Κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του τριήμερου φεστιβάλ Via Egnatia, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Ο ίδιος τόνισε ότι το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1 έως 3 Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζοντας τις πτυχές του τριημέρου ανέφερε ότι είναι ένα φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού, το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.
«Θέλουμε το φεστιβάλ Via Egnatia να αγκαλιαστεί από όλη την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας για να προσθέσει: «Θα αρχίσει την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου (αύριο) με μια συναυλία με την ερμηνεύτρια Χριστίνα Καμπερίδου, στο πάρκο των γλυπτών του διοικητηρίου, στις 19.30. Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου με μια ακόμη συναυλία στον ίδιο χώρο. Θα είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στην κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, την Μαρία Κάλλας, για την οποία φέτος η Unesco έχει χαρακτηρίσει παγκοσμίως το 2023 ως έτος Μαρίας Κάλλας, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της. Σε αυτή τη συναυλία η Δραμινή σοπράνο που ζει στη Γερμανία και και εργάζεται στην Όπερα του Βερολίνου, Πέννυ Σοφρωνιάδου θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τη συνοδεία της διεθνούς φήμης πιανίστας Κατερίνας Σακέτα. Ένα πρόγραμμα με ερμηνείες και άριες της διεθνώς καταξιωμένης Μαρίας Κάλλας. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ Via Egnatia θα ολοκληρωθεί με τον αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων που θα γίνει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού, με αφετηρία τη Μαυρολεύκη και τερματισμό το Καλαμπάκι. Φέτος όμως θα υπάρχει και η ιδιαιτερότητα να γίνει και ένας περιπατητικός αγώνας 1 χιλιομέτρου μέσα στο Καλαμπάκι, για οικογένειες και παιδιά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, για την ιστορία και τη σχέση που είχε για την οικονομική, πολιτιστική και αθλητική αναβάθμιση της περιοχής η Εγνατία οδός, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και την σημερινή εποχή».
Ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι στο φετινό φεστιβάλ Via Egnatia υπάρχει και ακόμη μια καινοτομία που αφορά το πρόγραμμα «Ανοιχτά Μουσεία». Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας 15 μουσειακοί χώροι θα είναι ανοικτοί στο κοινό σε όλο το τριήμερο του φεστιβάλ. Οι χώροι αυτοί είναι: Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, Μουσειακός χώρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, Πολιτιστικός χώρος «Σαντιρβάν», Καπναποθήκη Αναστασιάδη στη Δράμα, Μουσείο Δόξας Δράμας, Λαογραφικό Μουσείο Δοξάτου, Εκθεσιακή Πολιτιστική Γωνιά, στο Καλαμπάκι, Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης, Λαογραφική έκθεση Μικρόπολης, Διαδραστικό Μουσείο Φυσικής, Λαογραφικό Μουσείο Πτελέας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Πάρκο Λίσσε.