Βούλιαξαν από κόσμο, η Καλή Βρύση, η Πετρούσα, ο Βώλακας, ο Ξηροπόταμος και το Μοναστηράκι

1
2045

Ίσως η καλύτερη χρονιά από πλευράς επισκέψεων για τα λαϊκά δρώμενα της Δράμας


 

Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας. Η επισκεψιμότητα σε πολλά από αυτά ήταν ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά καθώς σε αυτό συνετέλεσε τόσο η άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας των προηγούμενων δυο χρόνων, όσο και ο καιρός που βοήθησε τους επισκέπτες να τα παρακολουθήσουν με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Η μεγάλη προσέλευση κόσμου αναμενόταν από τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά αποδείχθηκε τελικά και στην πράξη, επιβεβαιώνοντας ότι τα λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου, στα χωριά της Δράμας, δεν είναι μόνο σημαντικό μέρος του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος αλλά και ένας πολύ σημαντικός λόγος επισκεψιμότητας στο νομό, κατά την περίοδο των Θεοφανείων.
Τα «Μπαμπούγερα», οι «Αράπηδες», οι «Γκιλίγκες», οι «Καμήλες» και άλλα στοιχεία της τοπικής παράδοσης συνόδευσαν το κέφι, την αισιοδοξία και τις ευχές για μια γόνιμη και καλή χρονιά.

 

Στον Βώλακα, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Άρμεν, από την μεγάλη επισκεψιμότητα γέμισαν όλοι οι ξενώνες φιλοξενίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Είχαμε κόσμο από όλη την Ελλάδα. Περισσότερο από τα νησιά, δηλαδή από τη Λέρο, την Ικαρία και όχι μόνο αλλά και από την Πελοπόννησο. Είχαμε οργανωμένες επισκέψεις με πούλμαν, αλλά και μεμονωμένους ταξιδιώτες κυρίως από τα νησιά. Πολλοί επισκέπτες ήταν άνθρωποι πολιτιστικών συλλόγων. Ο κόσμος ήταν περισσότερος από την περίοδο πριν την πανδημία. Οι εκδηλώσεις είχαν πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και τις τρεις ημέρες. Ειδικά τη δεύτερη ημέρα των δρώμενων είχαμε πάρα πολύ ξένο κόσμο ενώ η νεολαία του χωριού βρέθηκε στο σύνολό της στους δρόμους συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις».

 

Στο Μοναστηράκι ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε σε αριθμό και την χρονιά του 2017, κατά την οποία υπήρξε η μεγαλύτερη προσέλευση, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του ΜΠΣ Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξε φέτος το αδιαχώρητο και έφθασαν στο Μοναστηράκι επισκέπτες από όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα από την Καλαμάτα, την Πάτρα, και την Αθήνα.

 

Οι εκδηλώσεις στην Καλή Βρύση ξεκίνησαν την ημέρα των Θεοφανείων με την Θεία Λειτουργία και τον καθαγιασμό των υδάτων στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά η Καλή Βρύση πλημμύρισε με Μπαμπούγερα αλλά και πλήθος επισκεπτών από πολλά μέρη της χώρας. Οι ξεχωριστές διονυσιακής προέλευσης φιγούρες που ανήκουν στους πρωταγωνιστές των δρώμενων του δωδεκαημέρου περιφέρονταν στους γραφικούς δρόμους του χωριού. Οι επισκέπτες όπως είπε μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Σάκης Παλικάρης, έφθασαν από όλη την Ελλάδα, κυρίως με πούλμαν αλλά και μεμονωμένα. Τονίζοντας ότι ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές τέλεσης των δρώμενων στην Καλή Βρύση με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα.

 

Στην Πετρούσα στο πλαίσιο του «Μπάμπιντεν» οι νέοι του χωριού συμμετείχαν μαζικά φορώντας δέρματα, και προκαλώντας τον γνωστό ήχο των κουδουνιών του δρώμενου που φέτος προσέλκυσε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Πολτιστικού Συλλόγου Πετρούσας κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρκας. Ο ίδιος είπε ότι το τριήμερο και ο καιρός βοήθησαν πολύ στην αυξημένη επισκεψιμότητα. Τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι φέτος, βουλιάξαμε από επισκέπτες. Είχαμε κόσμο, από τη Δράμα και τις γειτονικές πόλεις, υπήρξαν και επισκέπτες από τη Ζάκυνθο, από τη Λάρισα, από την Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή κλπ.» Δυστυχώς φέτος στην Πετρούσα λίγο πριν την τέλεση του «Μπάμπιντεν», υπήρξε και μια δυσάρεστη εξέλιξη αφού, έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Θεοφανείων, η μασκότ των εκδηλώσεων, ο «Ζαχαρίας» η γνωστή βακτριανή καμήλα που φιλοξενούσε ο σύλλογος τα τελευταία 15 χρόνια στην Πετρούσα, από ασθένεια. Ήταν η δεύτερη φορά που είχε αρρωστήσει. Την πρώτη φορά σώθηκε μετά από προσπάθειες του κτηνιάτρου, αλλά την δεύτερη φορά δυστυχώς ο «Ζαχαρίας» δεν τα κατάφερε, τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας, τονίζοντας ότι ο χαμός του «Ζαχαρία» σκόρπισε θλίψη στο χωριό. Το ζώο ήταν περίπου 17 ετών και η ηλικία που φθάνουν αυτές οι καμήλες είναι τα 40 έτη περίπου.

 

Στον Ξηροπόταμο και φέτος μετά τον καθαγιασμό των υδάτων η «Τσέτα» γύρισε από σπίτι σε σπίτι χορεύοντας και σκορπώντας κέφι με τα γνωστά παραδοσιακά όργανα, ενώ την ημέρα του Αι Γιάννη πέρασε από τα σπίτια όπου υπάρχουν εορτάζοντες (Γιάννηδες) πριν καταλήξει στην πλατεία του χωριού όπου κορυφώθηκε το δρώμενο με το μεγάλο χορό όχι μόνο από τους Αράπηδες αλλά και το σύνολο των θεατών όπως εξήγησε στα «Χ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Στέργιος Δεμίσης. Οι επισκέπτες φέτος στα λαϊκά δρώμενα του Ξηροποτάμου ήταν πάρα πολλοί ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Εκτός από τη Δράμα και τις γύρω περιοχές έφθασαν επισκέπτες από τα Τρίκαλα, την Πάτρα, την Βέροια, τις Σέρρες, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και από αλλού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!