Το μετέωρο βήμα της ΔΕΚΠΟΤΑ

0
6830

Ετοιμάζονται για προσφυγές οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Μιλούν στα “Χ” για τις εξελίξεις στη ΔΕΚΠΟΤΑ οι: Κυριάκος Χαρακίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος

Ερωτηματικά προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΚΠΟΤΑ, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημοτική επιχείρηση είναι περιορισμένος και αφορά κυρίως τη μισθοδοσία του προσωπικού της. Με άλλα λόγια, το ερώτημα που αιωρείται ευρέως είναι, πώς θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΚΠΟΤΑ για τις εκδηλώσεις που προανήγγειλε χωρίς να υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού της.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ αναγγέλλει ότι σχεδιάζονται δράσεις, οι οποίες κατά τα λεγόμενά του θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιχειρούν την ακύρωση εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης.
Με βάση το εν λόγω έγγραφο, θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο (να μην ισχύσει) η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, διότι δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Δράμας.
Μιλώντας μάλιστα στα “Χ” ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη+Ζωή”, Κυριάκος Χαρακίδης δήλωσε ότι “οι δημοτικές παρατάξεις “Πόλη+Ζωή” και “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας” δεν συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς την Τρίτη 12 Μαίου”. Η παράταξη “Πόλη+Ζωή” θεωρεί ότι η ακύρωση της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στην λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι πρωτοφανής και ουσιαστικά συνιστά ευτελισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι για το οποίο, όπως επεσήμανε στα ο Κυριάκος Χαρακίδης, “ευθύνεται η Δημοτική Αρχή”. “Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας απέστειλε επιστολή προκειμένου να αναπτύξουμε τις θέσεις μας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ΔΕΚΠΟΤΑ” σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να “καταργείται” το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις του με μια τροπολογία, διότι περί αυτού πρόκειται. “Το κυρίαρχο θέμα όμως είναι ότι η απόφαση για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ λήφθηκε, πριν την αλλαγή της νομοθεσίας. Η παράταξή μας θα προχωρήσει σε καταγγελία και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στην Εισαγγελία” εξηγεί ο Κυριάκος Χαρακίδης διευκρινίζοντας ότι η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον δεν θα έχει λυθεί το θέμα αυτό εκτός εάν τεθεί θέμα συζήτησης για αύξηση του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ. “Στην περίπτωση αυτή θα συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα το καταψηφίσουμε” σημειώνει εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ σχεδιάζει χωρίς προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πόλη + Ζωή, για το ίδιο θέμα, σημείωναν μεταξύ άλλων “οφείλουμε με συγκεκριμένες ενέργειες να μην επιτρέψουμε τον ‘ακρωτηριασμό’ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιχειρείται με συμμετοχή και της δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου. Για την υπόθεση διεξάγεται ήδη έρευνα από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, από την οποία αναμένουμε απαντήσεις για τις σχετικές αποφάσεις της. Παράλληλα, εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί σχετική αναφορά και στην Εισαγγελία Δράμας”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλ. Τσιαμπούσης, επεσήμανε στα “Χ” για το ίδιο θέμα ότι: «Εμείς ως παράταξη έχουμε καταθέσει εγγράφως ερώτημα στην Αποκεντρωμένη, προκειμένου να απαντηθεί κατά πόσο αποτελεί απόφαση, το έγγραφο που μας έστειλαν και αναφέρει ότι έβαλαν στο αρχείο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (για την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ). Εάν πρόκειται όντως για απόφαση, θα προσφύγουμε στην επιτροπή του άρθρου 152. Σε περίπτωση που μας απαντήσουν ότι δεν αποτελεί απόφαση και άρα δεν μπορούμε να προσφύγουμε στην επιτροπή, θα προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή μας αφορά η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή να αναιρεθεί το έγγραφο της Αποκεντρωμένης με το οποίο δεν αποστέλλεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Έχουμε όμως όλο το χρονικό περιθώριο να προσφύγουμε και για τα πειθαρχικά παραπτώματα. παράταξή μας θα συμμετέχει τόσο στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΚΠΟΤΑ διότι το 25% των Δραμινών μας ψήφισε για να συμμετέχουμε και όχι για να απέχουμε. Όσον αφορά στους σχεδιασμούς της ΔΕΚΠΟΤΑ που ανακοινώθηκαν από τον σημερινό πρόεδρο, είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί. Κατά πόσο η ΔΕΚΠΟΤΑ μπορεί να κάνει αυτά που εξαγγέλλει με τον προϋπολογισμό που διαθέτει. Επίσης, κατά πόσο θα κάνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να πάρει χρήματα από τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων για να τις διαθέσει στις εκδηλώσεις που αναγγέλλει. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε διαθέσει προϋπολογισμό για την κάλυψη της μισθοδοσίας για ένα εξάμηνο. Επίσης είχαν εγκριθεί και κάποια επιπλέον χρήματα για άμεσες εκδηλώσεις όπως το Καρναβάλι Χωριστής και τα Κούλουμα στο Κορύλοβο. Αυτά όμως αναβλήθηκαν. Αν με αυτά τα χρήματα καταφέρει να κάνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναγγέλλει ας τις κάνει. Εμείς φοβόμαστε ότι θα χρησιμοποιήσουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων και στην συνέχεια θα ζητήσουν επιπλέον χρήματα για μισθοδοσίες. Αυτή θα ήταν μια εκβιαστική κίνηση. Έχουμε πει ήδη ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, μπορούν να γίνουν από τον Δήμο Δράμας.»
Για τις εξελίξεις στην ΔΕΚΠΟΤΑ επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέργιος Ηλιόπουλος και Χαρίκλεια Χατζηιωάννου απείχαν από τη συνεδρίαση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αποστέλλοντας email, πριν από την έναρξή της, διαμαρτυρόμενοι για την μη εκτέλεση από πλευράς του Δημάρχου, της απόφασης για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ καθώς και για την αντισυνταγματική τροποποίηση που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και αφορά την κατάργηση κατ΄ ουσίαν αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος μιλώντας στα “Χ” διευκρίνισε χθες ότι “Εμείς ως παράταξη περιμένουμε πρώτα την τελική απόφαση της Αποκεντρωμένης, η οποία μας ζήτησε να καταθέσουμε την γνώμη μας. Μετά από αυτό θα εξετάσουμε την περίπτωση της προσφυγής μας στα αρμόδια όργανα. Στόχος μας είναι να μην ισχύσει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ