βρετανική κυβέρνηση. Η ιδέα στην οποία στηρίζεται το νέο εγχείρημα είναι στην παραδοχή ότι εμείς οι μηχανικοί ή οι άνθρωποι της πληροφορικής δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα πλέον μόνοι μας, αλλά να δουλεύουμε μαζί με κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους, οικονομολόγους διότι ουσιαστικά όλο αυτό το οποίο κάνουμε έχει τόσο μεγάλη επίδραση στις ζωές μας. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τεχνολογία για την τεχνολογία, αλλά τεχνολογία για την κοινωνία…”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ