Τον Ιούνιο ξεκινά το κέντρο διαλογής

0
13475

Ανακύκλωση: Σε λειτουργία ήδη ο σταθμός μεταφόρτωσης στη Δράμα.
Στον σχεδιασμό η διαλογή χαρτιού – χαρτονιού και από την πόλη της Καβάλας.

Σε λειτουργία είναι ήδη ο σταθμός μεταφόρτωσης που εξυπηρετεί τη λειτουργία της ανακύκλωσης στη Δράμα μετά την εγκατάσταση του εργολάβου τον Απρίλιο. Στόχος της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι να λειτουργήσει σύντομα και το κέντρο διαλογής χαρτιού – χαρτονιού, αφού ξεπεραστούν κάποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι από την επόμενη Δευτέρα, 1 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η διαλογή χαρτιού και χαρτονιού, όπως είπε στα «Χ» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Γ. Βογιατζής.
Στο σχεδιασμό που υπάρχει είναι να γίνεται και η διαλογή χαρτιού-χαρτονιού που συγκεντρώνεται από την Καβάλα, πέραν των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται από τη Δράμα, στο ΚΔΑΥ της Δράμας.
Η συνέχεια λειτουργίας της ανακύκλωσης, όπως και η επίλυση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί με το στέγαστρο του ΚΔΑΥ και τις εισόδους των απορριμματοφόρων στις εγκαταστάσεις, θα εξαρτηθεί από την επικαιροποίηση του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Θα πρέπει να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε την ανακύκλωση. Είναι σημαντικό να καταλήξουμε αν θα πρέπει να φθάσουν τα υλικά στα ρεύματα διαλογής στην πηγή ή αν θα πρέπει να συγκεντρώνονται ξεχωριστά οπότε και θα πρέπει τότε το ΚΔΑΥ να τροποποιηθεί. Όμως, εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ο μπλε κάδος, τότε το ΚΔΑΥ θα πρέπει να αναβαθμιστεί στη λογική της συγκέντρωσης του υλικού από τους μπλε κάδους. Σε κάθε ενδεχόμενο η εγκατάσταση του ΚΔΑΥ θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα. Όλα αυτά βρίσκονται σε μια δυναμική διαδικασία και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί» διευκρίνισε στα «Χ» ο κ. Βογιατζής.
Αυτή τη στιγμή η σκέψη που υπάρχει στη ΔΙΑΑΜΑΘ είναι να ξαναξεκινήσει τη λειτουργία του το κέντρο διαλογής στη Δράμα για τα ανακυκλώσιμα υλικά χαρτιού – χαρτονιού, που είναι και το μεγαλύτερο απορριμματικό ρεύμα. Δηλαδή, να γίνεται η διαλογή χαρτιού – χαρτονιού στη Δράμα και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (κυρίως τα πλαστικά) να μεταφορτώνονται και να μεταφέρονται για διαλογή στην Ξάνθη. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι χάρτινες συσκευασίες αποτελούν περισσότερο από το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών.
Σε ό,τι αφορά στο ρυθμό συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση, μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι έχει αυξηθεί η παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων λόγω της περιόδου των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία που προηγήθηκε. Παρόλα αυτά, είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί εάν έχει γίνει και ποσοστιαία αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, κάτι που θα μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γ. Βογιατζής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ