Βαλτώνει η προσπάθεια για το μουσείο τρένων;

0
1359

– Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θεωρεί ότι η παλιά αποθήκη εμπορευμάτων στον σταθμό της Δράμας είναι χαρακτηρισμένο μνημείο
– «Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά» από τα συνεχή εμπόδια, οι εθελοντές του «Ηφαίστου». Τι λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του συλλόγου


«Πάγωσε» η προσπάθεια δημιουργίας σιδηροδρομικού μουσείου στη Δράμα τουλάχιστον σε ότι αφορά το κατασκευαστικό μέρος, καθώς το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θεώρησε ότι εκτός από το κυρίως κέλυφος του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας, μνημείο αποτελεί και η αποθήκη εμπορευμάτων όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί το μουσείο, κάτι που κοινοποίησε με σχετικό έγγραφό της προς τον σύλλογο Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου “Ήφαιστος”, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Μακρόπουλος.
Ο σύλλογος που δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό στην κατεύθυνση της δημιουργίας του μουσείου τρένων, επιχειρεί με τη σύνταξη μελέτης που ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο και αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για το μουσείο, να προσπεράσει και αυτό το εμπόδιο, ωστόσο, εάν δεν δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού, φαίνεται ότι δύσκολα πλέον θα μπορέσει να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Ουσιαστικά οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν σταματήσει από τον Νοέμβριο του 2021, εξηγεί ο πρόεδρος του Ηφαίστου στα «Χ» και στο διάστημα αυτό οι προσπάθειες των μελών του συλλόγου που δουλεύουν σε εθελοντική βάση είναι η συγκέντρωση και η προετοιμασία των αντικειμένων που προορίζονται για το μουσείο.
Η εξέλιξη αυτή μόνο θετική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την προοπτική δημιουργίας του μουσείου τρένων στον σιδηροδορμικό σταθμό της Δράμας, που είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του ΟΣΕ και είχε προχωρήσει σε σειρά κινήσεων προκειμένου να αναδειχθεί ο χώρος της παλιάς αποθήκης εμπορευμάτων και όχι μόνο. Μετά από όλη αυτή τη δουλειά που προηγήθηκε από τα μέλη του Ηφαίστου, αλλά και τα εμπόδια της πανδημίας που εμφανίστηκε και καθυστέρησε ακόμη περισσότερο το όλο εγχείρημα, οι εθελοντές του Ηφαίστου έχουν πλέον απογοητευτεί για το κατά πόσο αυτό το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί. «Κάποια στιγμή δεν αποκλείεται και να απηυδύσουμε, να σταματήσουμε πλέον να προσπαθούμε μετά από τόσα εμπόδια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ηφαίστου κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των υπολοίπων εθελοντών του συλλόγου.
Τα εγκαίνια του Σιδηροδρομικού Μουσείου, που προετοιμάζει ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών Δράμας “Ο Ήφαιστος”, στις εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας επρόκειτο να γίνουν αυτή την περίοδο όπως είχε κάνει γνωστό μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2021, κάτι που σήμερα μοιάζει πλέον αδύνατο. Το μουσείο προγραμματίστηκε να λειτουργήσει στην παλιά αποθήκη εμπορευμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στον χώρο μεταξύ του σταθμού και της ταβέρνας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, υπάρχουν δυο σιδηροδρομικές γραμμές. Σε αυτές σχεδιάστηκε να τοποθετείται κάθε βαγόνι που ανακατασκευάζεται σταδιακά. Μέσα στο μηχανοστάσιο επρόκειτο να μείνουν οι δυο ατμομηχανές, που πρέπει να είναι προστατευμένες από τον καιρό, όπως και τα βαγόνια του Orient Express, το ένα εκ των οποίων (η εστιάμαξα) δεν έχει ακόμη επιστρέψει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας.
Δυστυχώς και στην περίπτωση του Σιδηροδορμικού Μουσείου, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η γραφειοκρατεία δημιουργεί συνεχή εμπόδια άλλοτε με τους χαρακτηρισμούς διαφόρων χώρων, ως μνημεία, και άλλοτε με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στις εγκριτικές αποφάσεις, από πλευράς υπηρεσιών. Είναι πάντως πολύ κρίμα να βαλτώσει μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια, αφού εκτός από την ατελείωτη δουλειά των εθελοντών του Ηφαίστου που προηγήθηκε έχει άμεση σχέση και με την προοπτική αύξησης της επισκεψιμότητας στην πόλη της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ