«Το Νομοσχέδιο οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ»

0
6504

– Στάση εργασίας και διαμαρτυρία χθες στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων
– Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία


Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 που διοργανώθηκε και από τα τρία σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ ως αντίδραση στο νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
«Το Νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη οδηγεί ουσιαστικά και πρακτικά στη διάλυση του ΕΣΥ με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα» τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε. Η ίδια συμπλήρωσε ότι «Το Νομοσχέδιο εξαναγκάζει και μετατρέπει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε γιατρούς οι οποίοι θα επιδοθούν σε ένα κυνήγι πελατών μέσα από το χώρο του Νοσοκομείου προκειμένου να αυξήσουν την αμοιβή τους. Με το άρθρο 10 που δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι πελάτες οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται στα απογευματινά μας ιατρεία θα είναι οι ασθενείς από το χώρο του νοσοκομείου, τους οποίους θα οδηγούμε στα ιατρεία μας προκειμένου εντός εισαγωγικών να τους εξυπηρετήσουμε ή να τους εξετάσουμε καλύτερα, με το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα. Αυτό βρίσκει κάθετα αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας διότι όταν μπήκαμε στο ΕΣΥ υπογράψαμε μια σύμβαση που έλεγε ότι θα είμαστε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα εργαζόμαστε για τη δωρεάν περίθαλψη όλων των ασθενών. Στο νομοσχέδιο υπάρχει καθολική αντίδραση από όλους τους κλάδους των γιατρών νοσοκομειακών και ιδιωτών. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την υγεία είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτό».
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, η κα Κιόρτεβε είπε ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσχέρεια την διακίνηση των ασθενών. Πρόσθεσε ότι αντικειμενικά τα νοσοκομεία της περιφέρειας δεν μπορούν να οδηγηθούν στην εφαρμογή του άρθρ0υ 10. Το σκεπτικό της κυβέρνησης αφορά τους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι θα έχουν με ευκολία τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα απογευματινό ιατρείο. Αλλά σε ένα γιατρό του Νοσοκομείου Δράμας που κάνει 10 ή 15 εφημερίες το μήνα δεν περισσεύουν μέρες για να ανοίξει και ένα απογευματινό ιατρείο για να δει τους ασθενείς του. Τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με πληρωμή θα δυσχεράνουν το έργο και των πρωινών χειρουργείων. Αποτελεί ερώτημα πως θα βρεθούν αναισθησιολόγοι για να καλύψουν και τα απογευματινά χειρουργεία, όταν στο Νοσοκομείο Δράμας υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυο αναισθησιολόγοι. «Όλα αυτά εκτός του ότι αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, δημιουργούν και πελατειακές σχέσεις σε ένα νοσοκομείο το οποίο αντί να στηριχθεί με προσωπικό και αύξηση των μισθών θα οδηγήσει τους ασθενείς σε παροχή υγείας επί πληρωμή. Πρόσβαση ουσιαστικά σε υπηρεσίες υγείας θα έχουν μόνο οι πολίτες της Δράμας που θα έχουν να πληρώσουν. Όλοι οι υπόλοιποι θα παραμένουν στις λίστες των χειρουργείων και στις λίστες των υπερήχων για τους οποίους υπάρχει αναμονή τριών μηνών» τόνισε η κα Κιόρτεβε.
Μιλώντας στα «Χ» για το νέο νομοσχέδιο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Εναντιωνόμαστε στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία και θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τους ασθενείς. Τα κύρια ζητήματα στα οποία είμαστε αντίθετοι είναι το άρθρο 10 με το οποίο παύει η αποκλειστική και πλήρης απασχόληση των γιατρών στα νοσοκομεία και τους δίνεται η δυνατότητα να ιδιωτεύουν. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι μια μεγάλη μερίδα ασθενών θα οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Το σκεπτικό των γιατρών στο μέλλον θα είναι ότι εφόσον στο νοσοκομείο υπάρχει πίεση χρόνου της εξέτασης, θα καλούν τους ασθενείς να πάνε στο απογευματινό ιατρείο τους οδηγώντας τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αλλά υπάρχει και το άρθρο 7 του νομοσχεδίου που προβλέπει την part-time εργασία των ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία όπου οι θέσεις των γιατρών βγαίνουν άγονες (όπως είναι και το Νοσοκομείο Δράμας). Θα έρχονται 3 τετράωρα την εβδομάδα να καλύψουν τα κενά που θα έχουν δημιουργηθεί. Εμείς δηλώνουμε ότι part-time θεραπεία δεν υπάρχει. Και με τον τρόπο αυτό οδηγείται πάλι ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα αφού ο γιατρός που θα εργαστεί στο νοσοκομείο με εργασία part-time θα του λέει ότι “αν θέλεις να σε εξετάσω καλύτερα έλα στο ιδιωτικό μου ιατρείο”. Σε ότι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία ένας μεγάλο αριθμός θα οδηγηθεί σε αυτά για να αποφύγει την αναμονή μηνών σε ένα πρωινό χειρουργείο και να πληρώνει αντίτιμο στο ιατρικό προσωπικό που θα εργαστεί στο απογευματινό χειρουργείο. Θα έχουμε ασθενείς πολλών κατηγοριών που δεν θα κρίνονται με βάση τις ανάγκες για τη θεραπεία τους αλλά με βάση το πόσο φουσκωμένη είναι η τσέπη τους. Σε αυτό το νομοσχέδιο, όταν συζητήθηκε και στις επιτροπές της βουλής, δεν βρέθηκε ένας φορέας να συμφωνήσει. Ο μόνος που είναι θετικός στο νομοσχέδιο είναι ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης και η κυβέρνησή του. Ζητάμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και δεν πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ