Το «μετέωρο βήμα του πελαργού»… στην Πετρούσα

0
676

Της Δάνας Κουντουράκη


 

Πελαργοί… Πανέμορφα πουλιά! Έρχονται κάθε χρόνο «κουβαλώντας» την άνοιξη στο δίμετρο άνοιγμα των φτερών τους! Ξεκινούν από την Αφρική, κατευθύνονται προς Μ. Ασία, περνούν τον Βόσπορο… και τον Μάρτιο φτάνουν στη χώρα μας! Διανύουν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα με ένα στόχο… να επιστρέψουν στις φωλιές τους!
Φτάνουν ταλαιπωρημένοι. Μερικές φορές η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται και κατά την άφιξη τους, όταν ψάχνουν τη φωλιά τους… και δεν την βρίσκουν!
Ένα τέτοιο περιστατικό δημιούργησε τριβές στην Πετρούσα, μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ευαισθητοποιημένων κατοίκων!

Η διπλή έξωση…
Στις αρχές Μαρτίου συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ ξήλωσε φωλιά πελαργών από στύλο της ΔΕΗ. Όταν έφθασε το ζευγάρι των πελαργών πετούσε ανήσυχο, ψάχνοντας τη φωλιά που τα φιλοξενούσε για χρόνια!
Πήγαν σε κοντινό στυλό κι άρχισαν το χτίσιμο νέας φωλιάς. Μετά από αρκετές μέρες κι αφού εγκαταστάθηκαν οι πελαργοί στην νέα φωλιά, έφθασε πάλι συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ και ξήλωσε κι αυτήν! Τα πουλιά άρχισαν να πετάνε νευρικά, απεγνωσμένα.

Οι προσπάθειες της κας Σοφίας Γκιοβέ…
Δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για το θέμα, αν δεν είχε κινητοποιηθεί κάτοικος της Πετρούσας, η κα Σοφία Γκιοβέ.
Σε επικοινωνία που είχαμε, μας είπε:
«Όταν τον Μάρτιο είδα το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να ξηλώνει τη φωλιά, αντέδρασα. Μου είπαν, πως υπήρξε καταγγελία, επειδή οι πελαργοί λερώνουν το χώρο! Έχει ένα καφέ εκεί. Ζήτησα να γίνει –τουλάχιστον– ταυτόχρονη τοποθέτηση νέας φωλιάς σε κοντινή απόσταση… δεν έγινε ούτε αυτό!
Τελικά, οι πελαργοί πήγαν σε διπλανό στύλο να φτιάξουν νέα φωλιά. Ειδοποίησα τη ΔΕΔΔΗΕ, γιατί υπήρχε μετασχηματιστής κι αυτό ήταν επικίνδυνο όχι μόνο για τους πελαργούς… αλλά και για το δίκτυο! Ήρθαν μετά από αρκετές μέρες… αφού είχαν εγκατασταθεί τα πουλιά. Με το ξήλωμα της δεύτερης φωλιάς άρχισαν τα καημένα να πετούν πανικοβλημένα! Μάρτυρες ανέφεραν πως οι υπάλληλοι… κατέβασαν και αυγά! Μίλησα με τον διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, λόγω βλαβών και έλλειψη σε φωλιές! Τι να πω; Μπορώ να καταλάβω το ζήτημα καθαριότητας και τα όποια προβλήματα… αλλά τέτοια αντιμετώπιση; Είναι τόσο δύσκολο να τηρούνται τα αυτονόητα…ακόμα και τόσο απλές καταστάσεις;”.

Η θέση της ΑΝΙΜΑ…
Επικοινωνήσαμε με την ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Είναι Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Η κα Γανωτή, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, ήταν ξεκάθαρη… Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που κυρώθηκε από τη Βουλή, μετακίνηση φωλιάς ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ειδικά όταν τα πουλιά έχουν ήδη εγκατασταθεί. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται… αλλά με την συνδρομή εκπαιδευμένου ατόμου.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΔΔΗΕ, η κα Γανωτή τόνισε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία και υποσχέθηκε να δει το θέμα που προέκυψε στην Πετρούσα. Υπογράμμισε ότι -αν χρειαστείθα στείλει εθελοντή να βοηθήσει τα πουλιά.

Η θέση της ΔΕΔΔΗΕ…
Θα ήταν ελλιπής η παρουσίαση του θέματος, αν δεν ακούγαμε και την άλλη πλευρά, τη ΔΕΔΔΗΕ. Οι εναερίτες που ξέρουμε όλοι μας είναι σε διαρκή εγρήγορση, όχι μόνο για την ασφαλή λειτουργία του δικτύου, αλλά και για παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία πουλιών! Τι είχε συμβεί, τώρα; Πως προέκυψε αυτό το «ταραγμένο» δίμηνο στην Πετρούσα, λόγω των πελαργών;
Ο Δ/ντης της ΔΕΔΔΗΕ Δράμας, κ. Δημήτρης Μόσχου, προθυμοποιήθηκε να μας εξηγήσει:
«Η πρώτη φωλιά αφαιρέθηκε τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου! Τα πουλιά δεν είχαν έρθει ακόμη! Όταν έφθασαν, διαπιστώσαμε ότι έχτισαν νέα φωλιά σε άλλο στύλο που όμως ήταν ακατάλληλος…και ναι, την ξηλώσαμε! Αν αφήναμε τη φωλιά, σε 2-3 μέρες οι πελαργοί θα είχαν σκοτωθεί! Ξέρετε, δεν καλύπτουν όλοι οι στύλοι τις προϋποθέσεις τοποθέτησης βάσεων για φωλιές (χαμηλή τάση, συνεστραμμένα καλώδια, βαρύς στύλος κλπ). Αφού ξηλώσαμε λοιπόν τη φωλιά, αφήσαμε τον πελαργό, να επιλέξει μέρος. Ο εργοδηγός μας (και τον ευχαριστώ) καθημερινά -και εκτός ωραρίουθυσίαζε χρόνο από την οικογένεια του, για να παρακολουθεί στην Πετρούσα το ζευγάρι των πελαργών. Όταν διαπιστώσαμε ότι προσέγγισαν κατάλληλο στύλο, τοποθετήσαμε (στις 13/5) βάσεις για να χτίσουν τη νέα τους φωλιά τους. Σε ό,τι αφορά την καταγγελία, ότι αφαιρέθηκαν αυγά… τονίζω και πάλι: ΔΕΝ υπήρχαν αυγά! Προτεραιότητα της ΔΕΔΔΗΕ -εκτός από την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύουείναι η προστασία της βιοποικιλότητας και βεβαίως, η ασφαλής διέλευση και διαμονή αποδημητικών ειδών στη χώρα μας!».

Κινητοποιούνται φορείς…
Λίγο πριν κλείσει η σελίδα, υπήρξε νέα επικοινωνία με την κα Γκιοβε. Μας γνωστοποίησε πως έχουν λάβει γνώση για το περιστατικό περιβαλλοντικοί φορείς, ανάμεσα τους και ειδικοί από το Πάρκο Βιστωνίδας, προκειμένου να γίνει σχετική αυτοψία! Η κα Γκιοβε, δήλωσε με έμφαση πως κινητοποιήθηκε από την αρχή, γιατί δεν θέλει να επαναληφθεί -ποτέ και πουθενάπαρόμοιοα κατάσταση. Όπως είπε, “δεν θα είχε υπάρξει κανένα πρόβλημα, αν τοποθετούνταν ΕΓΚΑΙΡΩΣ φωλιά σε ασφαλή στύλο. Το γεγονός ότι από τις αρχές Μαρτίου, χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες για την τοποθέτηση φωλιάς, δείχνει πόσο κακός ήταν ο χειρισμός από τη ΔΕΔΔΗΕ!».

Πελαργός… ο άδολος ευεργέτης μας!
Για επίλογο, να θυμίσουμε σ’ όλους όσους ενοχλούνται από αυτά τα υπέροχα πλάσματα, στις στέγες τους ή στη γειτονιά τους, πως οι πελαργοί είναι… Δείκτης Υγείας βιοτόπων και αγροτικών βιοσυστημάτων! Δυστυχώς, παρατηρείται μείωση του πληθυσμού τους. Οι ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν και καταβάλλουν προσπάθειες να αντιστρέψουν την κατάσταση!
Από τον Πλούταρχο μαθαίνουμε, πως στην Αρχαία Ελλάδα τιμούσαν τους πελαργούς… γιατί όταν η γη γέμισε φίδια, τα εξολόθρευσαν αυτοί, οι εποχιακοί μας «συγκάτοικοι»! Μάλιστα αναφέρει πως οι Θεσσαλοί, όποιον σκότωνε πελαργό… τον εξόριζαν!
Ας μη φτάσουμε στο σημείο, οι «εξόριστοι» σήμερα να είναι… οι πελαργοί! Γιατί αυτοί που θα πληρώσουν μια τέτοια “εξορία”… θα είμαστε εμείς, οι ίδιοι! Να είστε σίγουροι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!